Του Μιχάλη Μητσού, ΝΕΑ, 12.7.12
Κάτι δεν καταλαβαίνω. Βλέπω το τρυφερό στιγμιότυπο της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών Ρένας Δούρου και του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ησυχου αγκαλιά με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Διαβάζω ότι η φωτογραφία είναι από το Καράκας, όπου «κτύπησε για τρεις ολόκληρες μέρες η καρδιά της παγκόσμιας Αριστεράς». Και συμπεραίνω ότι ο Τσάβες είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης, της δημοκρατίας και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υστερα πέφτω σε ένα ρεπορτάζ της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Εντάξει, πρόκειται για ένα όργανο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, αλλά η ύπαρξη των εγγράφων τα οποία επικαλείται έχει επιβεβαιωθεί τόσο από το Καράκας όσο και από τη Δαμασκό. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο Τσάβες και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela προμηθεύουν με ντίζελ τη Συρία του Ασαντ και συναλλάσσονται με συριακές εταιρείες που περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Το τελευταίο οκτάμηνο έχουν γίνει τρεις παραδόσεις πετρελαίου στο λιμάνι Μπανιάς και αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται άλλη μία. Το πετρέλαιο αυτό χρησιμοποιείται στη συνέχεια από τα τανκς και τα άλλα στρατιωτικά οχήματα του Ασαντ, που σφάζουν τους διαδηλωτές.
Με τον Τσάβες δεν υπάρχει κάτι περίεργο: ο άνθρωπος έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει μια αντιιμπεριαλιστική συμμαχία με τη Συρία και το Ιράν για να καταπολεμήσει την αμερικανική ηγεμονία. Η θέση της κ. Δούρου και του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ποια ακριβώς είναι; Ξέρω ότι το κόμμα που ετοιμάζεται να κυβερνήσει την Ελλάδα είναι αντίθετο στους «λεγόμενους ανθρωπιστικούς πολέμους» - όπως αναφέρεται στο πρόγραμμά του για την εξωτερική και αμυντική πολιτική - και αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι τους εναγκαλισμούς με τον άνθρωπο που λαδώνει τη στρατιωτική μηχανή της Δαμασκού, μήπως υπάρχει μια απόσταση;
Ισως η σκιώδης υπουργός να συγκινήθηκε από το γεγονός ότι το πλοίο που μεταφέρει καύσιμα για τα συριακά τανκς λέγεται «Νέγρα Ιπόλιτα», έχει πάρει δηλαδή το όνομά του από την νταντά του Σιμόν Μπολίβαρ. Είναι μια λεπτομέρεια που πρέπει σίγουρα να πληροφορηθούν και οι σύροι ακτιβιστές, ίσως συγκινηθούν κι αυτοί και γυρίσουν στα σπίτια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.