Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Η χειρότερη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα

Ανακοινώνοντας ότι το κοινοβούλιο δεν θα προχωρήσει σε ψηφοφορία για την ελληνική συμφωνία, ο εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε: «Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει τώρα να μην φέρει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο για έγκριση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται απλώς για μια ήδη συμφωνηθείσα συμφωνία διάσωσης»».
Αυτή είναι μια αρκετά ασυνήθιστη απόφαση για σειρά λόγων. Μία από τις βασικές αρχές της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα έκανε τα πράγματα διαφορετικά. Θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια πιο δημοκρατική και διάφανη προσέγγιση διακυβέρνησης. Αρνούμενος μια ψηφοφορία στην Βουλή για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, φαίνεται να είναι σε αντίθεση με μια τέτοια προσέγγιση. Ενώ δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας (και η αρχική συμφωνία δεν πέρασε από ψηφοφορία), φαίνεται σωστό να κρίνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τους δικούς του όρους και υποσχέσεις. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επίσης να αντιφάσκει. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι η τρέχουσα επέκταση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη προσέγγιση (είχαμε τις αμφιβολίες μας). Εάν σηματοδοτεί μια σοβαρή αλλαγή, τότε σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από έναν λόγο για να απαιτηθεί μια ψηφοφορία; Εάν δεν χρειάζεται διότι είναι «απλώς» μια παράταση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ουσιαστικά δεν πέτυχε τίποτα επί της ουσίας στις διαπραγματεύσεις

Η απόφαση τελικά φαίνεται πολύ ιδιοτελής. Όπως επισημάναμε, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφωνίες στο κόμμα, με το 40% να υποστηρίζει την απόρριψη της συμφωνίας με την ευρωζώνη. Ενώ η υποστήριξη στο κοινοβούλιο είναι ακόμη πιθανή (λόγω της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), το ότι αποφεύγεται μια ψηφοφορία, σημαίνει ότι αποφεύγονται δημοσίως οι σοβαρές διαιρέσεις.
Αυτό που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι όλα τα μέρη που απαρτίζουν την συμφωνία, θα πρέπει να περάσουν από την Βουλή (μεταρρυθμίσεις κλπ), αν και αξίζει να αναρωτηθεί κανείς εάν θα υπάρξει κάποια οργή εναντίον ορισμένων εξ αυτών, εξαιτίας του ότι δεν υπήρξε αρχικά ψηφοφορία.
Για αυτούς που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φαίνεται πως είναι άλλο ένα βήμα προς την μεγάλη λίστα των προεκλογικών υποσχέσεων που έχουν σπάσει. Ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να απολαμβάνει σημαντική στήριξη από την ελληνική κοινή γνώμη -το Σάββατο δημοσκόπηση της Metron Analysis έφερε το 76% των ερωτηθέντων να έχουν θετική εικόνα για την κυβέρνηση μέχρι τώρα- αλλά με αυτόν τον ρυθμό, η στήριξή του ίσως αρχίσει να διαβρώνεται γρήγορα, αν μη τι άλλο διότι οι σκληρότερες διαπραγματεύσεις έχουν μόλις αρχίσει.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες