Σελίδες

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι και ταµπού

Του Μιχάλη Μητσού, ΝΕΑ< 22.2.11
Η είδηση που έφτασε στους υπολογιστές µας χθες το απόγευµα κυριολεκτικά µας συγκλόνισε – και είναι βέβαιο ότιάλλαξε ριζικά τους συσχετισµούς δυνάµεων στο εσωτερικότης Λιβύης: «Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδίκασαν µε κοινή τους δήλωση την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη και ζήτησαν να δοθεί αµέσως τέλος στη βία πουµαστίζει τη χώρα». Μη χαµογελάτε ειρωνικά. ∆εν είναι λίγο πράγµα να εκδίδει µια κοινή ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα γεγονότα στη ΒόρειαΑφρική. Για ναπετύχει κάτι τέτοιο,πρέπει πρώτα απ’όλα να ξεπεράσει την αδράνεια και απάθεια που αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της. Ναφτάσει σε συµβιβασµό µεταξύ διαφόρων οικονοµικών συµφερόντων. Να αφήσει πίσω της φόβους και ταµπού δεκαετιών – που, γιανα είµαστε δίκαιοι, δεν φωλιάζουν µόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρη τη ∆ύση.

Ο πρώτος φόβος έχει νακάνει µε την τροµοκρατία. «Η απουσία ελευθερίας, η καταστολήκαι η διαφθορά υπέθαλψαν ασφαλώςτον ισλαµισµό,αλλά τα καθεστώτα του Μάγρεµπ καταπολέµησαν µέχρι τώρατο φαινόµενο µεαποτελεσµατικό τρόπο», λέει στην «Ελ Παΐς» ο πανεπιστηµιακός Ματιέ Γκιντέρ, συγγραφέαςπολλών βιβλίων για την ισλαµιστική τροµοκρατία. Οσο για τη συνέχεια,δηλώνει απαισιόδοξοςγια τους λαούςκαι αισιόδοξος για τηµάχη κατάτης τροµοκρατίας. Κατά την άποψή του, «οι στρατιωτικοίθα εκµεταλλευτούν τις εξεγέρσειςγια να πάρουν στα χέρια τους όλη την εξουσία. Και αυτό θα εξασφαλίσει µια συνέχεια στον αντιτροµοκρατικό αγώνα».

Ο δεύτεροςφόβος αφορά τη µετανάστευση. Ηάφιξη χιλιάδων Τυνήσιων στις ακτέςτης Ιταλίαςµετά τηνπτώση του καθεστώτος ΜπενΑλι σήµανε συναγερµόστην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εναν συναγερµόπου έγινε ακόµη πιο δυνατός µετά τις απειλές του Καντάφι ότι θα πάψει να συνεργάζεται µε την Ε.Ε. για τηνκαταπολέµηση της παράνοµης µετανάστευσης. Με άλλα λόγια, στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η πτώση των αυταρχικών καθεστώτωντης Βόρειας Αφρικής θααυξήσει τον αριθµό των κακοµοίρηδων που αναζητούν ένα καλύτερο µέλλον στην Ευρώπη. Ο Φιλίπ Φαργκ, διευθυντής του Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο, διαφωνεί. Οπως λέει, «µόνο σε περιπτώσεις ακραίας αστάθειας δικαιολογείται κάτι τέτοιο. Αλλωστε, η παράνοµη έξοδος είναιµια προβεβληµένη µεν,αλλά πολύ περιθωριακή µορφή µετανάστευσης. Οι περισσότεροιβγαίνουν από τη χώρα µε αεροπλάνο και τουριστική βίζα!».

Υπάρχει, τέλος, το προφανές πρόβληµα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου: το 30% των ποσοτήτων που εισάγει η Ευρώπη προέρχεται από τις χώρες του αραβοπερσικού τόξου. Κι αν στα µέσα ∆εκεµβρίου, πριναρχίσουν δηλαδή οι ταραχές, η τιµή του πετρελαίου µπρεντ έφτανε τα 91 δολάρια τοβαρέλι, χθες εκτοξεύτηκε στα105. Αντιλαµβάνεται λοιπόν κανείς πόσο θάρρος χρειάστηκε να επιστρατεύσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών για να καταδικάσουν τηνκαταστολή.Κανονικά θα έπρεπε να ακούσουν τον σοφό Μπερλουσκόνι και να στηρίξουν µε όλες τις δυνάµεις τουςτον σοφό Μουµπάρακ, και τον ακόµη σοφότερο Καντάφι…
LINK: http://diastaseis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.