Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φώτης Κουβέλης «Η έρευνα για τη Siemens απαξιώνει το πολιτικό σύστημα»

 BHMA, 24.1.11
Η πολιτική σκοπιμότητα και η λογική του συμψηφισμού ευθυνών δεν άφησαν να γίνει συστηματική και ενδελεχής έρευνα στην υπόθεση της Siemens, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι μολονότι υπήρξαν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία, δεν υπήρξε έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων και ότι αυτός ο πλημμελής έλεγχος αναδεικνύει την απαράδεκτη λογική του συμψηφισμού και της πολιτικής σκοπιμότητας.
Το αποτέλεσμα της έρευνας από την εξεταστική επιτροπή οδηγεί στην πλήρη απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Οσο για τη συνέχεια, η προανακριτική επιτροπή, που όπως όλα δείχνουν θα δημιουργηθεί, θα πρέπει να διευρύνει την έρευνά της, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε γιατί μέχρι στιγμής το Δημόσιο δεν έχει εγείρει αγωγές αποζημίωσης από τη Siemens στη βάση της ζημίας που υπέστη, ενώ ανέφερε το παράδειγμα της Νιγηρίας, η οποία -όπως είπε- μέσα σε διάστημα έξι μηνών πήρε αποζημίωση από τη Siemens. «Εδώ σιωπή» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως άσκησε κριτική και στην ελληνική Δικαιοσύνη, για την οποία είπε πως εκτός του ότι δεσμεύεται από τον «απαράδεκτο νόμο» περί ευθύνης υπουργών, η ίδια καθυστέρησε την έρευνά της. Ανεξάρτητα από τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου, έχει ευθύνες και η Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Κουβέλης.
Τέλος, ανέφερε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών γιατί δεν θέλει να συμμετέχει σε προσχηματικές πολιτικές και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση το συντομότερο δυνατό.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου Φώτη Κουβέλη,στους δημοσιογράφους Γιάννη Πολίτη και Γιώργο Μαλούχο: «ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ» προτείνει ο Φώτης Κουβέλης

Δεν υπήρξε ο ενδελεχής και ο σε βάθος έλεγχος για να διακριβωθεί η αλήθεια και να αναδειχτούν οι ευθύνες. Κυριάρχησαν ο συμψηφισμός και η πολιτική σκοπιμότητα, στοιχεία τα οποία οδήγησαν στο να μην υπάρξει έρευνα σε βάθος.
Δεν υπήρξε ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων αναφορικά με όντως υπαρκτές μαρτυρίες και καταγγελίες. Αυτός ο πλημμελής έλεγχος αναδεικνύει την απαράδεκτη λογική του συμψηφισμού και τη σκοπιμότητα που εμφιλοχώρησε. Αναδεικνύεται έτσι η πλήρης απαξία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Η κυβέρνηση οφείλει, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, να εγείρει αγωγές αποζημίωσης όχι μόνο για τα ποσά που δόθηκαν ως «δώρο», αλλά και για τη συνολική της ζημίας που υπέστη το δημόσιο από τη Siemens.


Για το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Το ν/σ που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το πρόβλημα, διότι το άρθρο 86 του συντάγματος έχει δεσμευτικές ρυθμίσεις για τον όποιον εκτελεστικό νόμο.
Είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα η ρύθμιση που προωθεί το νομοσχέδιο. Η ουσιαστική αλλαγή του νόμου, προϋποθέτει αναθεώρηση του συντάγματος και η σχετική διαδικασία πρέπει να κινηθεί αμέσως.
Όχι γιατί το πρόβλημα της χώρας είναι μόνο θεσμικό. Είναι θεσμικό και πολιτικό. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτεύματος πρέπει να γίνει και στα δυο αυτά επίπεδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.