Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Θρίαμβος εντός. Εκτός;

 Του Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Το  εκλογικό αποτέλεσμα -με ή χωρίς αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ- έχει δύο διαστάσεις, την εσωτερική και την ευρωπαϊκή. Για το εσωτερικό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη νίκη, στα όρια του θριάμβου. Για τον αντίκτυπο στην Ευρώπη -και την επίδρασή του στις διαθέσεις κυρίως των Γερμανών- θα χρειαστεί να περιμένουμε. Μια τέτοιων διαστάσεων εκλογική νίκη λύνει δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτον, εξασφαλίζει εσωτερική πολιτική σταθερότητα, δεν υπάρχει κανένα θέμα νέων εκλογών. Δεύτερον, επιτρέπει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει, χωρίς εμπόδια, όσα έχει εξαγγείλει και υποσχεθεί. Δεν θα είναι όμηρος κανενός, αλλά δεν θα έχει και κανένα άλλοθι, αν δεν τα καταφέρει. Δεν πρέπει να είμαστε μίζεροι, όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έστω η σχετική, αναδεικνύει ένα κόμμα της παραδοσιακής αριστεράς σε πρώτο κόμμα. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Τα περί «ιστορικής» νίκης μένει να αποδειχθούν. «Ιστορική» ήταν η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, που έθεσε τέρμα στην μέχρι τότε κυριαρχία της εξουσίας της Δεξιάς. Η ιστορικότητα της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τον χρόνο. Η αξία της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και η ιστορικότητά της, θα κριθεί, σε μεγάλο ποσοστό, από τη στάση των ευρωπαίων. Για να το πούμε αλλιώς, θα κριθεί από την ικανότητα της ηγεσίας του, που από μεθαύριο θα κυβερνάει, να πείσει τους ευρωπαίους σε όσα δεν κατάφερε να τους πείσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Το λέμε καθαρά: καλύτερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυτοδυναμία και να μην εξαρτά την πολιτική του από ένα κόμμα σαν αυτό του κ. Καμμένου. Όμως, είτε έχει είτε δεν έχει αυτοδυναμία, η σχέση της κυβέρνησής του με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές δεν αλλάζει. Εκείνοι βλέπουν τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.
Η εκλογική νίκη ενός κόμματος που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής και των επιδιώξεων των κυρίαρχων αυτή τη στιγμή δυνάμεων στην Ευρώπη δημιουργεί νέα δεδομένα. Αλλά δεν γνωρίζουμε πώς αυτό θα επιδράσει στην πορεία της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση είναι, ως ένα βαθμό, υποχρεωμένη να αλλάξει τις σχέσεις της χώρας με τους ευρωπαίους: να σταματήσει τη λιτότητα, να κουρέψει το χρέος, να μην υπογράψει νέο Μνημόνιο, να μη δεχτεί την τρόικα. Δεν γνωρίζουμε τι από όλα αυτά θα υλοποιήσει. Όπως δεν γνωρίζουμε τι από όλα αυτά θα αποδεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές.
Επιμύθιο: για πρώτη φορά, ένα κόμμα της Αριστεράς θα ασκήσει κυβερνητική εξουσία, ύστερα από μια μεγάλη εκλογική νίκη. Επειδή, όμως, η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομική κηδεμονία, δεν γνωρίζουμε αν η εκλογική νίκη αρκεί ώστε η κηδεμονία αυτή να μετριαστεί και η πολιτική να αλλάξει. Για να θυμηθούμε την παλιά καραμανλική ρήση (από την ανάποδη) ο ΣΥΡΙΖΑ «μέσα πάει καλά». Σύντομα θα δούμε αν αυτό είναι αρκετό για να πάει καλά και έξω. Αν δεν πάει, η νίκη θα αποδειχθεί πύρρειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες