Του Σοφιανού Χρυσοστομίδη, Αυγή, 29.5.11
ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ κράτησε το περιοδικό "Αντί", αυτή η ανεξάρτητη, ριζοσπαστική φωνή; Από το 1972 (την έκλεισαν, στα χρόνια της δικτατορίας), μέχρι το τεύχος της 8ης Απριλίου 2008, όταν ο αξέχαστος Χρήστος Παπουτσάκης αποφάσισε ν' αναστείλει την έκδοση του περιοδικού, ελπίζοντας πως, στο μεταξύ, θα έλθουν "νέοι άνθρωποι ν' αναλάβουν την έκδοση του περιοδικού "... Τη γιορτή χαιρέτισαν, προχθές, ο δήμαρχος Πατρών, Γιάννης Δημαράς, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκος, και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Απόστολος Βουλδής.
ΞΕΡΩ, δεν είναι εύκολο να μιλά κανείς για τον εαυτό του. Αλλά μια και "θήτευσα" στο "Αντί" επί 34 συναπτά χρόνια (στην "Αυγή" υπολογίζω, μαζί με τα χρόνια της... προδικτατορικής "Δημοκρατικής Αλλαγής", κάπου 40 χρόνια), νομίζω πως θα μπορούσα να μιλήσω "επί του θέματος". Και ήμουνα εκεί παρών και μίλησα!
ΜΑΖΙ με μένα μίλησαν η Τζίνα Πολίτη (Το "Αντί" και η ανάπτυξη της ολόπλευρης πολιτικής συνείδησης), ο Δημήτρης Καργιώτης (Το "Αντί" ως αισθητική πρόταση), ο Δημήτρης Ζουρούδης (Το "Αντί" και οι νέοι εικαστικοί δημιουργοί) και ο Πάνος Χαραλάμπους (Αρχιτεκτονική και Αστικό Τοπίο - Νέα Σχολή Καλών Τεχνών). Αυτά όλα έγιναν την Παρασκευή και, φυσικά, υπήρξε συνέχεια το Σάββατο, με ομιλητές τους Κώστα Καραβίδα (Τα λογοτεχνικά αφιερώματα του περιοδικού "Αντί"), Νάσο Βαγενά (Ο Παπουτσάκης, το "Αντί" και Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης) Ζντράβκα Νιχάιλοβα (Η ανθολογία Αίμος: Ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των βαλκανικών λαών) και Χριστίνα Ντουνιά (Το φεστιβάλ του "Αντί").
ΦΥΣΙΚΑ, οι ομιλητές ήταν πολλοί και οι ομιλίες συνεχίσθηκαν με διαλείμματα. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Παντελής Κυπριανός (Το "Αντί" και η δημοκρατία), Γιάννης Φλώρος (Αριστερά και Κινήματα Νεολαίας), Όλγα Σελλά (Ρεπορτάζ στο "Αντί": Από την εφημερίδα στο περιοδικό), Αλέξανδρος Καζαμίας (Η μάχη του περιοδικού "Αντί" κατά της πολεμικής διαφθοράς), Ράνια Κλουτσινιώτη (Ο Ελαιώνας στην Αθήνα, 25 χρόνια μετά), Ιωάννα Παπαθανασίου (Το "Αντί" και η δεκαετία 1940-1950: Ιστοριογραφικές αναζητήσεις σε πρόσωπο πρώτο πληθυντικό).
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ομιλητές ήταν οι Ρέα Γαλανάκη (Χρίστος Παπουτσάκης, ένας φίλος), Τάκης Διαμαντής (Το "Αντί" ως μέσο πολιτικής και κοινωνικής αντίστασης) Νεκτάριος Λαμπρόπουλος (Τα πρώτα χρόνια χωρίς το "Αντί": Η διόγκωση του κενού στον πολιτικό Τύπο, την εποχή του Μνημονίου), ο Κυριάκος Κατζουράκης (Τρία χρόνια χωρίς το "Αντί", το έλλειμμα στον χώρο του πολιτισμού), Άντεια Φραντζή - Κοτζαμάνη (Ένα ταξίδι που δεν έγινε) και Τάκης Καφετζής (Το δείπνο της Τετάρτης).
ΑΝ ΕΙΧΑ λίγο περισσότερο καιρό (και λίγες περισσότερες δυνάμεις), θα έγραφα κάτι παραπάνω γι' αυτή την ωραία σύναξη της Παρασκευής και του Σαββάτου. Αυτό ίσως γίνει, μια άλλη φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.