Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΟΛ.ΑΝ δεν βγαίνει από μέσα μας

 Του Ανδρέα Παπαδόπουλου, Athens Voice
Οι πρωτοετείς στις σχολές πολιτικών επιστημών ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται είναι ότι η δημοκρατία έχει κανόνες, δεν είναι ala carte. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να μην είναι πολιτικός επιστήμων, ωστόσο οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας, ιδίως την προεκλογική περίοδο. Ένας από αυτούς τους κανόνες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, είναι η διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι με τον υβριστή του. Το επιχείρημα αυτό είναι αδιανόητο και απολύτως αντιδημοκρατικό. Διότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι υποχρέωσή του. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τους κανόνες της δημοκρατίας. Το ίδιο είχε πράξει και στις εκλογές του 2012, όταν και τότε είχε αρνηθεί τη διεξαγωγή debate, με κάποιο άλλο πρόσχημα. Μπορεί να πει κανείς ότι φοβάται τον κ. Τσίπρα. Μήπως, όμως, φοβάται και τους δημοσιογράφους; Διότι ο κ. Σαμαράς κατήργησε και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Άρα, συμπερασματικά, μιλάμε για έναν πολιτικό που συμπεριφέρεται όπως γουστάρει απέναντι στους κανόνες της δημοκρατίας, με την έννοια ότι έχει καταργήσει τις συνεντεύξεις τύπου, έχει καταργήσει τα debate, δεν πηγαίνει στη βουλή, δεν συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, δεν υπάρχει κυβερνητική επιτροπή. Ενδεχομένως ο πρόεδρος της ΝΔ να έχει ως μοντέλο συνέντευξης το διάγγελμα που έκανε στη ΝΕΡΙΤ πριν 10 ημέρες παρουσία δυο δημοσιογράφων!

Και καλά ο κ. Σαμαράς, αναρωτιέμαι τα θεσμικά όργανα των δημοσιογράφων πότε σκοπεύουν να αντιδράσουν; Σε προεκλογικές περιόδους -και όχι μόνο- ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Είναι δυνατόν η ΕΣΗΕΑ να μην έχει στηλιτεύσει τη στάση αυτή του κ. Σαμαρά; Να μην έχει «απειλήσει» με κάποιο τρόπο τη ΝΔ; Πότε, επιτέλους, θα πάψει ο κλάδος να λειτουργεί ως συντεχνία και να αποφασίσει να συμπεριφερθεί ως κομβικός θεσμικός φορέας της δημοκρατίας;
Η γενικότερη στάση του πρωθυπουργού δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Έφτασε στο σημείο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη να πει ότι δεν πρέπει να δίνουμε νοσοκομειακή περίθαλψη στους παράνομους μετανάστες. Κοινώς, αν κάποιος κατατρεγμένος προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα της χώρας παράνομα και τραυματιστεί (ή είναι τραυματισμένος), η χώρα μας να μην του παράσχει ιατρική βοήθεια! Ούτε στις πιο ακραίες πολεμικές συνθήκες δεν λέγονται αυτά. Αλλά είπαμε, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο θα (ξανα)βγαίνει στην επιφάνεια το πρόσωπο του αρχηγού της Πολιτικής Άνοιξης. Αυτό που με τη βοήθεια και των ΜΜΕ, λόγω και της «απειλής» του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κρύψει πολύ καλά όλο το προηγούμενο διάστημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες