Σελίδες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Spiegel on line: Ο μίστερ κρίση


Αυγή, 1.10.11
Θετικός αλλά και επικριτικός ο απόηχος στον γερμανικό Τύπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο. "Ο Παπανδρέου εγγυάται για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (ARD-Tagesschau), «Ο Παπανδρέου απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του» (Die Welt), «Θέλω να σώσω αυτή τη χώρα» (Sueddeutsche Zeitung), «Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα» (Financial Times Deutschland), είναι ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι για την ομιλία Παπανδρέου. Στο Spiegel Online διαβάζουμε για την ομιλία του πρωθυπουργού: «Ο μίστερ Κρίση μιλάει ωραία - καμία κριτική, ούτε λέξη για χρεωκοπία μπροστά στους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός με εξαιρετική εγκαρδιότητα. Το μήνυμά του 'Yes, we can'».
«Ο Παπανδρέου είναι επίτιμος προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας είναι εκ φύσεως φανατικοί οπαδοί των σοσιαλιστών πρωθυπουργών. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν περιθώρια για πολιτικά τεχνάσματα. Τα ‘αφεντικά’ της Γερμανίας πρέπει να ποντάρουν στον Παπανδρέου, γιατί ξέρουν ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, πιθανόν να καταρρεύσει και το ευρώ και μαζί του η δυνατότητα φθηνών εξαγωγών για τις επιχειρήσεις τους». Και το σχόλιο καταλήγει: «Για τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας εκείνο που μετράει κυρίως είναι ότι ενώπιόν τους βρίσκεται κάποιος που δεν τα έχει παρατήσει, που πιστεύει στην Ευρώπη, αγωνίζεται και δουλεύει σκληρά. 'Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της', λέει ο Παπανδρέου ολοκληρώνοντας την ομιλία του και προσθέτει: 'το πρόβλημά μου δεν είναι εάν θα επανεκλεγώ. Το πρόβλημά μου είναι να σώσω αυτή τη χώρα'».

«Και τι θα γίνει, εάν δεν;»

«Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά κρυφά ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει» γράφει η λαϊκή εφημερίδα Bild και σχολιάζοντας τον ασπασμό Μέρκελ - Παπανδρέου διερωτάται μήπως «ήταν ο αποχαιρετισμός των Ελλήνων από το ευρώ». Η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει χρεωκοπία της Ελλάδας πριν από τα Χριστούγεννα και παρά την καταβολή της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με την "Bild" σε συνεδρίαση της K.O. των χριστιανικών κομμάτων η καγκελάριος φέρεται να δήλωσε «προσπαθούμε να αποτρέψουμε ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε». «Και τι θα γίνει, εάν δεν;», αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού «σημαντική, αυτοκριτική και γεμάτη αυτοπεποίθηση». «Ενώ έχει πάρει φωτιά το σπίτι του, γιατί οι συμπατριώτες του αντιδρούν δυναμικά στην πολιτική των περικοπών, προσπαθεί να διασκεδάσει τις σοβαρές αμφιβολίες των Γερμανών για το ότι οι Έλληνες παίρνουν στα σοβαρά τις περικοπές δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης. Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι οι αμφιβολίες αυτές είναι θεμιτές, καθώς η διαφθορά και το πελατειακό κράτος είναι πλατιά διαδεδομένα στη χώρα του και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας είναι τεράστιες. Για να μην αναφερθούμε στην κατάσταση της οικονομίας, χωρίς την οποία όμως δεν γίνεται τίποτε». "Σχέδιο Μάρσαλ και κοινές προσπάθειες για την Ελλάδα. Μια δίκαιη ευκαιρία για την Ελλάδα», σχολιάζει η Die Welt του Βερολίνου: «Η Ελλάδα αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία. Μπορεί να έδωσε κάποτε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην Ε.Ε., αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια, εθελοτυφλούσαν. Γι’ αυτό είναι σωστό τώρα όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Αλληλεγγύη όμως δεν σημαίνει να σώσουμε με οποιοδήποτε τίμημα τους Έλληνες από τη χρεωκοπία. Εξάλλου, μόνο η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα». "Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», λέει ο πρόεδρος του συνδικάτου του Μετάλλου Μπέρτολντ Χούμπερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Χούμπερ υποστηρίζει ότι πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης γιατί δεν υφίσταται καμία εναλλακτική λύση και προσθέτει: «Θέλω να θυμίσω ότι το γερμανικό θαύμα μετά το 1945 έγινε μόνο γιατί λειτούργησαν δύο πράγματα: Το σχέδιο Μάρσαλ και η Συνθήκη του Λονδίνου περί Εξωτερικών Γερμανικών Χρεών (1953), με την οποία παραγράφηκε γύρω στο 50% του χρέους της Γερμανίας και ορίστηκαν χαμηλά επιτόκια. Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα». Σχέδιο Μάρσαλ και αναδιάρθρωση του χρέους ζήτησε ο επικεφαλής του συνδικάτου του Μετάλλου και δήλωσε: «Γιατί τη γλιτώνουν οι τυχοδιώκτες και οι απατεώνες; Είναι άδικο. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να πληρώνει μόνο ο μέσος Έλληνας την κρίση και τώρα να του ζητούν να πληρώσει και άλλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.