Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Μαζί τα φάγαμε;


Tου Πάσχου Μανδραβέλη, Καθημερινή. 18.8.12
 Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «όλοι μαζί τα φάγαμε» και του «όλοι μαζί τα κλέψαμε». Αυτή η διαφορά θολώνει αρκετά τον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε με το ερώτημα «πώς φτάσαμε ώς εδώ;». Σύμφωνοι: δεν μετείχαν όλοι οι Ελληνες στο «πάρτι» των προμηθειών, αλλά όλοι επωφεληθήκαμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο από τη φούσκα της α λα ελληνικά ανάπτυξης που φέρει τον διακριτικό τίτλο «Ρίχτε λεφτά στην αγορά». Φυσικά και δεν έκλεψαν τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που τις περασμένες δεκαετίες έπαιρναν εφάπαξ μεγαλύτερα από τις εισφορές που είχαν καταβάλει. Ομως, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την κάλυψη της διαφοράς, παρά το γεγονός ότι ήταν νομότυπη, δεν παύει να είναι υπαρκτή. Εγινε δημόσιο χρέος που τώρα καλούμαστε να αποπληρώσουμε. Φυσικά και δεν έκλεψαν όσοι είχαν καφετέριες και γκαρσονιέρες στις πόλεις της περιφέρειας όπου φυτεύτηκαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αν και νομότυπα νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε αλμυρές τιμές ή πουλούσαν τον εσπρέσο σε τιμές... Λονδίνου, το κόστος αυτής της «αναπτυξιακής» πολιτικής είναι υπαρκτό· και στην παιδεία και στον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό το κόστος έγινε δημόσιο χρέος που τώρα καλούμαστε να αποπληρώσουμε.


Μπορεί να ήταν λίγοι οι λίγοι εργολάβοι και τοπικοί άρχοντες που έκλεψαν στα μπετά, χτίζοντας αχρείαστες υποδομές σε ολόκληρη την επικράτεια. Ομως η βραχυχρόνια και πλασματική ευημερία διαχύθηκε και στις τοπικές οικονομίες. Τα δημαρχεία που χτίστηκαν στο πουθενά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις πολυποίκιλων οργανισμών, που σήμερα ρημάζουν, έριξαν λεφτά στην αγορά, που κινήθηκε για λίγο, και μετά αυτά τα δανεικά του κράτους έγιναν εισαγωγές για κατανάλωση.

Ακόμη κι αν εξαιρέσουμε την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην οποία μετείχαμε όλοι, η φούσκα της ελληνικής οικονομίας μοίρασε άνισα μεν αλλά καθολικά τα πλασματικά οφέλη της. Μπορεί λίγοι να έκλεψαν πολλά, αλλά οι πολλοί επωφελήθηκαν έστω λίγο από τη διάχυτη σπατάλη. Επωφελήθηκαν οι αγρότες από τις επιδοτήσεις χωρίς παραγωγή, οι μικρομαγαζάτορες πουλώντας ακριβά τα προϊόντα τους, οι μικροϊδιοκτήτες καταστημάτων που πληρώνονταν τον «αέρα» από τη φούσκα που είχαν φτιάξει τα δανεικά.

Το θέμα δεν είναι το παιχνίδι των ευθυνών που τώρα παίζει η ελληνική κοινωνία. Είναι η αυτογνωσία που θα μας επιτρέψει να πάμε παρακάτω. Να αλλάξουμε το σύστημα που δημιουργούσε εισοδήματα από το τίποτα και μεγάλο πλούτο στους λίγους. Μπορούμε να το κάνουμε;

1 σχόλιο:

manousos είπε...

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΓΚΑΛΕ Ο λαός έχει ένα σωρό ελαττώματα δημόσιας προσαρμογής στους νόμους κ. Πάγκαλε. Οικοδομεί αυθαίρετα, κτίζει ακόμη και στα δάση και στους αιγιαλούς. Αν είναι γιατρός του Ε.Σ.Υ παίρνει «φακελάκια», αν εργάζεται σε πολεοδομίες αρπάζει μίζες, αν δουλεύει στο υπουργείο ανάπτυξης {στο διαβόητο τμήμα επιδοτήσεων} τα παίρνει χοντρά σύμφωνα με τις καταγγελίες από τους επιχειρηματίες. Αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας προβαίνει σε φοροδιαφυγή. Αν είναι αγρότης ή κτηνοτρόφος κλέβει από παράνομες επιδοτήσεις. Αυτά συμβαίνουν κ. Πάγκαλε γιατί δεν ζούμε σε κοινωνίες αγγέλων. Αν είναι ο πολίτης άνεργος ζητά από τον πολιτικό ο οποίος ευχαρίστως, τον διορίζει ρουσφετολογικά και χωρίς αξιοκρατία στο δημόσιο. Βεβαίως δεν είναι όλοι οι πολίτες κλέφτες και διεφθαρμένοι , ούτε επαίτες ρουσφετιών, πλην όμως ότι οι παράνομοι πλήττουν βαριά τους έντιμους φορολογούμενους. Μήπως όλα τα ανωτέρω, συνηγορούν στην κατηγορία σας κ. Πάγκαλε που εκστομίσατε στην βουλή κι έγινε σάλος ότι¨ «μαζί τα φάγαμε;» Βεβαίως όχι .Διότι όπως γνωρίζετε καλύτερα εμού την λαϊκή παροιμία ¨ «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.» Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε την Ελλάδα από το 1974 μέχρι σήμερα. Εσείς είχατε την ευθύνη και για τα θετικά και για τα αρνητικά που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Εσείς μας βάλατε στην Ο.Ν.Ε και απώλεσε η Ελλάδα το προνόμιο της η Τ.Ε -τράπεζα της Ελλάδας- να εκδίδει χρήματα. Εσείς διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα και προβήκατε σε υπερδανεισμό του κράτους. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες καλώς ή κακώς, ο λαός μεταβιβάζει την αντιπροσώπευση στην πολιτική ηγεσία. Με ποια λογική στρέφεστε στον απλό πολίτη, που δεν διαχειρίστηκε ποτέ εξουσία και του κουνάτε το δάχτυλο λέγοντας επικριτικά για να τον γεμίσετε ενοχές ότι ¨ «μαζί τα φάγαμε;» Δεν ντρέπεστε καθόλου για την συμπεριφορά σας; Τολμήσατε να βγάλετε και ηλεκτρονικό βιβλίο με αυτόν τίτλο? «Έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν.» ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΥΓ Αν οφελήθηκαν όλοι από την φούσκα τους χρέουςόπως λέτε κ. Μανδραβέλη σημαίνει ότι αυτοί το δανείστηκαν;

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες