Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Γερμανία-Βουλή: Υπέρ της βοήθειας στην Ελλάδα υπό όρους


Αγγελιοφόρος,10/6/2011
Η γερμανική βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU, FDP.
Υπέρ της βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα τάχθηκαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού κατά τη συζήτηση σήμερα στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Το οικονομικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την επιτυχή πορεία του ευρώ τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης CDU-CSU Φόλκερ Κάουντερ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βοήθεια για την Ελλάδα εάν απλά δίνονται χρήματα χωρίς να αναπτύσσονται νέες δομές. Εάν η Γερμανία έδινε χωρίς όρους βοήθεια στην Ελλάδα, δεν θα ανταποκρίνονταν στο πνεύμα του "φρένου χρέους", είπε ο κ. Κάνουτερ. Υπογράμμισε δε ότι και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπεριληφθεί στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Υπέρ του δεύτερου πακέτου βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρίντερλε. Ανέφερε συγκεκριμένα τέσσερις όρους για το πακέτο αλληλεγγύης ΙΙ: Τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του γερμανικού κοινοβουλίου στην έγκριση των αποφάσεων που θα ληφθούν για τη χορήγηση της βοήθειας. Το δεύτερο πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα είναι σωστό, είπε ο κ. Μπρίντερλε. «Δεν πρέπει να φορτωθούν όλα τα ρίσκα στους φορολογούμενους. Μία συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών είναι επιβεβλημένη», είπε ο κ. Μπρίντερλε.
Κριτική στην Μέρκελ από το SPD
Κριτική στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ άσκησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κατά τη συζήτηση στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι "για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έχουμε μια κυβέρνηση που με θάρρος αγωνίζεται για το μέλλον ενδεχομένως και για την επιβίωση της χώρας" και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Μέρκελ τόνισε ότι "σύνεση και θάρρος απαιτείται και από εμάς".
Ο κ. Σταϊνμάιερ επέκρινε την κ. Μέρκελ για "διγλωσσία" στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου καταφεύγει σε χρήση "προκαταλήψεων" εις βάρος των Νοτιοευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην κρίση της Ελλάδας θα τηρήσει "υπεύθυνη" στάση, αλλά πρόσθεσε ότι "υπευθυνότητα υπάρχει μόνον με διαφάνεια".
Κατά τον κ. Σταϊνμάιερ, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται για κρίση μόνον της χώρας, αλλά και για "κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών" που πρέπει να προσαρμοσθούν για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Υπογράμμισε δε την ανάγκη "να επωμίζεται το βάρος ένας" (σσ, ο φορολογούμενος) και να κερδίζουν πολλοί. Όπως είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, απαιτείται εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, η καθιέρωση ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών και τη θέσπιση φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης οι Πράσινοι
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε το κόμμα των Πρασίνων στη σημερινή συζήτηση στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Θα πρέπει να είναι σε όλους τους πιστωτές σαφές ότι επωμίζονται ένα ρίσκο, τόνισε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Φριτς Κουν από το βήμα του Μπούντεσταγκ.
Ο κ. Κουν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες περικοπής δαπανών της Ελλάδας αρχίζουν να αποδίδουν. Μία αποτυχία της διάσωσης της Ελλάδας θα είχε ως συνέπεια πολύ μεγαλύτερη ζημία για την ίδια τη Γερμανία, είπε ο «πράσινος» πολιτικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες