Σελίδες

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η επιδημία αγανάκτησης εξαπλώνεται στις ΗΠΑ. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Βοστώνη, Λος Αντζελες, Σικάγο

 ΝΕΑ, 7.10.11
Οι διαμαρτυρίες πολιτών στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού, στη Γουόλ Στριτ, φαίνεται ότι παίρνουν διαστάσεις και εξαπλώνονται σιγά-σιγά και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Χθες, την αλληλεγγύη τους με τους διαδηλωτές - οι οποίοι είναι αλήθεια ότι δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες μέχρι τώρα - εξέφρασαν αρκετά εργατικά συνδικάτα. Ετσι η διαμαρτυρία μερικών φοιτητών και η κατασκήνωσή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Πλατεία Ζουκότι, κοντά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δείχνει τώρα να λαμβάνει έναν ευρύτερο συμβολισμό, προσελκύοντας όλο και περισσότερους αγανακτισμένους Αμερικανούς στο πλευρό τους.
Χθες ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του κινήματος «Kαταλάβετε την Γουόλ Στριτ» η Ενωση Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πόλης και η Ενωση Ενοίκων της Τσάιναταουν καθώς και το Κόμμα Εργαζόμενων Οικογενειών και οι διοργανωτές υπολόγιζαν ότι θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν περίπου 2.000 διαδηλωτές. Μάλιστα κάλεσαν τους φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις αίθουσες διδασκαλίας στις δύο το μεσημέρι. «Οι πολίτες αισθάνονται όλο και λιγότερο ενεργοί, αισθανόμαστε ότι κανείς δεν μας ακούει», δήλωσε η Καμίλ Ριβέρα, επικεφαλής της οργάνωσης United NY. «Τι κάνεις όταν δεν σε ακούει κανείς; Υψώνεις τη φωνή σου, αποφασίζεις να δράσεις».
Η χθεσινή πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Φόλεϊ στο Κάτω Μανχάταν και έφθασε μέχρι το πάρκο Ζουκότι, όπου βρίσκεται το ανεπίσημο κέντρο των διαδηλωτών. Για όσους δεν μπορούσαν να παρευρεθούν, το κίνημα «MoveOn.org» διοργάνωσε μια «εικονική πορεία» στην ιστοσελίδα του καλώντας τους χρήστες να ανεβάσουν φωτογραφία τους και γράφοντας «είμαι το 99%» - μια αναφορά σε όσους δεν ανήκουν στο 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών και στη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να τους επιβληθούν περισσότεροι φόροι. Ο επικεφαλής του κινήματος Τζάστιν Ρούμπεν αποκάλεσε τους διαδηλωτές «γενναίους νέους ανθρώπους» οι οποίοι κατόρθωσαν να αποτελέσουν έμπνευση για τους υπόλοιπους Αμερικανούς. «Εμείς από την πλευρά μας διαμαρτυρόμαστε για την απληστία που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Ρούμπεν. «Για το γεγονός ότι αυτές οι τράπεζες δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην κρίση».
Το κίνημα, που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και έγινε πιο γνωστό την περασμένη Κυριακή, όταν συνελήφθησαν περίπου 700 διαδηλωτές πάνω στη γέφυρα του Μπρούκλιν, φαίνεται ότι βρίσκει οπαδούς και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Ηδη έχουν σημειωθεί αντίστοιχες διαδηλώσεις στο κέντρο της Βοστώνης, στο Λος Αντζελες - όπου οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν κατασκήνωση σε κεντρικό σημείο - και έξω από το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σικάγο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία, την απληστία των μεγάλων επιχειρήσεων και τον ρόλο των θεσμών στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια. Βέβαια η συμμετοχή δεν είναι ακόμα μεγάλη και ίσως γι' αυτό κάποιες συγκρίσεις με το συντηρητικό «Τσάι Πάρτι», ότι δηλαδή το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» θα αποτελέσει την προοδευτική απάντηση, δεν φαίνεται να ισχύουν προς το παρόν. Πάντως και άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες στο Μέμφις, στη Χαβάη, στη Μινεάπολη και στην πόλη ΜακΆλεν του Τέξας. Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το κίνημα «Καταλάβετε την Ουάσιγκτον», το οποίο μαζί με την αντιπολεμική, προοδευτική οργάνωση «Οκτώβριος 2011» σχεδιάζουν μια κατασκήνωση διαδηλωτών στην Πλατεία της Ελευθερίας, ένα πάρκο κοντά στο Λευκό Οίκο που είχε γίνει διάσημο το 1968, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν διαδηλωτές εναντίον της φτώχειας.

BHMA, 27.10.111

Οι διαδηλώσεις εναντίον του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ και των οικονομικών ανισοτήτων επεκτάθηκαν χθες Πέμπτη σε πολλές πειροχές της Αμερικής και βρήκαν ανέλπιστη συμπάθεια εκ μέρους κορυφαίου αξιωματούχου ενός από τους κύριους στόχους των διαδηλωτών -της Φέντεραλ Ριζέρβ, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Το κίνημα «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ» που άρχισε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη με λίγους ανθρώπους, έχει επεκταθεί με διαδηλώσεις σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις.

Ανάμεσά τους είναι οι Τάμπα στη Φλόριντα, Τρέντον και Τζέρζι Σίτι στο Νιου Τζέρζι, Φιλαδέλφεια, Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στα ανατολικά, Σικάγο και Σεντ Λιούις στο Μίντγουεστ, Χιούστον, Σαν Αντόνιο και Όστιν στο Τέξας, Νάσβιλ στο Τενεσί, και Πόρτλαντ, Όρεγκον, Σιάτλ και Λος Αντζελες στα Δυτικά.

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ του Ντάλας, ο Ρίτσαρντ Φίσερ, εξέπληξε μια ομάδα επιχειρηματιών χθες στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας δηλώνοντας για τους διαδηλωτές, «αισθάνομαι κάποια συμπάθεια γι' αυτούς -αυτό θα σας σοκάρει».

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά», πρόσθεσε ο Φίσερ. «Έχουμε μια άνιση κατανοή του εισοδήματος. Έχουμε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά για υπερβολικά πολύ καιρό. Έχουμε πολύ απογοητευμένους ανθρώπους και μπορώ να καταλάβω την απογοήτευσή τους».

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκαν επίσης χθες την απογοήτευση και την οργή των διαδηλωτών.

«Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και, ξέρετε, οι διαδηλωτές δίνουν φωνή σε μια απογοήτευση που έχει ευρύτερη βάση για το πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημά μας», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Washington Ideas Forum, παρομοίασε το κίνημα διαμαρτυρίας με το Tea Party, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 μετά την εκλογή του Ομπάμα και έχει γίνει μια ισχυρή δύναμη στη βάση των συντηρητικών βοηθώντας να εκλεγούν δεκάδες Ρεπουμπλικανοί.

«Ο αμερικανικός λαός δεν πιστεύει πως το σύστημα είναι δίκαιο», δήλωσε ο Μπάιντεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.