Σελίδες

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Λύσεις τώρα!

 Tου Ριχάρδου Σωμερίτη, ΒΗΜΑ, 9.1.11
Το 1965 ο Γεώργιος Παπανδρέου θέλησε να πάει στη Μόσχα. Οι υπερεθνικιστές της εποχής, σε συναυλία με τους Αμερικανούς, χάλασαν τον κόσμο και πέτυχαν την αναβολή του ταξιδιού. Τον θεωρούσαν «εθνικά ύποπτο». Το 1998 ο Κώστας Σημίτης σχεδίαζε συνομιλίες με τον τούρκο συνάδελφό του. Οι υπερεθνικιστές της εποχής χάλασαν τον κόσμο για να τις αποτρέψουν. Τον θεωρούσαν «εθνικά ύποπτο». ο 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει ξανά συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν. Οι δηλωμένοι και αδήλωτοι υπερεθνικιστές κραυγάζουν ότι οι Τούρκοι είναι επιθετικοί (δεν σημειώνουν όμως κανένα από τα διαφορετικά μηνύματά τους) και ότι με τα χάλια που έχουμε (μνημόνιο) δεν είναι ώρα για τέτοια. Τα ίδια λένε και για την πΓΔ της Μακεδονίας.

Τα ιστορικά προηγούμενα θα έπρεπε να τους συνέτιζαν αλλά πού. Ο Βενιζέλος συμμάχησε με τον Ατατούρκ ενώ οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας έμεναν ακόμη σε σκηνές. Λίγα χρόνια μετά ο Ιωάννης Μεταξάς ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο. Και λίγο καιρό μετά τον Αττίλα, ο Καραμανλής συναντούσε τον Ετζεβίτ. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Αλλά ενισχύθηκε είτε η ειρήνη (έστω, ο μη πόλεμος)

και αποκαταστάθηκε η διπλωματία.

Διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες συνεχίζουν επίσημα αλλά ευτυχώς χωρίς δημοσιότητα το ξεκαθάρισμα των προβλημάτων και των πιθανών λύσεών τους. Αυτές θα τις αποφασίσουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι και φυσικά θα συζητηθούν. Είτε πρόκειται για λύσεις για τα ελληνοτουρκικά είτε με την πΓΔ της Μακεδονίας για το όνομα. Μακάρι να μην αργήσει πολύ αυτή η ημέρα. Για όλους.

Με τίμιες συνομιλίες και Χάγη δεν θα κερδίσουμε φυσικά όλα όσα θεωρούμε δίκαια αλλά θα εξασφαλίσουμε ειρήνη και συνεργασία. Οποιος κοιτάξει έναν χάρτη καταλαβαίνει ότι αυτό είναι για όλους και για μας ζωτικό. Θα απαλλαγούμε και από ένα σημαντικό μέρος των πολεμικών παραγγελιών: πόσες συντάξεις, πόσα επιδόματα και πόσους μισθούς αντιπροσωπεύουν και πόσο μας δένουν τα χέρια εσωτερικά και διεθνώς; Ως και την κατουρημένη ποδιά του κ. Νετανιάχου φιλήσαμε για χάρη τους.

Οι συναντήσεις «κορυφής», επίσημες και άτυπες, εδώ ή αλλού, επιτρέπουν ανακεφαλαιώσεις, αμοιβαία ενημέρωση, χάραξη προοπτικών. Προετοιμάζουν παράλληλα με τις συνομιλίες των διπλωματών τις πραγματικές διαπραγματεύσεις. Αυτές που τόσο έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα, εν μέρει, και το μνημόνιο.

Η αναγέννηση της χώρας και η ανεξαρτησία της έχουν ως προϋπόθεση και τη σωστή απαλλαγή από τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Να γιατί πρέπει να προχωρήσει η λύση τους.

somerit@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.