Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015

Ευτυχώς, και αυτή την εβδομάδα ανήκαμε στην Δύση!

 Του Γεράσιμου Γεωργάτου, Athens Voice
Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η Τουρκία, αποσύροντας ολοκληρωτικά την προκλητική αγγελία (NOTAM) με την οποία δέσμευε για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου και Λήμνου (εντός του FIR Αθηνών και σε τμήματα του ελληνικού εναέριου χώρου), για το διάστημα από 2ας Μαρτίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου. (Capital.gr, 2/3/2015). Καταλυτική για την εξέλιξη αυτή φέρεται να υπήρξε η οργισμένη αντίδραση του ΝΑΤΟ και φυσικά το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί ακόμα μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι η παραμονή και η συμμετοχή μας στο ενιαίο νόμισμα και στην Ε.Ε είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα οικονομικό ζήτημα, όπως έχουμε συνηθίσει, λόγω κρίσης, να το αντιμετωπίζουμε. Είναι πολύπλευρο πολιτικό και γεωπολιτικό ζήτημα, που αφορά στην ίδια την υπόσταση της χώρας μας και την ισχύ της στο διεθνές σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη βαθύτατη κρίση και τη συντηρητική εν πολλοίς αναδίπλωση, δεν παύει να αποτελεί και οφείλει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όπου στηρίζεται η ελληνική εξωτερική πολιτική. Αντιπροσωπεύει τον κύριο παράγοντα και το πλαίσιο διαμόρφωσής της, μαζί με το ΝΑΤΟ και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Είναι το εφαλτήριο στο οποίο η Ελλάδα βασίζεται για να αναπτύξει τον περιφερειακό και τον διεθνή της ρόλο ως χώρα ταυτόχρονα ευρωπαϊκή, βαλκανική και μεσογειακή.  Μπορεί μια μικρή κρατική οντότητα να αναπτύξει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική χωρίς μονοδιάστατη προσήλωση σε κάποια ισχυρή βάση;

Ας το σκεφθούν δυο φορές υπουργοί και στελέχη της νεοπαγούς ριζοσπαστικής κυβέρνησης όταν φλερτάρουν με την Ρωσία ή την Κίνα ή όταν εκτοξεύουν υπερπατριωτικές κορώνες για να διεγείρουν τα υφέρποντα αντιδυτικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας ζαλισμένης από την κρίση. Ας το σκεφτούν δύο φορές οι ριζοσπάστες υπουργοί, βουλευτές και τα στελέχη που τοποθετούνται δημοσίως υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και της εξόδου από την Ε.Ε
Ας σκεφθούν μια γεωπολιτική της δραχμής όσοι υπερπατριώτες κόπτονται για την ονομασία της Μακεδονίας, όσοι «σκληροί» πετούν επιδεικτικά πάνω από τα Ίμια, όσοι θέλουν εδώ και τώρα ανακήρυξη της ΑΟΖ, όλοι αυτοί που κάνουν λόγο για «περήφανη, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, υπονοώντας ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.
Η Ελλάδα της δραχμής θα βρεθεί άμεσα σε εντεινόμενη γεωπολιτική περιδίνηση. Εκτός από την πλήρη οικονομική κατάρρευση και τη δραματική φτώχεια, θα βρεθεί χωρίς κανένα στήριγμα απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους γείτονες, από το Μακεδονικό μέχρι το Κυπριακό και την ΑΟΖ και χωρίς φωνή στα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, από το Παλαιστινιακό μέχρι και τις γενικότερες εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο και τις διεθνείς ανακατατάξεις με κέντρο την Νοτιοανατολική Ασία και τις αναδυόμενες χώρες. Δεν θα είναι παρά μια απομονωμένη περιθωριακή χώρα στις εσχατιές των Βαλκανίων.
Ευτυχώς, παρά τον σκόπιμο ή ιδεοληπτικό εθνολαϊκισμό υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, οι έλληνες πολίτες, στην πλειοψηφία τους, συνεχίζουν να θεωρούν ότι η σταθερότητα, οι προοπτικές ανάπτυξης και η τύχη της χώρας είναι αδιάρρηκτα συνδεμένες με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και τον Δυτικό Κόσμο, ακόμα και σήμερα, στην κορύφωση της κρίσης. Ευτυχώς που απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και αυτή την εβδομάδα ανήκαμε στη Δύση. Να συνεχίσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες