Σελίδες

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Εμπνέει τους «Αγανακτισμένους»

 Του Γιώργου Αγγελόπουλου, ΝΕΑ, 11.10.11
Μια από τις πηγές έμπνευσης των «Αγανακτισμένων» της Γουόλ Στριτ που διαδηλώνουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στις ΗΠΑ είναι ένα καναδικό περιοδικό, το «Adbusters», στο οποίο οφείλονταν ήδη πρωτοβουλίες όπως η Ημέρα Χωρίς Αγορές. Ιδρυτής του και διευθυντής του είναι ο 69χρονος Κάλε Λασν. «Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, το σπίτι τους, 40% των νέων Αμερικανών δεν βρίσκουν δουλειά. Την ίδια στιγμή, οι πασάδες και οι απατεώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένουν στον 17ο όροφο του πύργου τους και συνεχίζουν να λαμβάνουν γενναιόδωρα πριμ», λέει ο Λασν. «Adbusters» σημαίνει κάτι σαν Κυνηγοί των Διαφημίσεων και το περιοδικό φημιζόταν ήδη για τη στάση του κατά της διαφήμισης, ενώ θεωρείται ένας από τους φάρους της αντικουλτούρας (έχει διοργανώσει πρωτοβουλίες όπως η Ημέρα Χωρίς Αγορές). Τον Ιούλιο κάλεσε τους πολίτες να καταλάβουν στις 17 Σεπτεμβρίου τη Γουόλ Στριτ ως σύμβολο του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του περιοδικού, η έδρα του οποίου βρίσκεται εντούτοις στο Βανκούβερ, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Νέα Υόρκη. Και εδώ και μερικές ημέρες, το κίνημα έχει επεκταθεί σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ.
Το «Adbusters» είχε καλέσει τους πολίτες να πάνε στη Γουόλ Στριτ, «ο καθένας με μια σκηνή», και να καταλάβουν την έδρα αυτή του παγκόσμιου καπιταλισμού. Δημοσίευσε στο «σαλόνι» του μια αφίσα που έδειχνε μια μπαλαρίνα να χορεύει πάνω στο γλυπτό ενός ταύρου, του εμβλήματος της Γουόλ Στριτ, με φόντο διαδηλωτές με μάσκες αερίων μέσα σε ομίχλη από δακρυγόνα. «Υπήρχε κάτι μαγικό σε αυτή την αφίσα», λέει σήμερα ο Κάλε Λασν, ο οποίος γεννήθηκε το 1942 στην Εσθονία.
Συγγραφέας των βιβλίων «Πολιτιστική εμπλοκή: πώς να ανατραπεί η αυτοκτονική καταναλωτική κραιπάλη της Αμερικής» και «Design Anarchy», ο Λασν αυτοχαρακτηρίζεται «υποκινητής» του δικτύου αμφισβήτησης, αρνείται όμως να οικειοποιηθεί την επιτυχία των διαδηλώσεων που άρχισαν μετά την έκκλησή του. «Ο καθένας θα μπορούσε να απευθύνει μια έκκληση, αυτοί που σέρνουν πραγματικά αυτό τον χορό είναι οι νέοι που διαδηλώνουν στον δρόμο», λέει. Το επόμενο στάδιο, εξηγεί, είναι να επεκταθεί η αμφισβήτηση σε όλο τον κόσμο και να ξεκαθαρίσει το μήνυμα των «πολέμιων της Γουόλ Στριτ». Προς το παρόν, το μήνυμα αυτό δεν είναι σαφές και χάνεται σε ένα είδος ετερόκλητης οργής κατά των μεγάλων επιχειρήσεων, της εξουσίας και των τζογαδόρων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο Λασν καλεί τώρα σε μια τεράστια κινητοποίηση 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο το Σάββατο 29 Οκτωβρίου για να ζητηθεί η επιβολή φόρου 1% σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Οπως τονίζει, «ένας φόρος 1% σε στυλ Ρομπέν των Δασών σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τις ανταλλαγές νομισμάτων θα επέτρεπε να επιβραδυνθεί η κερδοσκοπία και να δοθεί πραγματική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.