Της Κάκης Μπαλλή, Αυγή, 03.11.10
Η στήλη δανείζεται τον τίτλο από χθεσινό άρθρο της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας "Die Welt", την οποία ουδείς μπορεί να κατηγορήσει ότι υποσκάπτει το κύρος της Γερμανίδας καγκελαρίου -η οποία παρεμπιπτόντως δεν ήταν χθες στο γραφείο της όταν έφτασε το δέμα με την αυτοσχέδια βόμβα και υποτιθέμενο αποστολέα το υπουργείο Οικονομίας στην Αθήνα.
Αντιθέτως η εφημερίδα εκφράζει πολύ συχνά τις απόψεις των «αγορών» και οι αναλυτές της κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου. Θεωρούν ότι πέντε μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έδωσε το «πράσινο φως» στην αναμόρφωση επί το αυστηρότερον του Συμφώνου Σταθερότητας, η αγορά ομολόγων απειλείται με κραχ, «το οποίο θα περάσει στα βιβλία της ιστορίας ως το κραχ της Μέρκελ».
Πράγματι από τη Δευτέρα οι επενδυτές εγκαταλείπουν τρέχοντας τα ομόλογα των κλυδωνιζόμενων χωρών της Ευρωζώνης, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών, των ιρλανδικών και των πορτογαλικών ομολόγων από αυτή των γερμανικών -τα περιβόητα spread- διευρύνεται με τους καταιγιστικούς ρυθμούς της περασμένης άνοιξης, όταν δεν είχε ακόμη αποφασίσει η Ε.Ε. να στήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Οι τόκοι που πρέπει να πληρώνει η περιφέρεια της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο αβάστακτοι.
Μέχρι τώρα, μόνο η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που στήθηκε γι’ αυτήν με τις πιστώσεις των 110 δισ. ευρώ της τρόικας -γι' αυτό και δεν χρειάζεται για την ώρα να δανειστεί με τα ληστρικά επιτόκια των αγορών-, αυξάνεται ωστόσο ο κίνδυνος να αναγκαστούν σύντομα και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού των 750 δισεκατομμυρίων.
Οι αναλυτές ερμηνεύουν την εκτίναξη των spread του ευρωπαϊκού Νότου ως αντίδραση των αγορών στην πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ να υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα συντεταγμένης κρατικής πτώχευσης και κυρίως να επωμίζονται και οι τράπεζες και οι άλλοι ιδιώτες επενδυτές το κόστος μιας τέτοιας πτώχευσης.
Αίφνης, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων -κερδοσκόποι και μη- φοβούνται να κρατήσουν τα «επικίνδυνα» ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς μπορεί κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον να τροποποιηθεί η Συνθήκη και να επιτρέπονται οι κρατικές χρεωκοπίες- το όποιο «κούρεμα» θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Μετά την Ελλάδα, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να λυγίσουν κάτω από το βάρος των spread η Ιρλανδία και η Πορτογαλία - κι ώς ένα βαθμό φταίει η κ. Μέρκελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.