Την αβεβαιότητα των ελλήνων για τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ. Παράλληλα η έρευνα φανερώνει μία γενικευμένη έλλειψη ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την βελτίωση της εικόνας Δεξιών πολιτικών αρχηγών και κομμάτων, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στο «Μνημονιακό» ή το «Αντιμνημονιακό» στρατόπεδο.
Αναλυτικά, όσον αφορά την πρώτη εντύπωση των ψηφοφόρων για τη νέα κυβέρνηση, το 45% δηλώνει πως έχει διαμορφώσει μία μάλλον θετική εντύπωση, ενώ το43% έχει σχηματίσει μία μάλλον αρνητική εντύπωση.
Σε ακόμα πιο ρηχά νερά κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση, με το 56% να έχει μία μάλλον αρνητική εντύπωση για το έως τώρα έργο του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το31% να τηρεί μία μάλλον θετική εντύπωση.
Ανάμικτα καταγράφονται τα αισθήματα του εκλογικού σώματος και στο ερώτημα εάν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, με το 28% να απαντά σίγουρα όχι, το 23% να εκτιμά μάλλον όχι, το 35% να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο απαντώντας μάλλον ναι και μόλις το 12% να δηλώνει με βεβαιότητα σίγουρα ναι.
Συνολικά, το 51% εμφανίζεται απαισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον όχι) ενώ το 47% δηλώνει αισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον ναι) για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Παρά τα μικτά πρόσημα που έχει αποσπάσει έως τώρα η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων πολιτών εμφανίζεται ανικανοποίητο από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, εξακολουθώντας μάλιστα να δηλώνει απαισιόδοξο για την κατεύθυνση της χώρας.
Ειδικότερα, το 40% των πολιτών αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ενώ το 33% είναι λίγο ικανοποιημένο. Στον αντίποδα, μονάχα το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 21% εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο. Η δυσαρέσκεια αυτή ακολουθεί, σε γενικές γραμμές, την εικόνα που διαμορφώθηκε και έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Συνάμα, το 66% εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο προεκλογικό Βαρόμετρο του Μαΐου το εντυπωσιακό 86% ενστερνιζόταν αυτή την άποψη.
Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων αντανακλάται και στη χαμηλή εμπιστοσύνη που τρέφουν για την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν τη χώρα. Χαρακτηριστικά, το 39% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία να χαίρει της εμπιστοσύνης του 28%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι 17%) και το ΠΑΣΟΚ (15%). Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Παρά το χαμηλό μερίδιο εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η ΔΗΜΑΡ όσον αφορά το έργο της διακυβέρνησης, παραμένει, όπως και προεκλογικά, το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα (60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%).
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, σε σχέση με το Βαρόμετρο Μαΐου, σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν μείωση της δημοτικότητάς τους, ενώ αντίθετα όλα τα Δεξιά κόμματα ανεβαίνουν ή παραμένουν στάσιμα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε δημοτικότητα σημειώνει η Νέα Δημοκρατία (12%) ενώ αύξηση της τάξης του 8% καταγράφεται για τη Χρυσή Αυγή.
Παρόμοια πτώση της Αριστεράς και άνοδος της Δεξιάς παρατηρείται και στο πεδίο της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, με τον Αντώνη Σαμαρά να αυξάνει τη δημοτικότητά του κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο να απολαμβάνει άνοδο 5% και τον Πάνο Καμμένο να αυξάνει τη δημοφιλία του κατά 3%.
Αντίθετα, πτώση μεταξύ 2 και 3 μονάδων παρατηρείται στη δημοτικότητα όλων των αρχηγών της Αριστεράς, πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου, που παραμένει στάσιμος. Πρώτος παραμένει ο κ. Κουβέλης (64%), αφήνοντας δεύτερο τον πρωθυπουργό (50%).
Η ίδια εικόνα διαμορφώνεται και στο ερώτημα καταλληλότητας των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, με τον κ. Σαμαρά να απολαμβάνει την υποστήριξη του 25% (αύξηση 5 μονάδων από το Βαρόμετρο Μαΐου), αφήνοντας δεύτερο τον Αλέξη Τσίπρα (18%, πτώση 4 μονάδων) και τρίτο τον κ. Βενιζέλο (10%, πτώση 6 μονάδων)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.