Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ο φιλοαμερικανικός αντιευρωπαϊσμός του Πρωθυπουργού

Του Γιώργου Λακόπουλου , www.capital.gr
Πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε ότι κατά τη διάρκεια των κρισίμων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανοικτή γραμμή με την αμερικανική κυβέρνηση -από όπου έπαιρνε γραμμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα που προηγήθηκαν. Μετά δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον βρήκε "περισσότερο ευήκοα ώτα από τις Βρυξέλλες".  Ευρισκόμενος επί αμερικανικού εδάφους έριξε και μερικές αδέσποτες κατά των Γερμανών και ειδικά κατά του Σόιμπλε που "ήθελε να διαιρέσει την Ευρώπη". Στο καπάκι η κυβερνητική προπαγάνδα υπερτονίζει ότι ο Πρωθυπουργός αναμένει "αμερικανική υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις" που σχετίζονται με τις διαβουλεύσεις του στην Ευρωζώνη. Το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι αποκτήσαμε την πρώτη φιλο-αμερικανική αριστερή κυβέρνηση στην Ιστορία. Λίγο το κακό. Το ζητούμενο είναι που ακριβώς το πάει. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, οι χώρες της οποίας τη δάνεισαν τρεις φόρες με ιλιγγιώδη ποσά για να μην πέσει στο γκρεμό. Με αυτές τις χώρες τη δένουν όχι μόνο εταιρικές και πολιτικές σχέσεις, αλλά και συμβατικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο των Συνθηκών και των Μνημονίων.  Σ' αυτές τις χώρες ελπίζει να βρει κάποια στιγμή το δρόμο  για την έξοδο από την κρίση. Μετέχει στα ίδια όργανα μαζί τους, υπόκειται στην ίδια νομοθεσία, έχει τους ίδιους στόχους για το μέλλον της κοινοτικής Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα του ελληνικού χρέους η ενδεχόμενη ελάφρυνση στην αποπληρωμή του μπορεί να προέλθει μόνο από τις ευρωπαϊκές χώρες που χορήγησαν αυτά τα δάνεια -δεδομένου ότι το τμήμα που προέρχεται από το ΔΝΤ δεν αγγίζεται. 

Που κολλάει σ' αυτά η αμερικανική παρέμβαση; Με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στην ενδοκοινοτική διαπραγμάτευση; Από που προκύπτει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να είναι ωσεί παρόντες στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών -δια της υπόγειας ενημέρωσής τους από την ελληνική κυβέρνηση; Πως θα επηρεάσουν οι Αμερικανοί στα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που επικυρώνουν τις αποφάσεις;  
Είναι παράδοξο ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει την αντιευρωπαϊκή ρητορική του, υπέρ των... Αμερικανών αυτή τη φορά. Επιχειρεί να αναδείξει ότι είναι περισσότερο φίλοι και περισσότερο χρήσιμοι για την Ελλάδα, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους που τη βασανίζουν. 
Πρόκειται για επικίνδυνη τακτική που επιτείνει το πρόβλημα εμπιστοσύνης που δημιούργησε στους εταίρους της χώρας ο ίδιος το περασμένο διάστημα. 
Οι Αμερικανοί μπορεί να βάζουν κάποια καλά λόγια υπέρ της Ελλάδας και ο πρόεδρος τους να διαθέτει ένα - δυο λεπτά για μια χειραψία και μια φωτογραφία με το ημέτερο πρωθυπουργικό ζεύγος. Αλλά η Ευρώπη βάζει τα κονδύλια, την πολιτική υποστήριξη, τη θεσμική αναβάθμιση και την κοινή στρατηγική πορεία -ή μήπως όχι;
Εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ταυτίσει τις ελληνοκοινοτικές σχέσεις με τις σχέσεις της κυβέρνησής του με τους κοινοτικούς θεσμούς.
Παραβλέπει ότι η χώρα και η οργανική παρουσία της στην κοινοτική Ευρώπη, υπήρχε πριν από αυτόν και θα υπάρχει και μετά από αυτόν.
* Ο κ. Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες