Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ξέρουν κάτι, που δεν ξέρουμε;


photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 Του Κώστα Σπυρόπουλου, www.protagon.gr
Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε γνωρίζουν κάτι, το οποίο οι υπόλοιποι αγνοούν, είτε αγνοούν όλα όσα γνωρίζουμε. Όταν ο Βαρουφάκης προανήγγειλε άμεσα διάλογο για ενδιάμεση συμφωνία, αρνούμενος τον καλλωπισμό της χρεοκοπίας δια του «μεγαλυτέρου δανείου που δόθηκε στην ιστορία», και αντιπαρέβαλε στη λιτότητα τον λιτό βίο, οι συνάδελφοί του έκαναν φύλλο και φτερό όχι μόνο όλα τα προαπαιτούμενα του email Χαρδούβελη, αλλά και όσα ψηφίστηκαν και υλοποιήθηκαν με τα μεσοπρόθεσμα, τα οποία κάθε φορά ήταν προαπαιτούμενα για τις δόσεις. Η κ. Βαλαβάνη είχε προϊδεάσει για μια τεχνική παράταση δύο μηνών ενώ ο πρωθυπουργός είχε ερμηνεύσει το Ντράγκι ως παροχή προθεσμίας διαπραγμάτευσης ως τον Ιούνιο. Όμως οι εξαγγελίες των υπουργών και η σπουδή του Βαρουφάκη δείχνουν ως καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου, με πιθανότερο ενδεχόμενο το ναυάγιο καθώς η Ευρώπη απορρίπτει τη φόρμουλα της κυβέρνησης: Εσείς μεν, δεν μας δίνετε τα 7,1 δισ., κι εμείς αποδεσμευόμαστε από τις τελευταίες υποχρεώσεις, αλλά και τις προηγούμενες -άρα το Μνημόνιο είναι νεκρό, ελάτε να συζητήσουμε επί νέας βάσεως. Απλή διάγνωση των θέσεων και των συμφερόντων της άλλης πλευράς, ιδίως του Βερολίνου, δείχνει ότι νέα βάση δεν πρόκειται να προσφερθεί. Μήπως τότε δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις και για την ισχύουσα συμφωνία και για τη νέα; Κάτι τέτοιο, όμως, σημαίνει νέα «τεχνική παράταση».

Κάθε τεχνική παράταση, πλέον, προϋποθέτει εκτός από το γραπτό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και τη συναίνεση του αποδέκτη (της τρόικας). Ούτε, όμως, για το αίτημα φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα να υποβληθεί, καθώς πρέπει να συνοδεύεται από τη συμπερίληψη των τριών συνημμένων-email Χαρδούβελη.
Στην καταληκτική ημερομηνία, οι δύο πλευρές θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος. Οι έξω καταγγέλλοντας, οι μέσα πανηγυρίζοντας. Στο μεταξύ, στο εσωτερικό θα έχουν συσταθεί, όπως ακούμε αρμοδίως, πέντε τουλάχιστον «υπουργοδικεία», το φιλορωσικό βέτο ή αστερίσκος θα ικανοποιήσει τους οπαδούς του ξανθού γένους εν Ελλάδι και τα πολιτικά πάθη θα οξυνθούν. Άρα, αυτό που ξέρει η κυβέρνηση και αγνοούν όλοι οι άλλοι είναι ότι έχει σχέδιο για ρήξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες