Σελίδες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Είναι η οικονομία ηλίθιε!

 Του Κώστα Στούπα, http://www.capital.gr/
Eπιλέγω μετοχές εταιρειών τις οποίες θα μπορούσε να διοικήσει και ένας ηλίθιος, γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή κάποιος ηλίθιος να βρεθεί στο τιμόνι τους. Warren Buffett
Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη πριν το κλείσιμο των τραπεζών, πως ένα ενδεχόμενο κλείσιμο δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, γιατί οι ψηφοφόροι τους δεν έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Όταν έκλεισαν οι τράπεζες αντελήφθη με οδυνηρό τρόπο πως όταν κλείνουν οι τράπεζες και χάνουν την πρόσβαση στις καταθέσεις ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν καταθέσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που σταματούν να λαμβάνουν μισθούς και το κράτος με τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν μπορούν λόγω μείωσης εσόδων να πληρώσουν επιδόματα ανεργίας, μισθούς και συντάξεις... Η οικονομία είναι περίπλοκος μηχανισμός και συνήθως οι συνέπειες δεν  είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Η κυβέρνηση ορίζει πως κάθε τηλεοπτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400 άτομα στο μισθολόγιο. Ποιος και με ποια κριτήρια είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα άτομα απαιτούνται για τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού; Ποιος μπορεί να γνωρίζει και να ορίζει τον αριθμό που απαιτείται για να λειτουργεί παραγωγικά μια επιχείρηση και να μην "μπαίνει" μέσα; Ο στόχος φαίνεται πως είναι διττός, από τη μια πλευρά να προσεγγίσει το 70% των δημοσιογράφων που έχει μείνει άνεργο τα τελευταία χρόνια, μετά το σκάσιμο της "φούσκας" και στον τύπο.

Από την άλλη, να αποκτήσει ένα μέσο άσκησης επιρροής στους καναλάρχες κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν του καθεστώτος των προσωρινών αδειών που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το πλέον πιθανό είναι το κλείσιμο καναλιών και η αύξηση της ανεργίας από το 70 στο 90%, οπότε αντί της εύνοιας του δημοσιογραφικού κόσμου να πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Όσοι καναλάρχες επωφελούνταν της πίεσης που μπορεί να ασκήσει ένα κανάλι για να αποκτήσουν μερίδιο σε κρατικά έργα και προμήθειες με παχυλά περιθώρια κέρδους δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν να συντηρούν τα κανάλια, καθώς το δημόσιο έχει χρεοκοπήσει και δεν έχει πληρώσει ούτε τα έργα που έχουν προχωρήσει, όχι να αναθέσει καινούργια...
Η κυβέρνηση νομίζει πως αν ελέγξει τα τηλεοπτικά κανάλια και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα εξασφαλίσει τα νώτα της από την ενοχλητική κριτική και έτσι θα καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία.
Η κυβέρνηση δεν έχει μάθει τίποτα από την κατάρρευση της σοβιετίας της οποίας πλείστα μέλη τυγχάνουν θαυμαστές.
Παρά τον ασφυκτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και την πολιτική τρομοκρατία με διώξεις και διακρίσεις, τα σοβιετικά καθεστώτα κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, όταν δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τα ράφια γεμάτα. Όταν δηλ. οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν και τα δάνεια προς τις δυτικές τράπεζες ξεπέρασαν το σημείο ομαλής εξυπηρέτησής τους.
Αντί λοιπόν για σχέδιο άλωσης του τύπου (ο οποίος ούτως ή άλλως χρειάζεται εξυγίανση)  η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έπρεπε να είχε προσέξει να μην κλείσουν οι τράπεζες, να μη μείνει το χρηματιστήριο τόσο καιρό κλειστό και να αποκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατόν την εμπιστοσύνη που επαναφέρει τις καταθέσεις στις τράπεζες.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε μια ευκαιρία να αποφύγει τα χειρότερα για την ίδια και τη χώρα. Έπρεπε να είχε κλείσει μια συμφωνία κοντά στα μέτρα του e-mail Χαρδούβελη, τις επόμενες ημέρες των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η ευκαιρία αυτή πέρασε ανεκμετάλλευτη.
Τώρα κάθε μέρα που περνά λειτουργεί σε βάρος της και κυρίως σε βάρος της χώρας.
Αυτή η στήλη ήταν από τις ελάχιστες στον τύπο που εκτίμησαν από νωρίς πως παρά το αυτονόητο η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα πάει σε συμφωνία με τη βούλησή της, λόγω άγνοιας κινδύνου.
Είχε εκτιμήσει ακόμη πως οι ευρωπαίοι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της ανάδειξης ενός κόμματος της "παλαβής" αριστεράς σε μια μικρή χώρα της Ευρωζώνης, προκειμένου να ανακόψουν το κύμα ευρωσκεπτικισμού σε μεγάλες χώρες.
Στην Ισπανία ήδη οι Podemos καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις. Η Λεπέν ακολουθεί...
Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες δεν θα αποφύγει την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρώπη.
Όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει υγιείς στη χώρα, σχεδιάζουν να φύγουν εκτός αυτής.
Η κατάρρευση της οικονομίας θα ολοκληρωθεί και η χώρα θα γονατίσει.
Οι επιλογές του κ. Τσίπρα το Φθινόπωρο θα είναι δυο. Είτε να δραπετεύσει μέσω μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας Οικουμενικού χαρακτήρα, είτε να πάει σε ρήξη και σε μερικές εβδομάδες να σαρωθεί από τις εξελίξεις...
Είναι η οικονομία, σύντροφοι που δεν καταλαβαίνετε. Η βάση και όχι το εποικοδόμημα της εξέλιξης.
*Είναι η οικονομία ηλίθιε… "It's the economy, stupid" είναι η φράση με την οποία ο James Carville επικεφαλής της καμπάνιας του Bill Clinton κέρδισε τις εκλογές του 1992.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.