Σελίδες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σπάει τα ταµπού ο Μπουτάρης «Η κατασκευή αποτεφρωτηρίων είναι αυτονόητη υποχρέωση των δήµων»

 Της Φ. Στεφανοπούλου, ΝΕΑ, 18.11.10
Τέσσερα χρόνια µετά την ψήφιση του νόµου που επιτρέπει την καύση των νεκρών στην Ελλάδα, πουθενά δεν έχει δηµιουργηθεί κρεµατόριο: έτσι όσοι επιθυµούν την καύση, αντί για την ταφή των νεκρών τους, υποχρεώνονται να ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες πληρώνοντας αρκετές χιλιάδες ευρώ. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο νεοεκλεγείς δήµαρχος της Θεσσαλονίκης ΓιάννηςΜπουτάρης, ηκατα αποτεφρωτηρίων είναιαυτονόητη υποχρέωση των δήµων, στων οποίων τις αρµοδιότητες εµπίπτει, αλλά και της Πολιτείας. Μπορεί να µηναποτελεί προτεραιότητα κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήδη όµως έχει έλθει σε επαφή µε γερµανική εταιρεία που αναλαµβάνει τόσο τηνκατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών όσο και την απαραίτητη µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η πρόταση του 2007
Ο Γιάννης Μπουτάρης σπάζοντας τα ταµπού είχε καταθέσει σχετική πρόταση στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο το 2007, εξαιτίας της περιπέτειας πουπέρασε µετά τον θάνατο της συντρόφου του Αθηνάς Μιχαήλ. Τότε είχε αναγκαστεί να καταφύγει στη Βουλγαρία προκειµένου να ικανοποιήσει την τελευταία της επιθυµία να αποτεφρωθεί, αντί να ταφεί. Οπως περιέγραψε στα «ΝΕΑ», επέλεξε τη Βουλγαρία γιατί ήταν κοντά και η διαδικασία ήταν συγκριτικά φθηνότερη, σε σχέση µε τη Γερµανία, την Αµερική ή άλλεςχώρες που διαθέτουν κρεµατόρια, στις οποίες καταφεύγουν άλλες οικογένειες. Το πρόβληµα που αντιµετώπισε στη Βουλγαρία ήταν ότι έπρεπε να περιµένει µέρες για να πάρει σειρά, ενώ ησορός παρέµενε στο ψυγείο. Ωστόσο, ηπιο δυσάρεστη έκπληξη για την οικογένειά του ήταν η πεισµατική άρνηση της εκκλησίας να ψαλεί εξόδιος ακολουθία σεεκκλησία.

«Μας έβγαλαν την ψυχή γιατί θέλαµε να γίνει το ορθόδοξο τελετουργικό. Τελικά πήγαµε στο Νυµφαίο, όπου ένας παπάς ανέλαβε την τελετή µε το ρίσκο να έχει ο ίδιος επιπτώσεις», θυµάται.

Παρότι η ελληνική νοµοθεσία επιτρέπει από το 2006την καύση των νεκρών, η πρόταση του κ. Μπουτάρη δεν προχώρησε γιατί δεν είχεδηµοσιευθεί το Προεδρικό ∆ιάταγµα για τις προϋποθέσεις καθορισµού των χώρων ούτε είχε υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση: η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε τον περασµένο Μάιο- τέσσερα χρόνια µετά την ψήφιση του νόµου. Σύµφωνα µε το Προεδρικό ∆ιάταγµα που δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως τον Μάρτιο του 2009, η δηµιουργία, συντήρηση και λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης ανήκει στην αποκλειστική αρµοδιότητα των δήµων. Ωστόσο, για τον καθορισµό του χώρου απαιτείται διάταγµα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υγείας. Τα αποτεφρωτήρια µπορούν να κατασκευαστούν µέσα ή κοντά σε κοιµητήρια, καθώς και σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισµών περιοχές, εφόσον δεν είναι περιβαλλοντικά προστατευόµενες. Γι’ αυτό κατά περίπτωση µπορεί να απαιτείται και µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η αποτέφρωση νεκρών επιτρέπεται 60 ώρες µετά τον θάνατο, ενώ η σχετική άδεια δίνεται από τον δήµαρχο του δήµου όπου λειτουργεί το κέντρο. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο θανών να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να υπάρχει ρητή δήλωσή του ότι επιθυµούσε να αποτεφρωθεί. Εφόσον δεν υπάρχει τέτοια δήλωση, αρκεί δήλωση συγγενούς έως τετάρτου βαθµού, µε τους συζύγους να προηγούνται όλων των λοιπών. Οπως εκτιµάται, περισσότεροι από 100 Ελληνες αποτεφρώνονται κάθε χρόνο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία, µε συνολικό κόστος περίπου 6.000 ευρώ. Παλαιότερα, είχε γίνει συζήτηση για το πού θα µπορούσε να κατασκευαστεί αποτεφρωτήριο νεκρών στην Αθήνα και οι πρώτες επιλογές ήταν χώροι στα νεκροταφεία Β’ και Γ’ . Πολιτικές κηδείες
Για τη Θεσσαλονίκη δεν είχεγίνει ανάλογη συζήτηση, όπως όµως είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπουτάρης, «το αποτεφρωτήριο θα δηµιουργηθεί στα κοιµητήρια ή κάπου κοντά. Ταυτόχρονα, σκεφτόµαστε ότι θα πρέπει να διαµορφωθεί επίσης χώρος για πολιτική κηδεία, ενώ θα πρέπει να εξευρεθεί χώροςκαι για νεκροταφείο αλλοθρήσκων.Απολύτως απαραίτητο, όµως, να δηµιουργηθεί και χώρος λατρείαςγια τους αλλόθρησκους και ο δήµος θα πρέπεινα φροντίσει γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα ζήτηµα, γιατο οποίο χρειάζεται διαδηµοτική συνεργασία, οπότε θα το θέσουµε στη συνάντηση που προγραµµατίζουµε µετους νεοεκλεγµένους δηµάρχους τουΝοµού Θεσσαλονίκης», καταλήγει.

ΑΠΟ ΤΟ 2006 εΠιΤρεΠεΤΑι
η καύση των νεκρών, αλλά µόλις τον Μάρτιο του 2009 δηµοσιεύθηκε το Διάταγµα για τους χώρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.