BHMA, 11.11.11
Ολόκληρη η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής
Θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.). Αυτό αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ, η οποία κατά πλειοψηφία επέλεξε οι βουλευτές της να δώσουν αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση στη Βουλή. vΣύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης , η συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο πρόσωπο του κ. Λ. Παπαδήμου επήλθε μετά τη διελκυστίνδα μεταξύ τους, που «είχε θεσμική απόκλιση». Ολοι οι χειρισμοί που έγιναν, όπως επεσήμανε στην εισήγησή του και στο σχέδιο απόφασης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης , «έδειξαν την ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία». Επίσης, τονίζεται από τη ΔΗΜΑΡ ότι αν ο στόχος ήταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, σε αυτή δεν θα αποκλειόταν καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις. vΗ ΔΗΜΑΡ, εξηγώντας τους λόγους που την οδηγούν σε αρνητική ψήφο, προέταξε ότι η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση ρυθμίστηκε με συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και με δεδομένη τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Πάντως, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ταλαντεύτηκαν στην απόφασή τους κυρίως ανάμεσα σε ψήφο ανοχής και καταψήφιση. Τελικά, η 19μελής Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καταψηφιστεί η νέα κυβέρνηση.
Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ύστερα από την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος που ζητά να καταψηφιστεί η νέα κυβέρνηση, από τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε πρός το «Βήμα»:
«Η επιλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου γι' αυτή τη μεταβατική συγκυβέρνηση και σε σχέση με όσα άλλα ονόματα ακούστηκαν, είναι κατ' αρχάς θετική. Μένει να δούμε την πλήρη σύνθεσή της, τις προγραμματικές της δηλώσεις και τη διάρκεια της θητείας της. Ελπίζουμε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις προς μια πιο δίκαιη κατανομή βαρών. Αυτό θα εξαρτηθεί σε έναν βαθμό και από τη συμβολή εκείνων των κομμάτων που τη στηρίζουν και εκείνων που την αντιπολιτεύονται. Η απόφαση-πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής εισηγείται την καταψήφιση της κυβέρνησης αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού έχουμε πλήρη εικόνα της σύνθεσης και των προγραμματικών δηλώσεων. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι προτάσεων που και εμείς θα κάνουμε».
Ολόκληρη η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής
Aρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση, αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές.
Μετά από την διελκυστίνδα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, που εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας, ενώ περιείχε και θεσμικές αποκλίσεις, επήλθε μεταξύ τους η συμφωνία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Όλοι οι χειρισμοί που έγιναν κατέδειξαν την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία.
Aν ο στόχος ήταν η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, θα είχε ακολουθηθεί άλλη διαδικασία και θα υπήρχαν άλλα πολιτικά ζητούμενα, που δεν θα απέκλειαν εκ των προτέρων από την εξεύρεση λύσης καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις.
Αυτό που επιδιώχθηκε ήταν μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, με δεδομένη τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής.
Με δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους, η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλα ζητήματα:
• Την αντιμετώπιση των απωλειών για τα ασφαλιστικά ταμεία και τη διασφάλιση της ικανότητας τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους
• Τη λήψη άμεσων μέτρων υποστήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Την υλοποίηση της προβλεπόμενης περιστολής δαπανών χωρίς περαιτέρω συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος
• Την ουσιαστική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα με ανακατανομή των ανθρώπινων πόρων και όχι με οριζόντιες περικοπές προσωπικού και απολύσεις.
• Την ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
• Τη συμβολή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον τρόπο που αυτή θα γίνει
• Την άμεση χρηματοδότηση της αγοράς και την εύρεση πόρων χρηματοδότησης για όσο διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.
• Τη διεκδίκηση στα όργανα της ΕΕ ενός αναπτυξιακού πακέτου επενδυτικών δραστηριοτήτων για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας
• Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
• Τη διασφάλιση ότι η όποια παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης από κοινοτικούς μηχανισμούς θα αφορά τις τεχνικές πλευρές των ζητημάτων και δε θα συνιστά βαρύτατη εποπτεία της χώρας
Όλοι οι παραπάνω ουσιαστικοί πολιτικοί λόγοι σε συνδυασμό με τη θεσμική ανακολουθία και τις αποκλίσεις που υπήρξαν, θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο μας στη νέα κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.