Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Άτυχοι ανασφάλιστοι, τυχεροί δικαστικοί!

Του Βασίλη Βενιζέλου, www.protagon.gr
Αποτελεί πραγματικότητα και είναι δυσάρεστο! Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 1 δισ. ευρώ στους δικαστικούς και τους ενστόλους, απειλεί καίρια την ικανότητα του δημοσίου να προσφέρει απρόσκοπτα πλήρη φαρμακευτική κάλυψη σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους μέχρι το τέλος του 2014... Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε την Τρίτη 1 Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου ως... «τεχνικά προβλήματα», τα οποία, όμως, «θα τα λύσουμε», την αιφνίδια άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να χορηγήσει τα προϋπολογισμένα από το «κοινωνικό πλεόνασμα» του 2014 κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων! Η εμπλοκή στη χορήγηση των 200 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Υγείας οφείλεται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιστρέψει αναδρομικά της τάξης του 1 δισ. ευρώ στους δικαστές και τους ενστόλους, με αποτέλεσμα η πρόσθετη δαπάνη για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων να στριμωχθεί όπως-όπως στα 2,09 δισ. ευρώ της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014.

Με άλλα λόγια, τα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία ο τέως υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν δεσμευθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να καλύψουν το πρόσθετο κόστος για την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων της χώρας μας, βάσει της πρόσφατης σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας και Εργασίας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αυτά τα 200 εκατ. ευρώ, λοιπόν, δεν υπάρχουν πλέον! Η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να τα δεσμεύσει εκ νέου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη νίκη των δικαστικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Οι ανασφάλιστοι στη χώρας μας, βλέπετε, είναι πολύ άτυχοι! Είναι οι δικαστικοί οι οποίοι αποφασίζουν για τα θέματα των... δικαστικών, αλλά και των ανασφάλιστων, ενώ οι τελευταίοι δεν διαθέτουν καν την οικονομική δυνατότητα για μια συλλογική προσφυγή κατά της παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στην υγεία και την περίθαλψη!
Διακόσια εκατομμύρια ευρώ στοίχισε τελικά αυτή η ατυχία των ανασφάλιστων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες