Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Απλή αναλογική ζητεί η ΔΗΜΑΡ για αλλαγή του πολιτικού συστήματος


Οι βασικοί άξονες και το πολιτικό πλαίσιο για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του εκλογικού νόμου, προσδιορίστηκαν στη πρώτη εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής που οργάνωσε η ΔΗΜΑΡ σε κεντρικό ξενοδοχείο το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Φώτης Κουβέλης, συνοψίζοντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων, τόνισε ότι «μια στρατηγική εξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος» και στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καθόρισε τους παρακάτω στόχους. Την εξυγίανση και την διαφάνεια σε όλες τις πτυχές του πολιτικού συστήματος, με ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου, με την προφανή -όπως τόνισε- κατάργηση των συνταγματικών διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά την παραγραφή των αδικημάτων.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε την θέση του κόμματος του για καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο, ανέφερε, παραμορφώνει την λαϊκή βούληση.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την διαφάνεια ζήτησε την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, και της βουλευτικής αποζημίωσης ακόμη και για την συμμετοχή σε επιτροπές στη Βουλή, την κατάργηση κάθε φορολογικού προνομίου και τη συνταξιοδότηση των βουλευτών από τον επαγγελματικό φορέα καθενός.

Επίσης ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ ενός διαφανούς θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και τη ρύθμιση των ζητημάτων των ΜΜΕ.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης υποστήριξε τις πρωτοβουλίες του κ. Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών πρόνοιας και υγείας.

Ο κ. Κουβέλης, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αφορά τη σαφή διάκριση των εξουσιών, τη διαφανή δημοσιονομική διαχείριση, την καθιέρωση απλής αναλογικής, και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου,Νίκος Αλιβιζάτος, άσκησε κριτική σε όσους σπεύδουν να καθορίσουν προκαταβολικά την ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος για να εξυπηρετήσουν, όπως ανέφερε, τους κομματικούς τους σχεδιασμούς και εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ιδέα περί Προεδρικής Δημοκρατίας ενώ πρότεινε την καθιέρωση τεκμαρτού ποσού για τις προεκλογικές δαπάνες των κομμάτων με μείωση της κρατικής τους χρηματοδότησης.

Ο καθηγητής και γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος αφού ανέλυσε τις αντιφάσεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος πρότεινε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε περιφερειακό επίπεδο, το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και την καθιέρωση τεκμαρτού ποσού εκλογικών δαπανών.

Ο έτερος συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης ανέλυσε την στενή σχέση του εκλογικού συστήματος με την εσωκομματική δημοκρατία προτείνοντας μικρή πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και καθιέρωση ολιγοεδρικών περιφερειών και όχι μονοεδρικές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλλης επεσήμανε την ανάγκη να ανατραπεί ο «κομματικός καθωσπρεπισμός», στη Δημόσια Διοίκηση. Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη κρατική μηχανή τάχθηκε και η συνήγορος του Πολίτη Κατερίνα Σπανού.

Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε με χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, και την οποία συντόνισε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Πανούσης παρόντες ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Νικολάου, ο Στέφανος Μανίκας, ο Ευάγγελος Μαλέσιος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης κ.ά., καθώς και ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
πηγή: ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες