Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Είναι πολλά τα λεφτά που κινδυνεύουν από την τρόικα...

Του Κώστα Στούπα, Capital.gr,  7.2.12
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Λουράντος πρόσφατα στη σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας σε διαμάχη του, με τον υπουργό, που δεχόταν τελεσίγραφα από την τρόικα να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, δήλωσε ευθαρσώς: «Στην ασθένεια δεν μπορείς να βάλεις πλαφόν». Ο  πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθηνών, γνωστός  πολιτευτής και δήμαρχος κ. Πατούλης, τάχθηκε επίσης εναντίον της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, τονίζοντας στην τηλεόραση  που δεν μπορεί να υποβάλει το υπουργείο στους γιατρούς την φαρμακευτική αγωγή που θα προτείνουν στους ασθενείς τους. Αμφότεροι οι εκπρόσωποι από τις κλασικές φιγούρες του αντιμνημονιακού αγώνα που συνεγείρει την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Oι συνδικαλιστές γιατρών και φαρμακοποιών, αν  και κινούνται σε άλλους πολιτικούς χώρους, ταυτίζονται πολλάκις με τους ποικίλους αριστερούς αγωνιστές που καταλαμβάνουν νοσοκομεία, ιατρεία, λιμάνια, δρόμους για να υπερασπιστούν, μεταξύ άλλων την δωρεάν υγεία των Eλλήνων που απειλείται να πληγεί από την τρόικα και το «μαύρο» μέτωπο που συγκροτεί την κυβέρνηση κατά τις ανέξοδες παρλαπίπες...


Δωρεάν υγεία για ποιον;
Το 2009 το δημόσιο πλήρωσε για φάρμακα 5,1 δισ. ευρώ έναντι 880 εκατ. ευρώ το 2000. Τούτο σημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε το 2000 περί τα 88 ευρώ κατά κεφαλήν με βάση ένα πληθυσμό 10 εκατ. και το 2009 πλήρωσε 510 ευρώ...

Οι γιατροί τα γράψανε, οι φαρμακοποιοί εισέπραξαν το εξασφαλισμένο με νόμο περιθώριο κέρδους και οι φαρμακέμποροί ομού μετά των άλλων έκαναν πάρτι εις υγείαν του κορόιδου.

Αν τα 5,1 δισ.  ευρώ του 2009 τα διαιρέσουμε δια 11.000 που είναι ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα, μας κάνει 463.636 ευρώ είσπραξη μόνο από το δημόσιο. Με 24% που ήταν μέχρι πρόσφατα το περιθώριο κέρδους μας κάνει ένα ετήσιο κέρδος για το έτος αναφοράς περί τις 111.272 ευρώ.

Η φαρμακευτική δαπάνη του δημοσίου ανά φαρμακείο είναι 463 χιλ. ευρώ, και αυτό αφήνει κέρδη 111 χιλιάδες ευρώ. Προσθέστε και ιδιωτική δαπάνη φαρμάκων, προφυλακτικά, σαμπουάν κλπ...

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται; Στην ασθένεια λοιπόν δεν μπορείς να βάλεις πλαφόν.

Οι γιατροί...
 
Για τους γιατρούς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του δημοσίου, αλλά δωρεάν προώθηση φαρμάκων σε τέτοια έκταση σίγουρα δεν γίνεται.

Το πρόβλημα με το επάγγελμα του ιατρού είναι πως στην Ελλάδα έχουμε υπερδιπλάσιους απ’ όσους χρειαζόμαστε. Στην Ελλάδα αναλογούν 185 άτομα ανά γιατρό, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 350-400 άτομα ανά γιατρό.

Όπως συμβαίνει και μ’ εμάς τους δημοσιογράφους, που δημιουργούμε ειδήσεις όταν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν για τα αποκλειστικά όλων των εντύπων, έτσι υπολογίζω πως και οι γιατροί στηρίζουν το μέσο εισόδημα ανακαλύπτοντας ασθένειες που θεραπεύονται με ακριβά φάρμακα.

Το 9% από το δημόσιο χρέος... 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, με μια πρόχειρη αναγωγή μερικών ετήσιων δαπανών του δημοσίου για φάρμακα, υπολόγισα πως το δημόσιο πλήρωσε περί τα 30 δισ. ευρώ για φάρμακα. Πόσα από αυτά ήταν απαραίτητα για την δημόσια δωρεάν υγεία και πόσα πήγαν υπέρ συντεχνιών και φαρμακέμπορων;

Στη Δανία π.χ. που έχει το μισό πληθυσμό από την Ελλάδα το κόστος των συνταγών δεν είναι απλά το μισό, αλλά 6,5 φορές μικρότερο από την Ελλάδα.

Θα μου πείτε άλλο Δανία του βορρά, άλλο «Δανία» του νότου και άλλο το μαζί τα φάγαμε. Δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτό είναι σίγουρο.

Πάντως  από τα δώρα των συνταξιούχων το κράτος εξοικονόμησε 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Το μισό περίπου από το ποσό που υπολογίζεται πως σπαταλάμε στην υγεία. Προσοχή σπαταλάμε όχι, ξοδεύουμε. Με το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ φιλοδοξεί τα εισπράξει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Είναι πολλά τα λεφτά φίλτατοι. Τόσα που όχι πύρινες δηλώσεις εναντίον της τρόικα δικαιολογούν, αλλά και «Κολοκοτρώνης» αξίζει να ντυθεί κάποιος να περιφέρεται καβάλα στο Σύνταγμα, φοβερίζοντας το Βερολίνο.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, όπως έλεγε και ο Καλογήρου για να μην είναι κάποιος αντιμνημονιακός. Μόνο που η σύγχυση ωθεί στην εύκολη ρητορεία του άσπρου μαύρου και τους θύτες και τα θύματα και εναλλάσσουν ρόλους χωρίς πρόγραμμα και σειρά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες