Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει...

Του Κώστα Στούπα, www.capital.gr
Οι εκθέσεις και τα θετικά  δημοσιεύματα  για την Ελλάδα πλέον, μετά από μερικούς μήνες διάλειμμα, εξελίσσονται σε χιονοστιβάδα. Οι ξένοι βλέπουν πώς κάτι αλλάζει στην Ελλάδα, γεγονός που δεν βλέπουμε εμείς, ακόμη. Αλλάζει η Ελλάδα ή απλά οι ξένοι αναλυτές και δημοσιογράφοι είναι θύματα παραπλάνησης; Ο καιρός θα δείξει... Πάντως η πεποίθηση που αποκτούν  οι ξένοι για την Ελλάδα ενδέχεται να έχει επίδραση στην διαμόρφωση των πεποιθήσεων στην Ελλάδα και κατά συνέπεια και των εξελίξεων στην τελευταία. Το ταμπού των απολύσεων στο ελληνικό δημόσιο έχει καταρρεύσει επιπλέον το πολιτικό-συνδικαλιστικό κύκλωμα των ημετέρων που λυμαίνεται τη χώρα έχασε μια από τις πλουσιότερες πηγές διαφθοράς και οικονομικής αναπαραγωγής του, τον ΟΠΑΠ με τη διαφημιστική δαπάνη του οποίου επηρέαζε την κοινή γνώμη... Είχε προηγηθεί η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας παρά τις διαμαρτυρίες των τοπικών βουλευτών και δημάρχων, οι οποίοι όπως είχαμε υπολογίσει είχαν τους λόγους τους. Βλέπε: Θα διώξουν τους μόνιμους να πάρουν τους συμβασιούχους; Πριν από τρία χρόνια η άρση της μονιμότητας θα συνοδευόταν με συγκρούσεις και εφόδους στη Βουλή, με αποσκιρτήσεις «πατριωτών» βουλευτών με πλατεία «σοσιαλιστική» συνείδηση, η οποία μόνο αυτή είναι ικανή να διακρίνει τον βαθειά ταξικό χαρακτήρα της απόφασης  να τιμωρούνται οι επίορκοι, κλέφτες και κοπανατζήδες δημόσιοι υπάλληλοι... Σήμερα η απόφαση πέρασε χωρίς αντιδράσεις, άλλες πέραν των συνηθισμένων ανακοινώσεων σε υψηλούς τόνους της αριστεράς και των λοιπών «προοδευτικών» δυνάμεων.


Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα λοιπόν και όσοι την παρατηρούν από απόσταση ενδεχομένως είναι σε θέση να διακρίνουν καλύτερα.

Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την τρικομματική κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτουν εκτιμήσεις, (της στήλης μη εξαιρουμένης...) συμβάλει σ’ όλο το θετικό κλίμα, καθώς αποτελεί σημάδι ευστάθειας.

Οι θετικές εκθέσεις και τα δημοσιεύματα αναμένεται να  χαλαρώσουν τις ροές ρευστότητας προς την Ελλάδα. Προσέξτε την πρόταση της Morgan Stanley για τα ελληνικά ομόλογα που έγινε γνωστή χθες. Το σχετικό ρεπορτάζ της είδησης είναι σαφές: «Σε μια από τις κορυφαίες αγορές σταθερού εισοδήματος για φέτος συγκαταλέγει τα ελληνικά ομόλογα η Morgan Stanley, παροτρύνοντας τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικούς τίτλους Ελλάδας. 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, αυτό ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του τμήματος κρατικών ομολόγων της MS, Paolo Batori, στο οικονομικό forum της τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξίζει να εστιάσει κανείς με ενδιαφέρον σε αυτή την ιδέα, ειδικότερα αν παρατηρήσει κανείς το ράλι που σημειώνουν από την προηγούμενη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα. 

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε για πρώτη φορά από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας κάτω από το 10%, αντανακλώντας ακριβώς αυτό το θετικό κλίμα γύρω από το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο του 2012 η απόδοσή τους είχε αγγίξει το 30%».


Η στήλη υπολογίζει πως μέχρι τον Ιούνιο θα βγουν εντολές αγοράς επιλεγμένων ελληνικών μετοχών από το εξωτερικό. Κάτι που δεν είχαμε  παρατηρήσει τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά την ανοδική κίνηση του ΧΑ.

Το θετικό κλίμα θα ενισχύσει τις επόμενες μέρες η επιτυχής επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές, για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή της στο μνημόνιο το 2011, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο οργανισμός δημοσίου χρέους της μεσογειακής χώρας άνοιξε το βιβλίο προσφορών στις 400-405 μονάδες βάσης πάνω από τα midswaps, ήτοι σε απόδοση κοντά στο 5,67% με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ. 

Οι συνθήκες κάνουν πιθανή την επικράτηση του θετικού σεναρίου για τους επόμενους μήνες και αυτό αποτελεί ευκαιρία για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα δεν μπορεί να επανέλθει σε ισορροπία με αυτό τον κρατικό μηχανισμό. Κυρίως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τόσο υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

Πέρα από τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία του δημοσίου η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με ένα 3 εκατ. συνταξιούχους από 50 ετών έως...  και με 1 εκατ. απασχολούμενους  περί το δημόσιο και τα πλοκάμια του...  Όσο δηλαδή αθροίζουν περίπου  εργαζόμενοι και άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.

Τώρα είναι η ευκαιρία για την επανάσταση που άργησε 30 χρόνια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες