Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Με τον στρατό και τον λαό

 Της Μαρίας Κατσουνάκη, Καθημερινή
Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου με τις «καινοτομίες» που εισάγει η κυβέρνηση αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα. Η μπάντα του στρατού θα διευρύνει το ρεπερτόριό της με δημοτικά τραγούδια, ενώ στρατός και λαός σε πνεύμα πανηγυρικής συναδέλφωσης θα εορτάσουν από κοινού την εθνική επέτειο. Ζήσαμε κι άλλα ζοφερά πανηγύρια στην πρόσφατη ιστορία μας. Με τον στρατό και τον λαό, κομβικό σημείο του εθνολαϊκισμού (αριστερού και δεξιού), που προσφεύγει στην εθνική αναδίπλωση για να θεραπεύσει τα τραύματα από την «απόρριψη» των ξένων. Που καταφεύγει σε τελετές για να αποκαταστήσει την τρωθείσα εικόνα της. «Θέλουμε η παρουσία του κόσμου να στείλει ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος, ένα κράτος που ο λαός μαζί ενωμένος, αυτό που ζητεί, είναι η πιστοποίηση και ο σεβασμός στην εθνική του κυριαρχία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση δηλώνει τις αποστάσεις της από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδεολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, ψυχικά, στέλνει μηνύματα απόκλισης και όχι σύγκλισης παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τρίζει. Είναι άλλης τάξεως πολιτική, όμως, η συμβολή στην προσπάθεια στήριξης, η άσκηση κριτικής με πρόθεση τη διατήρηση και ενίσχυση της Ενωμένης Ευρώπης και εντελώς διαφορετική η διαρκής υπόμνηση ότι εκεί έξω υπάρχουν εχθροί που μας επιβουλεύονται, ότι ζούμε την ασφυξία μιας «ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης» (όπως ακούστηκε από βουλευτικά χείλη).
Ως αντίβαρο στη σταδιακή αποκοπή από την Ευρώπη και στην τάση απομονωτισμού, επιστρατεύεται η τόνωση του «έθνους» και του «εθνικού» ως απόλυτου ιδεολογήματος, κάτι σαν σύγχρονου αγώνα ανεξαρτησίας. Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Είμαστε ανάδελφοι· άριστοι έστω κι αν καταδικάζουμε την αριστεία, ξεχωριστοί, εξωθούμενοι σε μια πτώχευση που δεν προκαλέσαμε.

Ετσι, λοιπόν, και την ερχόμενη Τετάρτη θα γιορτάσουμε όχι απλώς μια ιστορική επέτειο, αλλά μια συμβολική ανάδειξη του «έθνους» στην πιο θλιβερή σε σύλληψη αλλά πλούσια σε συνδηλούμενα εκδήλωση εθνικής ανάτασης και ομοψυχίας. Κυρίως, όμως, επικίνδυνη.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες