Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Διαθεσιμότητα για κλάματα. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, οι πρυτάνεις και ο κυνισμός πάνω από τα ΑΕΙ

 
Της Βάσως Κιντή, ΝΕΑ
Στη Βραζιλία παίζουν ποδόσφαιρο αλλά στην Ελλάδα έχει χαθεί η μπάλα. Εχουμε καταλάβει από τον ανασχηματισμό ότι έχουμε έναν - δύο υπουργούς για την Ευρώπη και τους υπολοίπους για τους ιθαγενείς στους οποίους, χωρίς δισταγμό, κουνάνε χάντρες και καθρεφτάκια για να τους σύρουν στις εκλογές, θαμπώνοντας μερικούς και κλείνοντας το μάτι σε άλλους. Ο καθένας στην κυβέρνηση (πρόσωπο, κόμμα ή παράγοντας) κάνει του κεφαλιού του, δίνει υποσχέσεις, δεσμεύεται, χωρίς να υπολογίζει τους άλλους και κυρίως το εκάστοτε πρόβλημα. Στο μεταξύ, οι ζωές των ανθρώπων που απολύονται ή μπαίνουν σε διαθεσιμότητα θυσιάζονται με αβάσταχτη ελαφρότητα στον βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος ενώ θεσμοί, το συμφέρον και το μέλλον της χώρας εγκαταλείπονται στην τύχη τους (αλλά και στα άτσαλα, αλλοπρόσαλλα, πλην όμως υπομονετικά, χέρια του ΣΥΡΙΖΑ) με μόνη μέριμνα την παραμονή στην εξουσία. Επιστρέφουμε πλέον απροκάλυπτα στο παρελθόν, στις ασύδοτες πρακτικές του και στις κακοδαιμονίες του, που μας οδήγησαν με αδήριτο τρόπο στη χρεοκοπία. Ας δούμε το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ. Στους διοικητικούς υπαλλήλους τούς έπεσε ξαφνικά ο κλήρος το καλοκαίρι του 2013 να μπουν στον χορό της διαθεσιμότητας αφού επί μήνες, παρότι υπήρχε μνημονιακή υποχρέωση, οι τότε υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκρυβαν, κωλυσιεργώντας, το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οταν δεν υπήρχαν πλέον χρονικά περιθώρια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, ζητήθηκε από τα Πανεπιστήμια να αξιολογήσουν κατεπειγόντως το προσωπικό τους για να αποχωρήσει ένας αριθμός. Να σημειωθεί ότι το διοικητικό προσωπικό τουλάχιστον των μεγάλων πανεπιστημίων είχε σχεδόν διπλασιαστεί εν μια νυκτί με το διάταγμα Παυλόπουλου που είχε μετατρέψει ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, συγγενείς πανεπιστημιακών (καθηγητών και υπαλλήλων) κ.λπ. σε «διοικητικούς υπαλλήλους» με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Η αξιολόγηση που ζήτησε το υπουργείο δεν μπορούσε παρά να είναι προσχηματική με τέτοια ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέσα στο καλοκαίρι και δεδομένου ότι δεν είχε γίνει ποτέ πριν ανάλογη προσπάθεια. Τα Πανεπιστήμια, με τους πρυτάνεις τους και τις Συγκλήτους, έκαναν τη δική τους προσχηματική αξιολόγηση βεβαιώνοντας, όλα ανεξαιρέτως, ότι έχουν ελλείψεις αντί για πλεονάζον προσωπικό. Και ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα που περιλάμβανε κλείσιμο των ιδρυμάτων και καταλήψεις. Ωστόσο, στο ΕΚΠΑ π.χ., παρά τις ομόφωνες γενικά αποφάσεις της Συγκλήτου, ο ίδιος ο πρύτανης σε δήλωσή του στο Συμβούλιο, αλλά και 19 αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων υποστήριζαν (στην εκπνοή όμως της προθεσμίας) ότι περίπου από 150 έως 400 άτομα από το προσωπικό θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς σοβαρές επιπτώσεις για το Ιδρυμα. Το υπουργείο, ενώπιον της άρνησης των πανεπιστημίων, προχώρησε σε έναν αυθαίρετο αριθμό αποχωρήσεων χωρίς ούτε καν το πρόσχημα της αξιολόγησης και ο τότε υπουργός Παιδείας έκανε - μαθαίνουμε σήμερα από τους διαλόγους που δημοσιεύονται - παρασκηνιακά συμφωνίες με τους πρυτάνεις και τους διοικητικούς υπαλλήλους για την επαναπρόσληψη όλων των διαθεσίμων ώστε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.  
Σήμερα που έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για να ληφθούν τα μέτρα για τα οποία έχει η κυβέρνηση δεσμευθεί, έχουμε την εξαγγελία μιας άλλης προσχηματικής αξιολόγησης, όχι για να φύγει αυτήν τη φορά προσωπικό αλλά για να επανέλθει. Θα τοποθετηθούν τώρα μας λέει ο νυν υπουργός Παιδείας 600 υπό διαθεσιμότητα αλλά θα αξιολογηθούν τα οργανογράμματα των Πανεπιστημίων και τα σχέδια οργανισμών ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις και να προκύψουν θέσεις για τους επιπλέον διαθέσιμους. Ομως Οργανισμοί, δηλαδή κείμενα σοβαρά που επέχουν θέση συντάγματος για τα ιδρύματα δεν υπάρχουν σε κανένα Πανεπιστήμιο και ούτε μπορούν να γίνουν σε 20 ημέρες. Και αυτό γιατί δεν έχουν γίνει, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, αντικείμενο σοβαρής μελέτης και διαβούλευσης με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε έχουν υποβληθεί προς έγκριση στα Συμβούλια όπως προβλέπει ρητά ο νόμος. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχέδια οργανισμών που κυκλοφορούν παραβιάζουν κατάφωρα τον νόμο (την ακεραιότητα του οποίου ο νυν υπουργός υπερασπίστηκε σθεναρά στο παρελθόν δύο φορές) επιχειρώντας να τον ακυρώσουν και να επαναφέρουν την προτεραία κατάσταση.  
Οι πρυτάνεις διαμαρτύρονται σήμερα ότι με τη διαθεσιμότητα έχουν αποψιλωθεί ολόκληρες υπηρεσίες αλλά είναι οι ίδιοι που, μη κάνοντας ουσιαστική αξιολόγηση, άφησαν απροστάτευτους τους άξιους υπαλλήλους τους, βορά στην αυθαιρεσία των οριζόντιων μέτρων του υπουργείου. Η σύνταξη των οργανισμών πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και να γίνει με προσοχή από τις νέες πρυτανικές αρχές.
Η Βάσω Κιντή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες