«Σκληρή διαπραγματευτική γραμμή» αναδεικνύει τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, που, ενόψει της διαμόρφωσης του τελικού πακέτου των μέτρων περικοπών 11,5 δις ευρώ, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό το μήνυμα έστειλε και προς την Τρόικα και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών , το βράδυ της Κυριακής, και έχοντας να αντιμετωπίσει μια πιεστική Τρόικα που θέλει «χειροπιαστά» μέτρα άμεσης οικονομικής «απόδοσης» , ανεξάρτητα αν αυτά πλήττουν χαμηλά εισοδηματικά κοινωνικά στρώματα. Ξετυλίγοντας την πολιτική τακτική του, οξύνει με στοιχεία αντιπαράθεσης τον ...συμπολιτευτικό του λόγο. Δίνει έμφαση στις δυνατότητες πίεσης και το ειδικό βάρος που του δίνει το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Λίγο πριν από την τελική ευθεία, ο κ. Κουβέλης επέλεξε την πολιτική τακτική της «στροφής-φουρκέτα» , αφήνοντας, προσώρας τον ..ήπιο δρόμο, ώστε , ενόψει των συνεχιζόμενων επαφών της κυβέρνησης με αξιωματούχους της ΕΕ και εκπροσώπους της Τρόικας, να δείξει ότι «όλα έχουν ένα όριο αντοχής». Χωρίς να σημαίνει ότι θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή, προειδοποιεί ότι το χαμηλό προφίλ στην κυβερνητική πορεία της ΔΗΜΑΡ δεν σημαίνει αμαχητί αποδοχή κάθε επιλογής .
Οι διαφωνίες που εκφράζονται από τη ΔΗΜΑΡ , κατά τις συσκέψεις για το τελικό πακέτο των 11,5 δις ευρώ, συνοψίζονται σε 6 σημεία.
Οπως τονίζουν από το ηγετικό της επιτελείο, η ΔΗΜΑΡ δεν αποδέχεται:
Περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα
Αύξηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών
Κατάργηση ΕΚΑΣ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 65 ετών
Κατάργηση δώρων των δημοσίων υπαλλήλων
Μείωση φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα
Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχιακά απασχολουμένους (οικοδομή και τουρισμό)
Ο κ. Κουβέλης συνεκτίμησε τρία στοιχεία, χτίζοντας την πολιτική γραμμή των τελευταίων ημερών: την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή, την αποφυγή πολιτικής αστάθειας , κατά την κρίσιμη περίδοο που διέρχεται η χώρα, αλλά και τις εσωκομματικές πιέσεις, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ έθεσε, όπως σημειώνουν στελέχη της ηγετικής της ομάδας, όλο το πολιτικό της κεφάλαιο με στόχο η Ελλάδα να βγει από την κρίση αλλά και να παραμείνει στο ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ , ενόψει και τη νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη, επιμένει να αναδεικνύει ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή είναι να συνδιαστεί η δημοσιονομική εξυγίανση με την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της απασχόλησης.
Ετσι, κρίνει ρεαλιστικό το σχέδιο για ρήτρα ισοδύναμων –αν και η Τρόικα επιμένει να μην αποδέχεται τα ...περί ισοδυνάμων- , όσον αφορά στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να ελαφρυνθούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά ότι για ένα τμήμα από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας-προμηθειών.
Εκ παραλλήλλου, όπως έχει επισημανει και ο κ. Σάκης Παπαθανασίου , μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωπος της (μαζί με τον κ. Δ. Χατζησωκράτη) στην ομάδα διαπραγμάτευσης των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, μαζί με τη ρήτρα ισοδυνάμων είναι απαραίτητη η παροχή μιας αναπτυξιακής έγχυσης στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Παπαθανασίου διατυπώνει εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ συνεχώς την άποψη ότι «ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα προκύψει λιγότερο δύσκολα και επώδυνα όταν η δημοσιονομική εξυγίανση συνδυαστεί με την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της απασχόλησης. Γι” αυτό η μείωση κρατικών δαπανών παθογόνου ή κοινωνικά αναποτελεσματικού χαρακτήρα πρέπει να συνοδευτεί από μια παράλληλη αύξηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ και ΕΤΕ με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση».
Αν και όλο το πρωί της Δευτέρας, μια μέρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ήταν έντονη η φημολογία για συνάντηση του κ. Κουβέλη με εκπροσώπους της Τρόικας, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωνόταν από το γραφείο Τύπου της ΔΗΜΑΡ. «Προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί κάποια συνάντηση», ήταν η μονότονη απάντηση από το Γραφείο Τύπου , μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Πάντως, επί του θέματος,πρόσθεταν -με δεδομένο ότι είχε υπάρξει συνάντηση της Τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και προγραμματισμένη , για το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ότι αν υπάρξει αίτημα συνάντησης της Τρόικας στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «εννοείται ότι ο κ. Κουβέλης θα πάει».
Εσωκομματικές ισορροπίες και αντιδράσεις
Επιπλέον, κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ από βουλευτές και στελέχη της που αντιδρούν σε οριζόντια μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θέτουν σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας. Ετσι, η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αναζητά και τις εσωκομματικές της ισορροπίες αλλά και το ρόλο της ως «κυβερνώντας αριστεράς», στο πλαίσιο της δύσκολης επιλογής της να συγκυβερνήσει.
Είναι ενδεικτικές οι συνεχείς τοποθετήσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Οδ. Βουδούρη και Ιωάννη Μιχελογιαννάκη, που επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα που πλήττουν χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς ενώ και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (Αν. Νεφελούδης, Βαγγ. Ζορκάδης, Χρ. Σταυρόπουλος, Γιάν.Κακουλίδης) δρομολογούν πρωτοβουλίες στα κομματικά όργανα ώστε να διαμορφωθεί ένας κορμός στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που να συγκροτήσει εσωκομματικό «ρεύμα» για διατήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Μιχελογιαννάκης έστειλε επιστολή προς τον κ. Φ. Κουβέλη ζητώντας τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή αλλά και την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι αφουγκραζόμενη η ηγετική ομάδα τον εσωκομματικό προβληματισμό αλλά και το ενδεχόμενο κοινωνικών αντιδράσεων προβάλλει πιο πιεστική γραμμή προς τον κ. Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Θ. Μαργαρίτης , ο οποίος κινείται κοντά στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ επεσήμαινε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του 9,84 ότι «η κυβέρνηση επιβάλλεται να κινηθεί με βάση την εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει τη στήριξη της κοινωνίας στο πλευρό της. Μόνο έτσι θα περιοριστούν οι κραυγές του λαϊκισμού και της επιστροφής στη δραχμή. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει υποδείξει ένα σύνολο εναλλακτικών λύσεων και ισοδύναμων μέτρων για τις δανειακές δεσμεύσεις της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να το υιοθετήσει.».
πηγή: ΒΗΜΑ
πηγή: ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.