Της Κάκης Μπαλή, Αγγελιοφόρος, 7.11.11
Ενα στα δύο σχόλια του διεθνούς ηλεκτρονικού Τύπου χτες είχε τον παραπάνω τίτλο, ανακυκλώνοντας αντίστοιχους ελληνικούς τίτλους. «Τιτανικός» είναι κυρίως η Ελλάδα, όπως είχε πει –προφητικά μεν, άσκεφτα δε- ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πριν από ένα χρόνο. Αλλά επιβάτες του «Τιτανικού» αρχίζουν να νιώθουν και οι ηγεσίες της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως φάνηκε από τα όλο και πιο άγρια τελεσίγραφα που έστελναν όλη τη μέρα χτες στην Αθήνα. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου κι όλοι προσπαθούν τώρα να μαζέψουν τα αμάζευτα. Παρά τις επαναλαμβανόμενες κορόνες περί «ισχυρού ευρώ», παρά τις συνεχείς έκτακτες Συνόδους Κορυφής, οι οποίες με τα χίλια ζόρια καταλήγουν σε νέα, όλο και μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης -όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης-, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις ότι «οι Ελληνες μας δουλεύουν και δεν εφαρμόζουν αυτά που αποφασίζουν, εάν το έκαναν η κρίση θα είχε συμμαζευτεί»,
παρά τις ασφυκτικές πιέσεις προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα να σοβαρευτεί, είναι πλέον εμφανές ότι και η Ευρώπη έχει χάσει την μπάλα. Δεν ήταν καθόλου τυχαίος ο πανικός που προκάλεσε η ιδέα του δημοψηφίσματος - ούτε η δημόσια συζήτηση που συνεχίζεται και σήμερα στην Εσπερία γι' αυτό, ακόμη και μετά την απόφαση για τη ματαίωσή του.
Η συνεχής –ενίοτε «κίτρινη»- ενημέρωση για την κρίση, τα τρομακτικά ποσά που αποφασίζεται να δοθούν για την αντιμετώπισή της από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, η δυσκολία να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις μεταξύ τους –οι καβγάδες πια στις Συνόδους Κορυφής γίνονται όλο και πιο άγριοι-, εντείνουν τους φόβους ότι μπορεί αυτά που θεωρούνται αυτονόητα στη Γηραιά Ηπειρο να πάψουν να ισχύουν: τα ανοιχτά σύνορα, το κοινό νόμισμα, η δυνατότητα να ζεις, να δουλεύεις, να τρως τη σύνταξή σου όπου θέλεις, και κυρίως η ειρήνη και η όποια ευημερία.
Και ο φόβος είναι πάντα κακός σύμβουλος. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη ενισχύονται, το οικοδόμημα αρχίζει να τρίζει. Οι απειλές προς την Ελλάδα περί εκδίωξης από την ευρωζώνη μπορεί να ακούγονται πειστικές - αλλά καθόλου πειστικές δεν είναι οι παράλληλες διαβεβαιώσεις, ότι αν φύγουν οι Ελληνες, οι υπόλοιποι είναι «προετοιμασμένοι» να σταματήσουν το ξήλωμα του πουλόβερ.
Μαζί με την Ελλάδα παρακολουθούσε χτες με κομμένη την ανάσα το πόκερ στον «Τιτανικό» όλη η Ευρώπη. Ελπίζοντας να μη χρειαστεί να υλοποιήσει τις απειλές της.