Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η λίμνη Κορώνεια έχασε κάθε ευκαιρία σωτηρίας


Καθημερινή

28-01-11

Των Κωστα Kαρκαγιαννη – Θαναση Tσιγγανα

Η συνεχιζόμενη αδιαφορία και απραξία της ελληνικής πολιτείας, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας εξάντλησε την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Παράλληλα η Κομισιόν αποφάσισε να ακυρώσει τη συμμετοχή της, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας και να διακόψει κάθε μελλοντική χρηματοδότηση για την υπόθεση.

Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί για την αποκατάσταση της λίμνης εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, διαπίστωσε η Κομισιόν. Το 2002 διαπίστωσε ότι η Κορώνεια έχει σχεδόν καταστραφεί, εξαιτίας της ρύπανσης και της παράνομης άντλησης νερού, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα. Το 2004 εκπονήθηκε σχέδιο για την αποκατάσταση του υγροτόπου, το οποίο μάλιστα συγχρηματοδοτούνταν από την Ενωση και προέβλεπε μέτρα για τη βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της Κορώνειας (επεξεργασία λυμάτων, δίκτυα άρδευσης κ.ά.). Η ελληνική πολιτεία έπρεπε από την πλευρά της να σταματήσει την παράνομη υδροληψία από τη λίμνη (σφράγιση παράνομων γεωτρήσεων), όπως και την παράνομη απόρριψη αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην Κορώνεια. Δυστυχώς, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, ακόμη και σήμερα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα καταλήγουν στην Κορώνεια. Η Κομισιόν απέστειλε στις ελληνικές αρχές προειδοποιητική επιστολή τον περασμένο Μάιο και χθες διαπιστώνοντας «ασήμαντη πρόοδο» αποφάσισε τη διακοπή της υπάρχουσας και κάθε μελλοντικής χρηματοδότησης για την Κορώνεια. Θα ήταν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν κάποιος δημόσιος φορέας (ΥΠΕΚΑ, περιφέρεια, δήμος) θα έχει το φιλότιμο να αναλάβει την ευθύνη και να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Την ώρα που η Κομισιόν ανακοίνωνε τις αποφάσεις της στις Βρυξέλλες, στον παραλίμνιο οικισμό του Αγίου Βασιλείου Θεσσαλονίκης (λίμνη Αγίου Βασιλείου είναι το άλλο όνομά της), ο 85χρονος μπαρμπα-Στέφανος Σταματιάδης, ψαράς κάποτε στα νερά της, μουρμούριζε θλιμμένος για τα σχέδια που θα έσωζαν τη λίμνη όπου μεγάλωσε: «Μας φλόμωσαν στα ψέματα...». Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη οικολογική καταστροφή της λίμνης μόνο ένα από τα όσα σχεδιάστηκαν για τη σωτηρία της -κι αυτό αμφιβόλου αποτελεσματικότητας- έχει ολοκληρωθεί (πέρυσι). Στις πρόσφατες εκλογές του Νοεμβρίου, διεκδικώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης και ο αντίπαλός του, υφυπουργός, κ. Μάρκος Μπόλαρης, αλληλοκατηγορούνταν για το ποιος έκανε τα λιγότερα για την Κορώνεια.

Χαμένα κονδύλια

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τους συναρμόδιους υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από το 1995 και μετά, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρότι εγκρίθηκαν δύο φορές ικανοποιητικά κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής για τη χρηματοδότηση των έργων που θα έσωζαν τη λίμνη η Ελλάδα δεν κατόρθωσε επί 11 χρόνια να τα απορροφήσει. Από τις 21 δράσεις 9 μεγάλων έργων που περιλαμβάνει το δεύτερο master plan υλοποιήθηκε μόνο το έργο εκτροπής δύο χειμάρρων και ενωτικής τάφρου Κορώνειας-Βόλβης. Τόνοι μελάνης και χαρτιού, φωνές διαμαρτυρίας, εκατοντάδες μελέτες, έρευνες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, διοικητικά πρόστιμα και καταδίκες, δύο master plan, 20 δισ. δρχ. το 1999 και 27,5 εκατ. ευρώ το 2005 (α΄ δόση) δεν στάθηκαν ικανά να θέσουν σε κίνηση, αρμόδιους, συναρμόδιους και υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες