Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Εβδομηντάρης με σακίδιο, σκουλαρίκι και ποδήλατο

Του Σταύρου Τζήμα, Καθημερινή,24.12.11
Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμαρχος να προκάλεσε με την εκλογή του τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ, όσο ο κ. Γιάννης Μπουτάρης.
New York Times, Observer, ITN (βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι) Fortune, Cyprus Mail, Jeruslim Prost, Haaretz, Maariv, Ισραηλινή Τηλεόραση, Departure Boulvard, Hurriyet, Gumhurriyet, Zaman,Tooday’s Zaman, Panorama (Αλβανία) είναι μερικά από τα μέσα που έχουν φιλοξενήσει συνεντεύξεις του και εκτενή άρθρα.
Ο κ. Μπουτάρης άνοιξε στον έξω κόσμο διάπλατα «παράθυρα» της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επί δεκαετίες πάσχιζε, διακατεχόμενη από ιστορικές φοβίες, να κρύψει το πολυεθνοτικό της παρελθόν, την έθεσε σε τροχιά εξωστρέφειας. Δεν δίστασε να έρθει αντιμέτωπος, ακόμη και να συγκρουστεί ανοιχτά με συντηρητικά κέντρα, στερεότυπα και ιδεοληψίες, που αντιμάχονταν το καινούργιο.
Μπορεί να ενσαρκώσει αυτό το καινούργιο και να ανατρέψει καθεστηκυίες αντιλήψεις και αξίες ένας αντισυμβατικός εβδομηντάρης; Στην περίπτωσή του, αποδείχθηκε πως ναι.
Ο κ. Μπουτάρης δεν είναι ένας άλλος δήμαρχος, αλλά ο άλλος δήμαρχος. Με το σκουλαρίκι στο αυτί, το σακίδιο στον ώμο τον συναντάει κανείς στο κέντρο της πόλης να βαδίζει αμέριμνος ή να πηγαίνει με το ποδήλατο στο δημαρχείο. Κατάργησε τη μαύρη δημαρχιακή λιμουζίνα και χρησιμοποιεί ένα Micra, και δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνει κουβέντα στον δρόμο με τους δημότες, αντιδικεί με κάποιους, κάνει ακόμη και τράκα τσιγάρο από μερικούς.
«Δεν φοβάστε μήπως σας γιαουρτώσουν και κυκλοφορείτε χωρίς φρουρό;», τον ρώτησα.
«Ε, και τι έγινε, και ο Αλαβάνος που το έφαγε τι έπαθε;», απάντησε.
Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι τύπος «και του αλωνιού και του σαλονιού». Λαϊκός -όχι λαϊκιστής- και συνάμα κοσμοπολίτης. Με ζεστό και ανθρώπινο λόγο απευθύνεται χωρίς την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών στον συνομιλητή του, όποιος και αν είναι αυτός. Από την πιτσιρικαρία με τα σκουλαρίκια στα καφέ του κέντρου και των συνοικιών, σην οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητός, έως τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οσο για τη δουλειά, οι συνεργάτες του λένε ότι είναι χαλκέντερος. Εργάζεται αδιάκοπα με ένα διαλειμματάκι το μεσημέρι όπου κλεβει «έναν υπνάκο» στον καναπέ του δημαρχιακού γραφείου και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ. Πολλοί κάνουν λόγο για «φαινόμενο Μπουτάρη», μερικοί μιλούν για «το πείραμα της Θεσσαλονίκης» και άλλοι λένε πως «ο Μπουτάρης αποτελεί ό,τι πιο ενδιαφέρον εξελίσσεται τούτη τη στιγμή στην τοπική αυτοδιοίκηση». Ισως και να είναι αυτός ο λόγος που οι προβολείς των ξένων ΜΜΕ έπεσαν επάνω του. Σίγουρα πρόκειται για μια «μηχανή παραγωγής καινοτόμων ιδεών» και όσον αφορά το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζει δείχνει να ακολουθεί την κατά Μάο συνταγή «αφήνοντας τα εκατό λουλούδια να ανθίσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες