Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Αγαπημένε (αριστερέ) Ντράγκι

 Του Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Για την αναμενόμενη (μετά τις εκλογές) κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γραφτεί πολλά. Μόνο που δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τότε. Κυρίες και κύριοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η κωλοτούμπα έγινε ήδη. Δεν  ξέρω πόσους «πούρους» αριστερούς και άλλους που βρίσκονται σε έναν άλλον ανέφικτο κόσμο θα απογοητεύσει, αλλά προβλέπω ότι πολλούς νουνεχείς πολίτες θα ικανοποιήσει. Πρώτο σαφέστατο δείγμα το άρθρο Τσίπρα στους «Financial Times» (εδώ, όπως το δημοσίευσε ο επίσημος ιστότοπος του ΣΥΡΙΖΑ). Άρθρο ισορροπημένο, με σαφή διαλλακτικά μηνύματα προς τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας. Οι λεονταρισμοί του παρελθόντος(«go back, κυρία Μέρκελ», «ας λέει ό,τι θέλει ο Σόιμπλε» και τα παρόμοια τελείωσαν. Τώρα «δεν έχει νόημα να κραδαίνει η κάθε πλευρά τα όπλα που διαθέτει» (Τσίπρας-1). Το «κούρεμα» του χρέους παραμερίζεται. Η λέξη δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο. Τώρα ζητάμε καλύτερες «συνθήκες αποπληρωμής» του (Τσίπρας-2). Τώρα τελευταία, ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε ξαφνικά τον κεντρικό ευρωτραπεζίτη Ντράγκι. Μάλιστα, τον εντάσσει στους εχθρούς των «ακραίων νεοφιλελεύθερων φωνών»(!), στις οποίες εντάσσει τον Σαμαρά (εδώ ο τρόπος που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις χτεσινές ανακοινώσεις Ντράγκι). Βέβαια, ο τίτλος είναι παραπλανητικός ή λειψός. Διότι ο Ντράγκι είπε και κάτι άλλο. Ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα (όχι αμέσως, από τον Ιούλιο), εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η Ελλάδα μπει σε νέο πρόγραμμα (εδώ η ολοκληρωμένη παρουσίαση της ανακοίνωσης του Ντράγκι).

Ανακύπτουν, ευλόγως, δυο ερωτήματα.:
Το πρώτο: θα δώσει ο Ντράγκι λεφτά για ελληνικά ομόλογα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία δεν ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά; Θα κάνει ένα τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία, κατά τις διακηρύξεις της, θα δεχτεί στην Αθήνα τα μέλη τη τρόικας μόνο για… καφέ; Και
Το δεύτερο: Τι είδους πρόγραμμα θα είναι αυτό που θα υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι ένα φιλολαϊκό «μνημόνιο (παροχών) ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο μετά χαράς θα αποδεχθεί ο Σόιμπλε;
Αν η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι θετική, θα πρόκειται για το θαύμα των θαυμάτων. Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι λοιποί ανάλγητοι ευρωπαίοι έβγαλαν το λάδι στον δικό τους Σαμαρά και, τελικά, τον ανάγκασαν να πάει στις εκλογές, σαν το πρόβατο στη σφαγή, και μετά τα έδωσαν όλα στον άτακτο Αλέξη Τσίπρα; Διπλό θαύμα. Αν το πετύχει, μαγκιά του και καμάρι του.
Αλλά επειδή θαύματα στις μέρες μας κάνει μόνον ο Αγιος Παΐσιος, μάλλον θα έχουμε να κάνουμε με την πρώτη μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διευκολυνθεί πολύ αν πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση κάποιος μνημονιακός συνεταίρος (άρα, τι να την κάνει την αυτοδυναμία;).
Πέρα από ηρωισμούς και κωλοτούμπες, κάθε λογικός ψηφοφόρος νομίζω ότι θα καλωσορίσει την έσχατη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την πραγματικότητα, όπως την αποτυπώνει το άρθρο του κ. Τσίπρα  στους F.T και το καλωσόρισμα στον αρχιτραπεζίτη Ντράγκι. Μάλιστα, δεν αποκλείεται καθόλου τέτοιοι ψηφοφόροι να πάνε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ την ύστατη ώρα.
Βεβαίως, αυτή η κωλοτούμπα, όταν θα πάρει τη μορφή της εφαρμοσμένης πολιτικής, θα απογοητεύσει και, ίσως, απομακρύνει όσους ψηφοφόρους είχαν πιστέψει άλλα. Όμως, αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Ας τα βρουν μεταξύ τους.
Η χώρα μόνο να κερδίσει έχει από τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό και μόνο να χάσει έχει αν ξανακυλήσει, ως κυβέρνηση πια, στις μαξιμαλιστικές ανοησίες και σε λεονταρισμούς, οι οποίοι τώρα πια δεν θα είναι ανέξοδοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες