Tου Πάσχου Μανδραβέλη, Καθημερινή, 12.4.12
Η θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Κρίνοντας την πρόσφατη ιστορία, πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι η σημαντικότερη θέση που υπάρχει στην Ελληνική Δημοκρατία. Για χάρη του μισθού του προέδρου της ΕΕΤΤ ήρθαν τα κάτω πάνω στα μισθολόγια του Δημοσίου. Οι δικαστές ανακάλυψαν ότι ο πρόεδρος της εν λόγω Αρχής έχει υψηλότερο μισθό (10.000 ευρώ) από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, και με συνοπτικές διαδικασίες επιδίκασαν στον εαυτό τους εξωφρενικές αυξήσεις. Εξι χιλιάδες δικαστές σχεδόν διπλασίασαν τον μισθό τους και επιδικάστηκαν 900 εκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικά! Με βάση δε τις αυξήσεις των δικαστικών -το 2007, τότε που λεφτά υπήρχαν- αυξήθηκαν και οι μισθοί των βουλευτών και κάποιοι συνταξιούχοι εξ αυτών προσέφυγαν να πάρουν αναδρομικά που έφταναν κατά κεφαλήν μέχρι τις 200.000 ευρώ.
Εξ αυτών συνάγεται ότι στην ΕΕΤΤ βρίσκεται το πρώτο κινούν μιας εξωφρενικής σπατάλης, που μας στοίχισε συνολικά -σε μισθούς και αναδρομικά τα τελευταία χρόνια- περί το 1% του ΑΕΠ. Δεν έφτανε, όμως, μόνο αυτό. Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ψήφισε ένα 98.000(!) λέξεων νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Εργων και άλλες διατάξεις». Εκεί που ρυθμίζονται οι συχνότητες, ρυθμίζονται και τα εκτός έδρας του προέδρου και των αντιπροέδρων της ΕΕΤΤ. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16, παρ. 1, «δικαιολογούνται στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της ΕΕΤΤ, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μέχρι εκατό (100) ημέρες κατ’ έτος εκτός έδρας. Αν αναλάβουν θέσεις προέδρου ή αντιπροέδρου στον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες» ή/και μέλους Διοικητικού Συμβουλίου σε άλλο Διεθνή ή Ευρωπαϊκό Οργανισμό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ, δικαιολογείται υπέρβαση του ανωτέρω ορίου».
Αν υπολογίσουμε ότι χωρίς άδειες, διακοπές και εορτές υπάρχουν 230 εργάσιμες μέρες, με μια παράγραφο -εν μέσω 98.000 λέξεων- δίδονται 100 και πλέον μέρες για εκτός έδρας στον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της ΕΕΤΤ· κι αν μάλιστα γίνουν μέλη σε κάποιον διεθνή ή ευρωπαϊκό οργανισμό, μπορεί να μην πατάνε και καθόλου στο γραφείο τους.
Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ότι μπορεί να ζηλέψουν οι δικαστές και να έχουμε καμιά απόφαση «αδειοδικείου» για εξίσωση· και οι δικαστές περί τους τρεις μήνες άδεια παίρνουν. Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη Διαύγεια, ο πρόεδρος της Αρχής Λεωνίδας Κανέλλος πήρε για ένα μόνο ταξίδι πέντε ημερών τον Μάρτιο ως αποζημίωση (εκτός έδρας) 964,73 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης. Αυτό σημαίνει πως -υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή δεν θα γίνει μέλος διεθνούς οργανισμού- ο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος της ΕΕΤΤ μπορεί να μας κοστίζει από εκτός έδρας επιπλέον 19.300 ευρώ ετησίως.
Τελικώς, το μεγαλύτερο έλλειμμα σ’ αυτή τη χώρα είναι τσίπας. Δεν ντράπηκε αυτός που εισηγήθηκε το προνόμιο (σίγουρα δεν το σκέφτηκε μόνος του ο κ. Βορίδης), δεν ντράπηκε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών που το έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ που το δέχθηκε; Κατά τα άλλα η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και η περιστολή της σπατάλης συνεχίζονται...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.