Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ούτε «μη χείρον» ούτε «βέλτιστον»

Του Γιώργου Καρελιά, www.protagon.gr
Για ένα πράγμα έχουν δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν σε κυβέρνηση με οποιοδήποτε από τα κόμματα που θα είναι στην επόμενη Βουλή, πλην του Καμμένου (που μάλλον δεν θα είναι). Επομένως, οι ψηφοφόροι πρέπει να λάβουν από τώρα τα μέτρα τους. Οσοι επιθυμούν να κυβερνήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί να τον φέρουν πρώτο κόμμα. Πρέπει να του δώσουν και αυτοδυναμία. Ο ισχυρισμός μπορεί να ξενίζει, αλλά είναι η μοναδική λύση προς αυτήν την κατεύθυνση (νίκη ΣΥΡΙΖΑ). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν (θα) έχει κανέναν σύμμαχο, επομένως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κυβερνήσει. Μόνον η αυτοδυναμία. Για δύο πολύ σαφείς λόγους:
  1. Η συγκυβέρνηση με την ΝΔ πρέπει να αποκλειστεί εντελώς. Όσοι ισχυρίζονται ότι μια τέτοια συγκυβέρνηση θα διευκολύνει την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων και δεν θ’ αφήσει έξω από τις ευθύνες το δεύτερο κόμμα (όποιο κι αν είναι) παραβλέπουν την απλή αλήθεια: ότι την επομένη του σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης τα δύο κόμματα θα τραβάνε προς αντίθετες κατευθύνσεις. Φαντάζεται κανείς πώς θα συγκυβερνήσουν, για παράδειγμα, ο Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο και ο Μητσοτάκης της ΝΔ, που θα κάνει απολύσεις με διαιτητή τον Τσίπρα;
  2. Η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ευκολότερη. Παρά τη σφοδρή επιθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη, η συγκατοίκηση των κρατιστών του ΣΥΡΙΖΑ με τους φιλελεύθερους του Ποταμιού θα οδηγήσει σε κωμικές καταστάσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο  λόγο να πάρει μέρος σε τέτοια κυβέρνηση, που μόνο (κι άλλη) φθορά θα του φέρει.
Παρά την υποχρεωτική στροφή του, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ουσία ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Η λογική που τον διέπει είναι «υποχωρήσαμε προσωρινά, αλλά στην πορεία θα αλλάξουμε όσα συμφωνήσαμε και δεν μας συμφέρουν». Η λογική αυτή οδηγεί στην αποτυχία της συμφωνίας και σε νέα σύγκρουση με τους Ευρωπαίους. Επειδή δεν γίνεται να ενστερνιστούν αυτήν τη λογική τα άλλα, φιλοευρωπαϊκά, κόμματα, η συγκυβέρνηση μαζί τους είναι αδύνατη.
Συνοψίζουμε: ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει μόνο με αυτοδυναμία, δεν έχει συμμάχους. Η αυτοδυναμία αυτή, αν έρθει (σχεδόν αδύνατο ενδεχόμενο), θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε χαοτικές καταστάσεις, ανάλογες με αυτές του παρελθόντος εφταμήνου. Ενδεχόμενη (υποχρεωτική) συγκατοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ  με κάποια από τα άλλα κόμματα θα είναι λύση-μπάλωμα, που θα κρατήσει μόνο λίγους μήνες και θα οδηγήσει ουσιαστικά σε ακυβερνησία, η οποία θα αφήσει πίσω της παρόμοιες χαοτικές καταστάσεις.
Δυστυχώς, στην περίπτωση που εξετάζουμε, δεν ισχύει το «μεταξύ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστον». Δεν γνωρίζουμε τι είναι «μη χείρον». Και «βέλτιστον» δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες