Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ακραίοι δικαστές


Του Κώστα Ρεσβάνη, Μεταρρύθμιση, 9.12.12
Πριν από μία εβδομάδα, συνομιλητής μου που ζει από μέσα στο δικαστικό χώρο, μου είπε: «Μην περιμένεις να λήξει η απεργία των δικαστικών, έτσι απλά. Υπάρχει ομάδα νεαρών εισαγγελέων και δικαστών που πρόσκεινται -κυρίως- στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και καιρό έχουν ανέβει στα κάγκελα και σέρνουν την πρόεδρο Φράγκου στην πιο σκληρή στάση. Στο πρώτο πλάνο γι’ αυτούς, υπάρχει η «ανυπακοή παντού» και ύστερα ακολουθεί το μισθολογικό. Όσο για τη Φράγκου, μη στοιχηματίσεις ότι δεν θα βρίσκεται σε κάποια λίστα βουλευτών Επικρατείας…» Στάθηκα, ομολογώ, επιφυλακτικός, έως ότου μάθαμε τι συνέβη στην τελευταία γενική συνέλευση δικαστών και εισαγγελέων. Στην προσπάθειά του να τους πείσει, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, χρόνια στο συνδικαλιστικό κουρμπέτι, τους έταξε καλούδια που ούτε να τα διανοηθούν μπορούν εκατομμύρια -στ’ αλήθεια φτωχοί- συνέλληνες.
- Για όσους δικαστικούς έχουν υποστεί μείωση μισθών 30%, θα ρυθμιστούν τα στεγαστικά δάνειά τους.
- Εκκρεμεί δόση αναδρομικών που έπρεπε να πάρουν και τους είχε επιδικαστεί από το Μισθοδικείο (από τους ίδιους δηλαδή). Ο Ρουπακιώτης έδωσε ρέστα: Θα τα πάρετε όλα, σε ρευστό και όχι σε ομόλογα, σε ένα μήνα από τώρα και όχι το 2013 που προβλέπει το Μνημόνιο!


Τίποτα οι αδέκαστοι εισαγγελείς και δικαστές. Από κοντά και η τηβενοφόρος αρχισυνδικαλίστρια Βασιλική Θάνου: « Ο αγώνας συνεχίζεται. Όσο εγώ είμαι πρόεδρος, δεν θα επιτρέψω να χάσει η Δικαιοσύνη.» Οι δικαστές ήθελε να πει, αλλά το έντυσε θεσμικά. Τόνισε και κάτι άλλο, η όψιμη αγωνίστρια πρόεδρος, που δεν θα είναι παράλογο να αποδελτιωθεί ως ο ορισμός της υποκρισίας: «Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά θεσμικό…» Και ρωτάει ένας, έστω ολίγο, νοήμων πολίτης. Όταν απεργείς αλλά με κόλπα ζόρικα παίρνεις τον μισθό σου, δεν μοιάζει να κοροϊδεύεις ολόκληρη την ταλαιπωρημένη κοινωνία, αυτή που υποτίθεται ότι ορκίστηκες να υπηρετείς; Και αυτό το θέμα τι είναι, οικονομικό ή θεσμικό;

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, τους πέταξε κατάμουτρα ότι αυτοαναιρούνται, ότι οι καιροί είναι κρίσιμοι και οι ευθύνες ιστορικές. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, τους προέτρεψε: Ανεβείτε στις έδρες, κατεβάστε το βλέμμα στην κοινωνία. Ο συνάδελφός τους, εν ενεργεία αντιεισαγγελέας εφετών, Γιώργος Κτιστάκης, τους ξεσκέπασε με πρόσφατο άρθρο του στα ΝΕΑ: «Η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας τους αφήνει αδιάφορους. Προφανώς η οικονομική κατάσταση των ιδίων έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα από την επιβίωση της χώρας. Γι’ αυτό έμεινε αναπάντητη η επισήμανσή μου ότι οι μειώσεις που είχαμε υποστεί μέχρι τις πρόσφατες περικοπές, δεν ήταν 38% όπως ισχυρίζονται, αλλά περίπου 23%. Το “ισόκυρο” δεν μας νομιμοποιεί να κάνουμε λάθος υπολογισμούς, προσθέτοντας τις άμεσες μηνιαίες αποδοχές μας του 2009, ποσά τα οποία δεν τους ανήκαν, ώστε μετά τις μειώσεις να βγει ο μαγικός αριθμός 38%.» Σιωπή από τους λαλίστατους εδώ.

Χθες μάθαμε ότι υποχώρησαν όσο πατάει η γάτα. Δεν θα κατεβαίνουν, λέει, από την έδρα στις 10, αλλά στις 12 -ο μισθός παραμένει ατόφιος. Και τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που χάνονται από τις φορολογικές υποθέσεις, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο την ετοιμόρροπη χώρα; Και η αφάνταστη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών; Μα τι νόημα έχουν αυτά μπροστά στον ιερό σκοπό της «ανυπακοής»;

Έχουμε βαρεθεί να ακούμε σ’ αυτή τη χώρα για «λειτουργήματα» (δικαστές, δημοσιογράφοι, γιατροί κ.λπ.) και για «ιερές αποστολές». Μεγαλοστομίες για αγορητές του Μεσοπολέμου. Μία είναι η αλήθεια -όπως έχει αποδειχτεί- στην περίπτωσή μας: Στο -σύντομο- μέλλον, θα γραφτεί με χρυσά γράμματα κάθε «Κτιστάκης» και με μαύρα γράμματα κάθε «Φράγκου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες