Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ενας προαναγγελθείς θάνατος

Της Άννας Φραγκουδάκη, ΝΕΑ, 21.09.13
Ο θάνατος από μαχαιριά οπαδού της Χρυσής Αυγής θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Απαιτεί σιωπή. Αν δεν σταματήσει ο ορυμαγδός δεν είναι δυνατό να ακουστεί το τρομακτικά απειλητικό μήνυμα που στέλνει αυτός ο νεκρός. Αν δεν ακουστεί και δεν γίνει κατανοητό, η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε δρόμο απειλητικά σκοτεινό. Το τρομερό μήνυμα πρέπει να ακουστεί πλατιά και να έχει ριζικές συνέπειες. Το μήνυμα πριν από όλους απευθύνεται στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Η Χρυσή Αυγή διαπράττει επί πολύ καιρό σωρεία από ποινικά αδικήματα. Ο αρχηγός της απειλεί δημόσια κραυγάζοντας «ερχόμαστε». Τα στελέχη της ασκούν βία στη Βουλή, αυτοδικία στους δρόμους, βιαιοπραγούν επώνυμα οι βουλευτές της και οι οπαδοί λιντσάρουν μεμονωμένους περαστικούς. Κανένας δράστης κανενός από αυτά τα αδικήματα δεν έχει έως σήμερα καταδικαστεί. Η ευθύνη ανήκει στους κυβερνήτες. Εχει δεκάδες φορές καταγγελθεί στον Τύπο ότι η ατιμωρησία που αποθρασύνει τους νταήδες και τρομοκρατεί τα υποψήφια θύματα οφείλεται στην Αστυνομία. Αδρανούν τα αστυνομικά όργανα, δεν κάνουν αυτόφωρες συλλήψεις, αποφεύγουν να συλλέξουν τεκμήρια ενοχής. Ιδού η ευθύνη των κυβερνητών. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Δεν αφορά τις ιδεολογίες. Τα αστυνομικά όργανα παντού λογοδοτούν, φοβούνται τους ανωτέρους τους και για αυτό δεν τολμούν τέτοιες παραβάσεις καθήκοντος. Οι ηγεσίες της Αστυνομίας το ίδιο, λογοδοτούν στους αρμόδιους υπουργούς, άρα κινδυνεύει η θέση τους από την όποια ανοχή για παράβαση καθήκοντος των οργάνων ασφαλείας.


Στην άλλη άκρη της κοινωνίας, το τραγικό μήνυμα του νεκρού απευθύνεται σε όσους ανεβάζουν στα γκάλοπ τα ποσοστά του ναζιστικού μορφώματος. Ολοι αυτοί που σίγουρα δεν είναι ούτε φιλοναζί ούτε υποψήφιοι δολοφόνοι μέσα στον θυμό και τον φόβο τους για το αύριο γελάστηκαν γιατί νόμισαν ότι η αυτοδικία δεν αφορά αυτούς και τα παιδιά τους. Οπως έλεγαν οι χρυσαυγίτες στη Βουλή δεν απευθυνόταν σε «ανθρώπους». Οσοι το δέχτηκαν ή το ανέχτηκαν άνοιξαν τον δρόμο στο σημερινό νεκρό.

Το μήνυμα απευθύνεται ακόμα σε όλους εκείνους τους νέους που η άγνοια, η ανωριμότητα, η απουσία κοινωνικής ευθύνης έλκει προς τους «νταήδες με τις μαύρες μπλούζες». Τους προέτρεψαν οι ηγέτες της ΧΑ. Σπίλωσαν ευγενείς ιδέες και ονόμασαν πατριωτισμό την ομαδική βία ενάντια σε μεμονωμένους ανθρώπους, παλικαριά το θρασύδειλο ομαδικό λιντσάρισμα. Τους υποσχέθηκαν προστασία και αναγνώριση με το παράδειγμά τους. Αρκετοί ηγέτες της ΧΑ έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο με αδικήματα που εμπίπτουν στην τρομοκρατία. Ας δουν αυτοί οι νέοι τώρα κατάφατσα ότι δεν είναι παλικάρια οι υποψήφιοι δολοφόνοι, όταν δεν συμφέρει τη ΧΑ η ανάληψη ευθύνης. Τότε η επίσημη ανακοίνωση ονομάζει «συκοφάντες», «άθλιους» και «αχρείους» όσους «εμπλέκουν» τη ΧΑ «καθʼ οιονδήποτε τρόπο» στον φόνο. Το καθʼ οιονδήποτε τρόπον αφορά όχι μόνο τον οπαδό που έκανε τον φόνο αλλά και όσους χρυσαυγίτες αποδειχτούν εμπλεγμένοι μαζί του. Αθλιοι και αχρείοι.

Τέλος, ευθύνη έχουν όσοι διακυβεύουν να καταντήσει η κοινωνία η ζούγκλα που ευαγγελίζεται επισήμως η ΧΑ, με το δίκιο του «ισχυρότερου» να επικρατεί στους δρόμους και στην πολιτική. Οσοι διακυβεύουν την κοινωνία ολόκληρη στο όνομα κομματικών συμφερόντων και ψηφοθηρίας. Μιλάνε για τη ΧΑ σαν ένα «κόμμα» όπως τα άλλα. Την παρομοιάζουν με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γιγάντιο το ατόπημα, κάνει κάτι πολύ χειρότερο από όσους πολίτες παρασύρονται γιατί δεν καταλαβαίνουν. Απενοχοποιεί την αυτοδικία και το έγκλημα. Μετατρέπει σε κοινότοπη τη βιαιοπραγία και τον νόμο του Λιντς. Διαβρώνει βαθύτατα την κοινωνία αυτός ο κοινότοπος και καθημερινός φασισμός.

Το μήνυμα του νεκρού εδώ είναι καταπέλτης. Οποιος τολμάει και λέει σήμερα ότι η ιδεολογία των ναζί και η εφαρμογή της με σιδηρολοστούς και μαχαίρια είναι συνηθισμένο «πολιτικό» φαινόμενο εγκληματεί κατά όλης της κοινωνίας, ανήκει στους δεύτερους μετά τους ηγέτες της ΧΑ ηθικούς αυτουργούς του προχτεσινού φόνου και όσων άλλων έρθουν αν δεν ακουστεί το μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες