Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΑΡ καλεί Διώτη στη Βουλή. Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή από εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού


Πρόσκληση προς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη απηύθυνε η ΔΗΜΑΡ καλώντας τον στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το θέμα των εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού τα έτη 2009, 2010 και 2011 και τον έλεγχο προσώπων που είτε φοροδιαφεύγουν είτε ελέγχονται για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαληςσυνάντησε τον Ειδικό Γραμματέα κ. Διώτη και τον διευθυντή ελέγχων κ. Νίκο Λέκκα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) το μεσημέρι της Τρίτης (31.7.2012) στα γραφεία του Σώματος, στην οδό Πειραιώς. Εκεί ο κ. Τσούκαλης εξήγησε στον κ. Διώτη ότι στη Βουλή έχουν κατατεθεί στοιχεία μόνο για το έτος 2009, ενώ σε δημοσιεύματα του Τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία που αφορούν τη λίστα του 2010. Στη συνάντηση αυτή του απηύθυνε πρόσκληση για ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η πρόσκληση προς τον κ. Διώτη υπογράφεται επίσημα από τον κ. Τσούκαλη και τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ιωάννη Μιχελογιαννάκη οι οποίοι ως μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν από τον κ. Διώτη να προσέλθει στην Επιτροπή ώστε να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειές του, σχετικά με στοιχεία για εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, το 2009, που ξεπέρασαν συνολικά το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, όταν στις φορολογικές δηλώσεις του αντίστοιχου έτους είχαν δηλωθεί συνολικά, μόλις 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ζητούν την κατάθεση στη Βουλή των ονομαστικών πινάκων για τα έτη 2010 και 2011 όσον αφορά εμβάσματα φυσικών προσώπων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΔΗΜΑΡ, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Διώτης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σώμα στο έργο του ως προς τους ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ προέβαλλε την ανάγκη να δημιουργηθεί αρχείο στα Τελωνεία και on line διασύνδεσή του με το ΣΔΟΕ, για την καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων. Επίσης, κατά τη συνάντηση, όπως τονίζει η ΔΗΜΑΡ, ο κ. Διώτης περιέγραψε«την έλλειψη συντονισμού των ενεργειών μεταξύ των υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη που προκαλούν καθυστερήσεις στο έργο του ΣΔΟΕ ενώ αναφέρθηκε και στην φοροδιαφυγή του πρωτογενούς τομέα».

Η κίνηση της ΔΗΜΑΡ να καλέσει τον κ. Διώτη στη Βουλή έρχεται ως συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του κόμματος κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη, προς τον υπουργό Οικονομικών που συζητήθηκε τη Δευτέρα 30.07.2012. Η κυρία Ξηροτύρη είχε επισημάνει ότι το 2009, από 735 φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται στη σχετική κατάσταση για εμβάσματα προς τράπεζες του εξωτερικού, τα μισά και πλέον, έχουν αποστείλει ποσά στο εξωτερικό από 500.000 ευρώ έως και άνω των 50 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δηλώσει μηδενικό εισόδημα. Οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει ποσό εισόδημα υποεκατονταπλάσιο του εμβάσματος.

Η έμφαση στο ζήτημα αυτό δίνεται από τη ΔΗΜΑΡ με το σκεπτικό ότι σε μια περίοδο που χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και άνεργοι δίνουν μάχη αξιοπρέπειας και επιβίωσης, η χώρα στερείται μεγάλα ποσά που θα μπορούσε να αξιοποιήσει και επομένως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην δραστηριοποιείται άμεσα για το φορολογικό έλλειμμα από εμβάσματα στο εξωτερικό.

Έτσι, προσεκλήθη ο κ. Διώτης να έρθει στη Βουλή ώστε να ενημερώσει «για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών, στην κατεύθυνση της απόδοσης στο Δημόσιο των αναλογούντων εσόδων από την τυχούσα φοροδιαφυγή κεφαλαίων αυτών, καθώς και την κατάθεση στη Βουλή των ονομαστικών πινάκων για τα έτη 2010 και 2011».

Παράλληλα, ο κ. Τσούκαλης προαναγγέλλει ότι η ΔΗΜΑΡ θα υποβάλει και πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Όπως επισημαίνεται από τη ΔΗΜΑΡ, «υπό τις σημερινές συνθήκες το έργο του ΣΔΟΕ είναι ιδιαίτερα δύσκολο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Για το λόγο αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά θα υποβάλλει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών που έχουν την ευθύνη για την συγκέντρωση των φόρων και των μηχανισμών ελέγχου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες