Του Κώστα Στούπα, www.Capital.gr, 26.5.11
Να απολύσουμε το μισό ή ολόκληρο το δημόσιο ή να πιάσουμε την φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε δωρεάν υγεία και παιδεία ή δωρεάν μισθούς για τα παιδιά του κόμματος; Για το χρέος φταίει η κομματοκρατία και η σπατάλη για τα οποία δανειστήκαμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να πληρώσουμε ή οι ξένοι δανειστές που μας έδιναν; Το χρέος είναι επαχθές και έχουμε δικαίωμα και συμφέρον να μην το πληρώσουμε ή μήπως επαχθές σημείο αναφοράς έχουν γίνει το κοινό συμφέρον και η κοινή λογική; Η χώρα έχει περισσότερο ανάγκη από κρατικό ρεύμα, νερό ή από κράτος δικαίου και ίσων ευκαιριών;Όπως συνήθως ο "διάβολος" κρύβεται στις λεπτομέρειες. Συνήθως όμως στη ζωή όποιος καταφέρνει και θέτει τις σωστές ερωτήσεις, βρίσκεται στα μισά του δρόμου για να έχει τις σωστές απαντήσεις.
Το ίδιο ισχύει και στην παρούσα φάση με το πρόβλημα της ελληνικής χρεοκοπίας. Αν καταφέρουμε να εντοπίσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην ελληνική χρεοκοπία, θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις πιο λογικές λύσεις που προκύπτουν από την ίδια την υφή των προβλημάτων...
Τρείς είναι οι βασικές αιτίες της ελληνικής χρεοκοπίας που απειλεί να μας πετάξει μακριά από το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια: Τα χαμηλά κρατικά έσοδα, οι μεγάλες κρατικές σπατάλες και ο αναιμικός παραγωγικός ιδιωτικός τομέας...
α) Τα χαμηλά κρατικά έσοδα
Το 2009 τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από φόρους εκτιμάται πως έφτασαν το 20% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο 29%.
Επιπλέον τα έσοδα του δημοσίου, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της Eurobank, μειώθηκε από 27% του ΑΕΠ το 2000 στο 20% το 2009.
β) Οι υψηλές δαπάνες...
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Ελλάδα συντηρεί συγκριτικά το μεγαλύτερο δημόσιο τομέα, αφού οι δαπάνες μισθών και συντάξεων του δημοσίου απορροφούν το 55% των εσόδων του δημοσίου σε σχέση με το 38% αντίστοιχα που απορροφούν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου από 38% των καθαρών εσόδων του δημοσίου το 2000, το 2009 έφτασε στο 55%.
*Κατά τη στήλη οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι μεγαλύτερες από το 55%, αν υπολογίσει κάποιος και τις «αθέατες» δαπάνες για μισθούς που διοχετεύονται πλαγίως μέσω διάφορων κωδικών του προϋπολογισμού που αφορούν λειτουργικές δαπάνες και επιδοτήσεις ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Το έχουμε υποστηρίξει αυτό αναλυτικά με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού σε παλαιότερο άρθρο.
Συμπέρασμα...
Με απλά λόγια το α και το β αίτια σημαίνουν πως: α) αν πέρυσι το ΑΕΠ έφτασε π.χ. τα 240 δισ. ευρώ, τα κρατικά έσοδα ήταν τα 48 δισ. ευρώ, ενώ στον ευρωπαϊκό μέσο όριο θα έφταναν τα 69 δισ. ευρώ. Ήτοι, 21 δισ. ευρώ παραπάνω.
β) Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στο στενό δημόσιο τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης φτάνουν το 55% των 48 δισ. ευρ΄ω και είναι περί τα 26 δισ. ευρώ. Αυτό αφορά μόνο το στενό δημόσιο τομέα γιατί με τις επιδοτήσεις σε συγκοινωνίες και ζημιογόνες ΔΕΚΟ οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις είναι μεγαλύτερες. Σύμφωνα με των ευρωπαϊκό μέσο του 38%, οι δαπάνες αντί των 26,5 δισ. θα ήταν 18,2 δισ. Ευρώ. Όπερ, έχουμε μια διαφορά 8,3 δισ. Ευρω.
Από το α και το β συνάγεται πως κάθε χρόνο από τα λιγότερα έσοδα και τα μεγαλύτερα έξοδα έχουμε μια διαφορά 21 + 8,3 δισ. ευρώ ίσον 29,3 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά σε λιγότερο από δέκα χρόνια μπορεί να αθροίσει ένα χρέος σαν αυτό που έχουμε. Η λογική λύση είναι η ταυτόχρονη μείωση της φοροδιαφυγής και η μείωση των δαπανών του δημοσίου. Υπάρχει όμως κι άλλο ένα πρόβλημα...
γ)Το τρίτο πρόβλημα...
Αν η ελληνική οικονομία ήταν ένα κουμπαράς του οποίου το περιεχόμενο σε δραχμές το 2000 μετατράπηκε σε ευρώ, συνεχώς θα είχαμε μείωση των ευρώ του κουμπαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί το ισοζύγιο των συναλλαγών της χώρας είναι αρνητικό (δηλ. το τι μπαίνει και τι βγαίνει στο κουμπαρά είναι αρνητικό γιατί βγαίνουν περισσότερα απ’ όσα μπαίνουν).
Στην Ελλάδα ενώ ζούμε κοντά στο μέσο όρο του βιοτικού επιπέδου των χωρών της Ευρώπης, παράγουμε και εξάγουμε όπως χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Ενώ το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα (59.801,9 $) είναι υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας (44.344 $), στα μεγέθη της Ισπανίας (59.930 $) και μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με αυτό της Γερμανίας (68.281 $), στις εξαγωγές ανά εργαζόμενο υπάρχει πλήρης ανατροπή...
Τις υψηλότερες εξαγωγές ανά εργαζόμενο στην Ευρωζώνη τις έχει η Ιρλανδία (53.813 $), ακολουθεί η Γερμανία με (30.841 $) κλπ ενώ προτελευταία είναι η Πορτογαλία με 8.307 $ ανα εργαζόμενο και η Ελλάδα τελευταία με 4.237 $ ανά εργαζόμενο.
Είναι φανερό γιατί η Γερμανία με αφορμή την ιρλανδική χρεοκοπία λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών προσπαθεί να εξαναγκάσει την «κέλτικη τίγρη» να αυξήσει την φορολογία των επιχειρήσεων. Φανερό είναι επίσης πως για την Ιρλανδία είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει την δημοσιονομική κρίση.
Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν πολλές ομοιότητες με τα προβλήματα των σοβιετικών καθεστώτων, καθώς εκτός από μεγάλο και σπάταλο δημόσιο έχει αποσαρθρώσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Ποιος φταίει;
Μέχρι τότε το 80% των ελαστικών που φορούσαν τα αυτοκίνητα κατασκευάζονταν στην Ελλάδα και υπήρχαν και εξαγωγές. Σήμερα εισάγονται όλα. Το παράδειγμα των παραπάνω επιχειρήσεων το ακολούθησαν εκατοντάδες άλλα...
Τις θέσεις εργασίας που χανόντουσαν με τα λουκέτα για ψηφοθηρικούς λόγους ανέλαβε το κράτος να τις καλύψει με αύξηση των φόρων και δανεισμό.
Έτσι φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο, αλλά και στο σύμπλεγμα κατοχής που έχουν δημιουργήσει στο κράτος τα κόμματα και οι πελάτες τους.
Είναι φανερό πως για να βγούμε από το αδιέξοδο θα πρέπει να μειωθεί και να αναδομηθεί δραστικά το κράτος έτσι ώστε να μειώσει τις δαπάνες, να αυξήσει τα έσοδα και να υπάρξει σταδιακή στροφή στην παραγωγική και εξαγωγική οικονομική δραστηριότητα.
Κατά τα λοιπά όσο και να αγανακτήσουμε ή να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο.
*Η στήλη εκτιμά πως οι δαπάνες του κράτους για μισθούς και συντάξεις μέσω της επιδότησης των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και των ασφαλιστικών ταμείων φτάνει το 70% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις φανερές δαπάνες του στενού δημόσιου τομέα.
Πηγή:www.capital.gr
ποιος τα λεει αυτα? Το capital. gr? που καταληγει το αρθρο? οτι για ολα φταει η μισθολογικη δαπανη.. αυτοι που γραφουνε τετοια αρθρα ειναι μισθοφοροι ενος νεοφιλευθερισμου που θα ρημαξει τα παντα στο περασμα του. Μουγκα για ολυμπιακους αγωνες το αρθρο, μουγκα για ζιμενς, μουγκα για τους κρατικοδιαιτους τραπεζιτες κλπ. Καλα οχι οτι περιμενα απο ενα περιοδικο που λεγεται Κεφαλαιο να πει κατι αλλο. Αλλα ρε παιδια συγνωμη το σαιτ ειναι ενα αριστερο σαιτ και καλα κανει και εχει αντιθετες αποψεις και πλουραρισμο αποψεων αλλα ενα αρθρο που να μιλαει για την καπιταλιστικη κριση ουτε ενα!! για αυτη την υπερ-συσσωρευση κεφαλαιου τιποτα? γιατι εκτος απο την ελληνικη κριση εχουμε και ευρωπαικη και παγκοσμια. εδω αυτοι που μας κυβερνανε παιρνουνε πισω δικαιωματα δεκαετιων οχι μονο στην ελλαδα αλλα και στην ευρωπη.. απογοητευομαι πραγματικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήνικος
Nίκο
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν μπορείς να διαφωνήσεις όμως με τα στοιχεία του Στούπα, του καπιταλιστή.Συμφωνώ ότι ο Στούπας κρύβει την άλλη πλευρά του φεγγαριού, πλην όμως δεν λέει ψέμματα, μπορεί να λέι τη μισή αλήθεια.
Ο καπιταλισμός είναι σε κρίση, αλλά το κόλπο εδώ το έστησε και τα κρατάει ζωντανό ένα πολιτικό σύστημα με συνδικαλιστικές παραφυάδες, πιο αδηφάγο από το κεφάλαιο, και ταυτόχρονα αντιπαραγωγικό. Γιατί και το κεφάλαιο εδώ είναι κρατικοδίαιτο και η Αριστερά το ανέχεται και το μπιζάρει.
leo δεν διαφωνω. ετσι ειναι. εδω στην ελλαδα ακομα και το κεφαλαιο επαιζε με αλλους ορους απο αυτους που παιζει το κεφαλαιο ας πουμε της γερμανιας. το οποιο φορολογειται οχι οπως εδω που δεν το αγγιζει κανενας
ΑπάντησηΔιαγραφήνικος
Αγαπητέ ανώνυμε
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι το βάρος των ολυμπιακών αγώνων
υπάρχει και η ζιμενς και οι κρατικοδιαιτοι τραπεζιτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουμε ότι μια από τις βασικότρες αιτίες της κρίσης είναι ο μεγάλος και βάναυσα σπάταλος δημόσιος τομέας με τους κομματικα διορισμένους, τις τζαμπα πτησεις της Ολυμπιακής και άλλα "ων ουκ έστι αριθμός";
Ο ορθός λόγος, ευτυχώς, προϋπάρχει του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Οι αριθμοί, όπως φαίνεται από το άρθρο του Στούπα, για τον ρόλο του δημόσιου τομέα στο μέγεθος του χρέους, είναι αμίλεικτοι. Αν διαφωνείς με τους αριθμούς ευχαρίστως να δημοσιεύσουμε τους δικούς σου.
Τα υπόλοιπα είναι ξόρκια και προσευχές μπροστά στο χείλος του γκρεμού.
α) Αυτοί οι αριθμοί είναι κατά παραγγελία, όπως και οι άλλοι της Ξαφά για τις ΔΕΚΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήβ) Όταν μιλούσαμε για το πελατεικό κράτος και την αλλαγή του ήταν αναγκαίο να κινηθούν πράγματα και δεν έγιναν
Τώρα υπό την αιγίδα του Δ.Ν.Τ, αυτά τα μέτρα οδηγούν στον Μαοίκό καπιταλισμό.
Αν δεν το καταλαβαίνετε, Λεο και Μάκη τότε προστρέξτε σε πηγές που υπάρχουν και εσείς τις αγνοείτε, προφανώς.
Που είναι οι αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων π.χ. που εσείς τα ονομάσατε απεχθές χρέος για να τις συγκρίνουμε μεταξύ τους;
Υπάρχουν; Για να τις δούμε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει κανείς αφελής που πιστεύει πως σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία ή δωρεάν συγκοινωνίες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως είναι ελάχιστοι οι άλλοι πλην των εντεταλμένων και των μετόχων του συστήματος εξουσίας του «Μεγάλου Αδελφού» που κυβερνά τον τόπο.
Το κομματικό πελατειακό σύμπλεγμα του ενός τετάρτου του πληθυσμού που λυμαίνεται το μόχθο και την προσπάθεια των άλλων τριών τετάρτων.
Έχουμε γράψει παλιότερα για τις ομοιότητες του παλιότερου παρακράτους της δεξιάς και της χούντας με το διακομματικό παρακράτος της μεταπολίτευσης ο σκληρός πυρήνας του οποίου εντοπίζεται στα συνδικάτα του δημοσίου.
Είναι το καθεστώς που προκειμένου να αυξήσει την εξουσία το κομματικό κράτος και να υφαρπάξει ψήφους πολλαπλασίασε μέσα σε δυο - τρεις δεκαετίες τους εργαζομένους στο δημόσιο και το ευρύτερο δημόσιο και αφάνισε μέσω ανερμάτιστων συνδικαλιστικών πρακτικών το μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Το ελληνικό «όνειρο» έγινε ένα «τρύπιο» πτυχίο, έστω και με το «δόντι» κάποιας φοιτητικής παράταξης και μια θέση στο γαλαξία της αργομισθίας του ελληνικού δημοσίου, μέσω κάποιου πολιτικού, έναντι των συνηθισμένων σε αυτές τις περιπτώσεις ανταλλαγμάτων...
...Αποδοχές και συντάξεις δημόσιου τομέα 26, 8 δισ. Επιχ. ασφαλιστικών ταμείων 16, 4 δισ. Ευρω συν Λειτουργικές δαπάνες 9, 7 δισ. Ευρω. σύνολο 53 δισ. Ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία γιατί η μερίδα του λέοντος αφορά επιχορηγήσεις φορέων όπως οι συγκοινωνίες κλπ όπου ουσιαστικά μιλάμε για τις δαπάνες μισθοδοσίας τους. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τους ισολογισμούς του ΟΑΣΑ, ΟΣΕ για να καταλάβει πως επιμερίζονται τα έξοδα. Ακόμη και αν αφαιρέσουμε από τις δαπάνες υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων την φαρμακευτική περίθαλψη, το ποσό που υπολογίζεται πως αφορά σε μισθούς και συντάξεις που πληρώνει το κράτος στρογγυλοποιημένο κατά δεκάδες προσεγγίζει τα 50 δισ.
Φιλικά
Κ. Στούπας
Κώστα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ για την παρέμβαση.
Έχουμε ανάγκη από επιχειρήματα και αριθμούς. Η πολιτική δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των αριθμών. Αυτό πληρώνουμε τώρα ακριβά. Χρεοκοπήσαμε και δεν το πήραμε είδηση γιατί αμπελοφισοφούσαμε.
G. F.
@ Καγκελάριος
ΑπάντησηΔιαγραφή" Έχουμε γράψει παλιότερα για τις ομοιότητες του παλιότερου παρακράτους της δεξιάς και της χούντας με το διακομματικό παρακράτος της μεταπολίτευσης ο σκληρός πυρήνας του οποίου εντοπίζεται στα συνδικάτα του δημοσίου."
Αν νομίζεις ότι η ενέργεια ή το νερό π.χ. ανήκουν στο παρακράτος της χούντας, τότε δεν μπορούμε να συζητάμε..
Αν νομίζεις ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ή στο δημόσιο είναι χουντικοί, τότε άξιος και εις ανώτερα..:)
όταν πήγαινες εγώ ερχόμουν,
Να φέρεις τις αναλογιστικές μελέτες και ποιοί χρωστάνε στα ταμεία.
Για να δούμε και τις αναλογίες εισφορών και εισφοροδιοαφυγών...
Το δημόσιο ανήκει στα συνδικάτα;;
Γιατί τα ταυτίζεις;
Αν έχεις στοιχεία ότι ανήκω σε παρακράτος ή σε χουντικούς τότε να το αποδείξεις, αλλιώς είσαι συκοφάντης.
Και καλά ο κ. Στούπας είναι συνεπής στις απόψεις του φιλελευθερισμού, δικαίωμα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σχέση έχει Μάκη μου, με τις απόψεις της ΔΗΜΑΡ, με τον Μιχάλη Παπαγγιανάκη ή τις απόψεις της Ναομι Κλάιν ;;
Τι σχέση έχει η αμεσοδημοκρατία που υποστηρίζεις εσύ Μάκη ( εγώ όχι ) με τις απόψεις της κ. Ξαφά, ας πούμε ;;
Μην τα κάνουμε αχταρμά, όλα..
Κ. Στούπα, οι απόψεις και οι αγώνες μου ενάντια στο πελατειακό κράτος είναι καταγεγραμμένες και γνωστές και δεν έχουν να κάνουν με τα συνδικάτα, βέβαια.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Ερώτηση της 18/10/2007
Προς τούς κ.κ. Υπουργούς : Οικονομίας Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Θέμα: Ενίσχυση των Αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, επιστροφή των οφειλομένων, αύξηση των πόρων τους από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής
Το κεντρικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλειας στη χώρα μας είναι το επίπεδο απασχόλησης.
Εάν μπορούσαν να απασχοληθούν οι άνεργοι , οι γυναίκες, οι νέοι, οι μακροχρόνια άνεργοι το ισοζύγιο κοινωνικής ασφάλισης θα ήταν διαφορετικό.
Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας θα αποτελούσε ασφαλώς την πιο υγιή λύση...
- Τα προβλήματα που προκύπτουν από το χαμηλό επίπεδο απασχόλησης που εμποδίζει την αυτοτροφοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιδεινώνονται από την τεράστια εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή....
Υπολογίζεται ότι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι είναι περίπου 1,1 εκατ. από την άποψη των διαφυγόντων εσόδων, σε αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 500.000 εργαζόμενοι που ασφαλίζονται με μισθό μικρότερο από αυτόν που πραγματικά λαμβάνουν. Τεράστιος αριθμός εργαζομένων υπό τον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται να υποχωρούν στις εργοδοτικές πιέσεις και δουλεύουν σε καθεστώς παρανομίας.
- Με βάση εκτιμήσεις ,
*** η εισφοροδιαφυγή φέτος θα φτάσει το 21% των εσόδων των Ταμείων δηλαδή τα 5,8 δις €. Πρόκειται για αλματώδη αύξηση καθώς το 2006 οι ασφαλιστικοί φορείς έχασαν λόγω της μαύρης εργασίας 4,5 δις €.
*** Οι απώλειες του ΙΚΑ, από αυτή την αιτία υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 2,2 δις €. Ένας στους πέντε εργαζόμενους απασχολείται χωρίς να ασφαλίζεται. Παρά τον μύθο που καλλιεργείται , για να δημιουργηθεί άλλοθι ότι οι ανασφάλιστοι είναι κυρίως μετανάστες τα στοιχεία αποδεικνύουν πως 2 στους 3 ανασφάλιστους είναι έλληνες και μάλιστα νεαρής ηλικίας.
*** Παρά τη τεράστια εισφοροδιαφυγή, τα ελεγκτικά κέντρα υπολειτουργούν και παρά την πρόβλεψη του Ν.2556/97 για δημιουργία 13 κέντρων 24ωρης λειτουργίας αρχικώς λειτούργησαν 4 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα) στη συνέχεια αποστελεχώθησαν και σήμερα υπολειτουργούν.
*** Οι διάφορες χαριστικές ρυθμίσεις των οφειλομένων εισφορών υπέρ των επιχειρήσεων που παρανομούν όχι μόνο είναι σκανδαλώδεις και προκλητικές και ενθαρρύνουν την συνέχιση της παρανομίας αλλά είναι και αναποτελεσματικές αφού δεν καταφέρνουν να εισπράξουν παρά ελάχιστο τμήμα των οφειλομένων και παράνομα παρακρατουμένων εισφορών.
****Όταν οι κυβερνήσεις αφήνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να «αποσαθρώνονται» εξ αιτίας των διαρκών σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό, όταν παρέχεται διαρκής ασυλία και όταν επιδεικνύεται υπερβολική ανεκτικότητα στους εργοδότες που παρανομούν, είναι τουλάχιστον προκλητικό να επικαλούνται αυτά τα προβλήματα για να μειώσουν τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
***Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων αποτελούν προϋπόθεση για την υγιή και ασφαλή χρηματοδότηση του συστήματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα αποθεματικά που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά Ταμεία στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερα από τα αναγκαία, τόσο σε σύγκριση με τις ανάγκες του συστήματος όσο και σε σύγκριση με τα διαθέσιμα αποθεματικά άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
***Βασική αιτία των ελλειμμάτων, αποτελεί το αναμφισβήτητο γεγονός ότι από τις αρχές τις 10ετίας του ’50 το ασφαλιστικό σύστημα λεηλατείται συστηματικά από κράτος και εργοδότες με τις ευλογίες των εκάστοτε Κυβερνήσεων.
Για αρκετές δεκαετίες τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν υποχρεωτικά άτοκα και στη συνέχεια απολάμβαναν ενός επιτοκίου κατά κανόνα πολύ χαμηλότερου του απλού επιτοκίου ταμιευτηρίου της αγοράς.
***..Το πρόσφατο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων όπου τα ελλείμματα της κρατικής χρηματοδότησης έγινε προσπάθεια να καλυφθούν, σε βάρος των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που έγιναν λεία διαφόρων διεθνών και εγχωρίων μεσαζόντων, είναι περίπτωση απολύτως ενδεικτική μιας ληστρικής νοοτροπίας που συνεχίζεται σε βάρος των χρημάτων των εργαζόμενων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ελληνική Πολιτεία οφείλει να αναπληρώσει τις απώλειες που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά Ταμεία,
Ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής των ασφαλιστικών Ταμείων είναι το ίδιο το δημόσιο.
Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν πληρώνει τα χρέη από τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές δημοσίων οργανισμών , επιχειρήσεων κλπ αλλά δεν αποδίδει ολόκληρη και τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του κράτους, που ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ , στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα Ταμεία αναγκάζονται να δανείζονται με υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να έχουν απώλειες και από τα υψηλά επιτόκια που πληρώνουν αλλά και από τη μη εκμετάλλευση των χρημάτων που τους οφείλονται.
Η μη διεκδίκηση με κάθε μέσο των θεσμοθετημένων πόρων του Κράτους από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων συνιστά απαράδεκτη τακτική ..
.Στη λογική της κυβέρνησης έχουν επιστρατευτεί ο πρώην πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Αναλυτής και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γκαργκάνας, που κατέθεσαν προτάσεις που στο επίκεντρό τους έχουν την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του συστήματος από τα ίδια τα ταμεία και τους ασφαλισμένους...
Στον αντίποδα αυτής της λογικής είναι οι δικές μας προτάσεις, βασικός πυρήνας των οποίων είναι η διασφάλιση του δημόσιου, κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι δικές μας προτάσεις είναι προτάσεις διαλόγου, αλλά προς τους εργαζόμενους, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, τις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα μέτωπο αντίστασης, υπεράσπισης και διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους. Στη βάση αυτή θα πρέπει να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα διαχρονικά λεηλατηθέντα αποθεματικά τους, να θεσμοθετηθεί η τριμερής χρηματοδότηση, να προωθηθούν ρυθμίσεις για νέους πόρους που θα μπορούν να προέρχονται από τη μείωση των εξοπλισμών, τη φορολόγηση της υπεραξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τη φορολογία των κερδοφόρων επιχειρήσεων ή από άλλες συναφείς πηγές.
Στη βάση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι πόροι των Ταμείων. Με βάση όλα τα παραπάνω
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα διαχρονικά λεηλατηθέντα αποθεματικά τους; 2. Τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και για την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας; 3. Πότε θα αποπληρώσουν τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ που προκύπτουν από νομοθετημένες υποχρεώσεις του προς αυτό; 4. Ποια είναι η θέση τους για την καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ, όταν από τα 13 κέντρα ελέγχου λειτουργούν μόνο τα 4 και το ΙΚΑ υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού είναι κενές 3.600 οργανικές θέσεις προσωπικού του και οι ανάγκες του καλύπτονται με χιλιάδες νέα αγόρια και κορίτσια που εργάζονται με προγράμματα stage ανασφάλιστα σε αυτό; 5. Γιατί δεν καταργούν τις αντιασφαλιστικές διατάξεις των νόμων 2084/92 και 3029/2002;
6. Με ποιο τρόπο θα προωθήσουν την ασφαλή διαχείριση ης εναπομείνασας περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μακριά από λογικές χρηματιστηριακού ή άλλου τζόγου;"
@ΣΠΙΘΑΣ Αν η αριστερά ή δεξιά αντιλαμβάνεται τον πελατειακό κομματικό μηχανισμό που απομυζά τη χώρα με καταχρηστικό τρόπο, σαν κράτος δικαίου και αναδιανομής, νομίζω πως αυτό είναι πρόβλημα… Πόσο μάλλον αν το μοντέλο έχει χρεοκοπήσει και καταρρέει ήδη και δεν γίνεται αντιληπτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά την άποψή μου υπάρχουν σοβαρές ομοιότητες του παρακράτους της δεξιάς πριν την μεταπολίτευση με το παρακράτος που δυστυχώς μετέχει και μέρος της αριστεράς μετά την μεταπολίτευση και συναρθρώνεται γύρω από τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ και του δημοσίου.
Τότε ήταν ένα κίβδηλος πατριωτισμός (πατρίς θρησκεία οικογένεια) τον ιδεολογικό επικάλυμμα και τώρα μια κίβδηλη αντίληψη έννοια του κοινωνικού κράτους και της δικαιότερης αναδιανομής του πλούτου.
Επί δεξιού παρακράτους η απειλή του συστήματος οριοθετούνταν στην κομμουνιστική απειλή.
Επί μεταπολιτευτικού παρακράτους η απειλή οριοθετείται στην νεοφιλελεύθερη απειλή.
Πάντα οι «πτωχοί» χρειάζονται μια απειλή για να συναινέσουν… Το παρακράτος πάντα με πρόσχημα τήρηση της πίστης σε κάποια ιδεολογία προσπορίζει ιδιωτικά οφέλη. Π.χ. πολλά από τα παλιά κλειστά επαγγέλματα έχουν τις ρίζες τους στο παρακράτος της δεξιάς όπως οι αυτοκινητιστές… και πολλά από τα νέα στο μεταπολιτευτικό όπως τα φαρμακεία, οι μηχανικοί κλπ. Είναι αστείο πως μερικά από τα συνθήματα των φοιτητών της γενιάς του Πολυτεχνείου, όπως κατοχύρωση του πτυχίου με επαγγελματική αποκατάσταση, βρήκαν εκπλήρωση στα κλειστά επαγγέλματα. Όπως π.χ. ορισμένος αριθμός φαρμακείων και ορισμένο περιθώριο κέρδους 25 ή 35% επί κάθε φαρμάκου…
Όταν ήμουν νέος την εποχή της δικτατορίας η οικογένειά μου ήταν στο εξωτερικό και λόγω της δικτατορίας δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ο πατέρας μου ήταν μέλος του ΠΑΜ του οποίο επικεφαλής ήταν ο Μίκης. Όπως μάθαμε αργότερα κατά την μεταπολίτευση κάποιος συγγενής μας ήταν αυτός που έστελνε στο προξενείο πληροφορίες για όλες της δραστηριότητας των αντιστασιακών στην πόλη μας.
Το αντάλλαγμα των υπηρεσιών στο καθεστώς ήταν μια άδεια ταξί τότε. Αργότερα, μετά την μεταπολίτευση ο ίδιος άνθρωπος ήταν όπως δήλωνε ο ίδιος «οικουμενικό» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το αντάλλαγμα της «οικουμενικότητας» μετά ήταν μια θέση κλητήρα σε κρατική τράπεζα.
Αυτό είναι μια ιστορία και θα μπορούσε να είναι μια ειδική περίπτωση. Μου ήρθε στο νου όμως όταν, τελευταία επειδή υποστηρίζω τις απόψεις που θεωρώ πως είναι σωστές για το ρόλο του δημοσίου και των συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ, στη δημοσιογραφική στήλη άρχισα να δέχομαι νουθεσίες του τύπου «μην εκτίθεσαι ή μην κυκλοφορείς πολύ στο κέντρο χωρίς περούκα και γυαλιά» και λοιπές αστειότητες… Για την ακρίβεια μου θύμισαν τις νουθεσίες του διοικητή του ΚΣΤ αστυνομικού τμήματος στα κάτω Πατήσια, Βερύκιο νομίζω τον έλεγαν, να μην εκτίθεμαι με τις αφισσοκολήσεις του Ρήγα Φεραίου, γιατί θα καταστρέψω το μέλλον μου…
Εγώ προσωπικά έχω μάθει να μην εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που προβάλουν τους αγώνες του ή τα μαρτυρία που έχουν υποστεί λόγω της πίστης τους σαν δείγμα υπεροχής και ορθότητας των ιδεών τους. Κατά συνέπεια δεν με συγκινούν τα μαρτυρολόγια ούτε της εκκλησίας, ούτε της αριστεράς… Αν έχει κάποιος κάτι να πει για το που πρέπει να πάμε ας μας το κοστολογήσει με αριθμούς και ας επιλέξουμε…
Το ελληνικό πρόβλημα όμως έχει να κάνει με το γεγονός πως και ο ιδιωτικός τομέας έχει γίνει παρασιτικός και συμμετέχει στην απομύζηση του κράτους. Νομίζω όμως το μεταπολιτευτικό κράτος είναι αυτό όρισε του κανόνες του παρασιτισμού και για το ιδιωτικό κεφάλαιο, με το σύστημα των επιδοτήσεων και του 4-4-2 Όπερ, τέσσερα για το επιχειρηματία, τέσσερα για τον εφοριακό και δυο για το κρατικό ταμείο…
συνέχεια στο επόμενο...
συνέχεια από το προηγούμενο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δέχομαι πως το κεφάλαιο μέσω της υπεραξίας απομυζά την εργασία, αλλά η διαδικασία αυτή αφήνει πίσω την παραγωγή πλούτου, του οποίου η έστω μη δίκαιη διανομή έχει δημιουργήσει συνθήκες υλικής ευημερίας για μια μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, βλέπει Δύση τον προηγούμενο αιώνα, εν αντιθέσει με τη δίκαιη αναδιανομή του υπαρκτού..
Ενώ στη χώρα μας μιλάμε πολύ για την δίκαιη διανομή του πλούτου δεν μιλάμε καθόλου για την συνθήκες παραγωγής του πλούτου. Κατά συνέπεια φτάσαμε στο σημείο που δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα άλλο παρά τις σάρκες και τα χρέη μας…
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι αναδιανομή πλούτου μέσω μια προοδευτικής αριστερής αντίληψης, αλλά μια οθωμανικού τύπου εκμετάλλευση του κρατικού μηχανισμού με στόχο την απομύζηση πόρων της ιδιωτική οικονομίας κοινωνίας που εξαντλήθηκαν...
Στα άρθρα μου στο capital υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία με αναφορές στις πηγές των στοιχείων για όλα αυτά που κατά καιρούς υποστηρίζω.
Υ.Γ. Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που αναγκάστηκε σε παραίτηση πριν μερικούς μήνες γιατί κατηγορήθηκε για εκβιασμούς, τοκογλυφία και υφαρπαγές ακινήτων, πλουτισμό μέσω εκμετάλλευσης της συνδικαλιστικής ιδιότητας, ανήκε σε αυτό που αυτό-ορίζεται σαν ανανεωτική αριστερά. Χρόνια θυμάμαι αυτές τις υποψίες αλλά και τις καταγγελίες να αιωρούνται. Αν δεν κάνω λάθος ο ΣΥΝ κώφευε στις ανάλογες καταγγελίες μελών του και στήριζε τον γραμματέα και την παράταξή του στη ΓΕΝΟΠ… ενώ οι καταγγέλλοντες είχαν φτιάξει άλλη παράταξη… Γιατί;
Μη μου απαντήσεις με τον τρόπο του γνωστού ανέκδοτου με τον Μπρέζνιεφ και τον Νίξον…
Με κατατάσσεται στους νεοφιλελεύθερους, λόγω αυτών που υποστηρίζω. Δεν με πειράζει καθόλου. Εξάλλου στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας η γραμμή του εκσυγχρονιστικού αστισμού που διαπερνά Ρήγα-Κοραή-Καποδίστρια-Τρικούπη-Βενιζέλου-… είναι αυτή που με εκφράζει. Ίσως και δικαίως λοιπόν… Απλά δεν ξέρω αν θα ανεχόντουσαν για πολύ οι νεοφιλελεύθεροι τις ιδιοτροπίες και των αγνωστικισμό μου…
Φιλικά
ΚΣ
@ Καγκελάριε
ΑπάντησηΔιαγραφή1)Δεν χρειάζεται η ιστορική αναφορά σου, για το ελληνικό κράτος. Την γνωρίζω καλά.
2) Την έχω βιώσει πολύ περισσότερο από εσένα, (εκ των πραγμάτων) και έχω λόγο μετά γνώσεως.
3) Αναφέρθηκα στον ελληνικό πλούτο, στις δημόσιες επιχειρήσεις δημόσιων αγαθών, στο νερό στην ενέργεια, αλλά αναφέρθηκα και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν μίλησα για συνδικαλιστές, ούτε για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
4) Αν εσύ θέλεις να τα ταυτίσεις, τότε έχουμε, ευτυχώς, διαφορετικές απόψεις.
5) Δεν με αφορά η κοσμοθεωρία σου και η πολιτική σου θέση και δεν την κρίνω.
6) Κρίνω, όμως τα συμπεράσματά σου, τα οποία είναι εντελώς λανθασμένα, αφού παρουσιάζεις, λειψά στοιχεία με δυο νούμερα αποσπασματικά και αδιαφορείς για την αλήθεια, στρεψοδικείς, μάλλον, επειδή δεν γνωρίζεις το αντικείμενο.
7) - Δεν θα κατηγορήσω τους συνάδελφους σου τους δημοσιογράφους, αν κάποιοι από εσάς είναι λαμόγια ή η ΕΣΗΕΑ δεν ανταποκρίνεται στις υποχρώσεις της.
- Δεν θα κατηγορήσω όλους τους καθηγητές επειδή κάποιοι κάνουν ιδιάιτερα ή εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα.
Το να αναζητήσουμε ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας δεν είναι εύκολο.
Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, ας μην κάνουμε τους ειδήμονες, σ'αυτά που δεν γνωρίζουμε καθόλου.
'Εχω εγγράφως και υπεύθυνα αναφερθεί, κατά καιρούς εκεί που χρειαζόταν.
Έχω πληρώσει αρκετά ως τίμημα, παρόλα αυτά δεν θα αποδεχόμουν να ληστευθούν δημόσιοι πόροι που ανήκουν στην ελληνική κοινωνία.
Οι χαρακτηρισμοί σου "χουντικοί"και "παρακράτος" ποιούς αφορούν ;
Είναι ανεπίτρεπτο να αναφέρεσαι έτσι για εργαζόμενους, ορμώμενος από δυο παραδείγματα.
Να μιλήσουμε και για το ΙΚΑ;
Για την ΥΓΕΙΑ και τα νοσοκομεία;
Έχεις τις ίδιες απόψεις;
Στράτος Σ.
Για τον ιδιωτικό τομέα ας μην μιλήσω, καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠλάκα θάχει να πιστεύουμε ότι αποτελεί πανάκεια ή την λύση στα προβλήματα που βιώνουμε η επέλαση του ιδιωτικού και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού τομέα.
Δεν υποστηρίζω ούτε τον κρατικισμό ούτε την ψευδώς λεγόμενη "ελεύθερη αγορά"
Αν κάποιοι το πιστεύουν είναι σίγουρα αφελείς ή ύποπτοι.
Για την ενέργεια, ποιά είναι η άποψή σου και άσε τους συνδικαλιστές, αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου.
Επειδή κανένα κόμμα δεν έχει πολιτική επειδή και είναι τεράστιο θέμα, επικρατεί μούγγα.
Ο λαϊκισμός στο πόπολο που τον οδηγούν πολιτικοί και δημοσιογράφοι από τον κρατικισμό στην ιδιωτικοποίηση.;;
Αυτό δεν είναι ενδεικτικό μιας αστείας εικόνας, κατ'αρχήν;
Ας σταθεροποιηθουμε κάπου,:)