Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κίνημα από το Δημαρά, πρόσκληση από τον Κουβέλη

Τvxs, 19.1.11 
"Την ίδρυση πολιτικής κίνησης, με τον τίτλο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, ανήγγειλε σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής (διατηρεί τη θέση του) Γιάννης Δημαράς, ο οποίος διευκρίνισε ότι «προς το παρόν» η πρωτοβουλία δεν έχει τα χαρακτηριστικά κόμματος. Στην κίνηση συμμετέχει και ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου. Ανάμεσα σε άλλους, στην εκδήλωση παρέστη αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου τόσο στους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, όσο και στους Οικολόγους Πράσινους."
 «Αν χρειαστεί, αν απαιτηθεί από την κοινωνία και συμφωνήσουμε, τότε ναι, θα κάνουμε κόμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαράς διακηρύσσοντας την ίδρυση του Κινήματος, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Ο ίδιος ανέδειξε ως μέλημα του ΚΑΠ να συζητήσει τις θέσεις του στην κοινωνία και ανάλογα με την «καταγραφή του πλήθους και της επιθυμίας» να λάβει τις επόμενες αποφάσεις.
Παρουσιάζοντας το πολιτικό πλαίσιο της πρωτουβουλίας, ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για «πολιτικό σύστημα που παρακμάζει, «αρχές και αξίες που καταρρέουν», «δυσοσμία σκανδάλων» και «κοινοβουλευτική δημοκρατία η οποία διολισθαίνει, αν δεν το έχει κάνει ήδη, σε ολιγαρχία». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κοινωνία «να αυτοοργανωθεί και να συζητήσει» για τη «δημοκρατική λύση των προβλημάτων. Οραματίστηκε, άλλωστε, πολίτες οι οποίοι «θα ποδηγετούν τα κόμματα και θα ποδοπατούν τα άνομα συμφέροντα».
«Ούτε πρόβατα είμαστε, ούτε αντάρτες. Είμαστε ελεύθεροι πολίτες», διαμήνυσε, υπεραμυνόμενος την επιλογή καταψήφισης του Μνημονίου, «χωρίς προηγούμενη συνεννόηση», από τον ίδιο, τον κ. Οικονόμου και την κ. Σοφία Σακοράφα (δεν συμμετέχει στο κίνημα). Πάντως, υπογράμμισε ότι το Κίνημα δεν επιθυμεί «αδιέξοδο αντιμνημονιασμό». Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εκτίμησε ότι αθέτησε την αρχική εξαγγελία του πως οι βουλευτές θα αναβαθμίζονταν και θα είχαν μεγαλύτερη ελευθερία.
Ο κ. Δημαράς, ο οποίος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε δηλώσει ότι θα παραιτούταν από τη θέση του βουλευτή, τόνισε ότι μαζί με τον κ. Οικονόμου «από τη θέση μας στο Κοινοβούλιο θα διεκδικούμε τα δικαιώματα των πολιτών της Αττικής». Αναφέρθηκε, άλλωστε, εκ νέου στις 250.000 ψήφους (16%) τις οποίες κέρδισε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, δηλώνοντας ότι και τα 8 μέλη του συνδυασμού Άρμα Πολιτών τα οποία μετέχουν στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα επιτελούν το «αντιπολιτευτικό καθήκον» τους.
«Αμφίπλευρο άνοιγμα» από τη ΔΑ
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς (Σπ.Λυκούδης, Θ.Μαργαρίτης, Ανδρ.Παπαδόπουλος), στην οποία ο κ. Δημαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά. Από τη ΔΑ κάνουν λόγο για «αμφίπλευρο άνοιγμα» προς την κίνηση Δημαρά-Οικονόμου αλλά και τους Οικολόγους Πράσινους. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσαν την πρόταση για τη δημιουργία φόρουμ μόνιμου διαλόγου με τις δύο πλευρές. Οι συζητήσεις με το ΚΑΠ φέρονται να είναι «πιο γρήγορες και αποδοτικές», σε αντίθεση με την περίπτωση των Πράσινων, στο εσωτερικό των οποίων διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΑ, γίνεται από μέρους τους μια «προσπάθεια ευρύτερου προγραμματικού επαναπροσδιορισμού των θέσεων της Αριστεράς και της Οικολογίας». Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Αυτή η πρωτοβουλία, εκτός από ένα μήνυμα προς την κοινωνία, εκτός από μια πραγματική πρόταση συνεργασίας, κατά μία έννοια θέτει και τους Οικολόγους Πράσινους προ των δικών τους ευθυνών για το ποια πολιτική συμμαχιών θέλουν να ακολουθήσουν, για τον τρόπο με τον οποίο θα προωθήσουν τις θέσεις τους στην κοινωνία. Το θέμα είναι, αξιοποιώντας και την επιτυχία Καμίνη, οι σχέσεις των δύο χώρων να σηματοδοτήσουν μια εναλλακτική λύση και μια ευρύτερη ανακατάταξη στο πολιτικό σύστημα».
Πράσινοι: «Δεν έχουμε βάλει αγγελία γάμου»
«Είμαστε υπέρ του προγραμματικού διαλόγου με όλους, δεν έχουμε προνομιακούς συνομιλητές», διαμηνύουν από την πλευρά τους στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, προσθέτοντας ότι μετά την πρόσκληση από τη ΔΑ (διατυπώθηκε από τον κ. Φώτη Κουβέλη σε πρόσφατη εκδήλωση και σήμερα απεστάλη επισήμως στο κόμμα), «οπωσδήποτε θα συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, αλλά δεν είναι κάτι που νιώθουμε σαν πίεση για να ανταποκριθούμε άμεσα».
Σχολιάζοντας τις αυτοδιοικητικές συνεργασίες με τη ΔΑ, μιλούν για «ανάμικτη γεύση», καθώς «είχαμε συζητήσει και με το ΣΥΝ και με τη ΔΑ σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις από όσες τελικά συνεργαστήκαμε. Όπου υπήρχε ουδέτερος ή Πράσινος επικεφαλής, οι συνεργασίες ναυάγησαν πριν φτάσουν στις κάλπες. Αντίθετα, με τη ΔΑ, όπου είχε δικό της επικεφαλής, συνεργαστήκαμε σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς αυτό να έχει ανάλογη απήχηση στην κοινωνία, χωρίς να δημιουργήσει μια δυναμική. Είναι κάτι που επίσης λαμβάνουμε υπόψη».
Στην ιδρυτική εκδήλωση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών παρέστη και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, με τη στήριξη και των Οικολόγων Πράσινων, Κώστας Διάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες