Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Λαϊκιστής υπουργός

Τον λαϊκισμό πολλοί αγάπησαν, ακόμα και επιφανείς συνταγματολόγοι. Που όταν αναλαμβάνουν το πραγματικά δύσκολο έργο του υπουργού Οικονομικών σε καιρούς βαθιάς κρίσης, αφήνουν στην άκρη την απαιτούμενη ακαδημαϊκή συνέπεια και μιλάνε σαν ν' απευθύνονται σ' έναν ημιμαθή όχλο. Ο Ε. Βενιζέλος μάς είπε χθες πως για λόγους συμβολικούς θα φορολογήσει με 5% έκτακτη εισφορά βουλευτές, δημάρχους και γενικούς γραμματείς. Μας είπε ακόμη πως στους απλούς θνητούς η έκτακτη εισφορά θα έχει κλίμακες, ώστε όσοι βγάζουν λιγότερα να πληρώσουν μικρότερο κεφαλικό φόρο κ.ο.κ. Αυτό που δεν μας είπε ο υπουργός, έστω υπό μορφή συγγνώμης, ήταν για την αδυναμία, ανικανότητα ή βούληση του μηχανισμού του οποίου προΐσταται να περιορίσει, έστω στοιχειωδώς, την έκταση της φοροδιαφυγής.

Ο ισχυρισμός «πρόκειται για υπουργό ολίγων ημερών, άρα δεν έχει ευθύνη» δεν ευσταθεί. Οφειλε, ως κορυφαίο στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος, να έχει εναλλακτικές προτάσεις για το ζήτημα. Δεν ακούσαμε καμιά. Αντιθέτως, τον ακούσαμε με λαϊκίζοντα τρόπο να επενδύει με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και να επιβάλλει νέο χαράτσι πενταετούς διάρκειας στους συνεπείς και αδύναμους να φοροδιαφύγουν. Σε μια χώρα που τα στοιχεία της εφορίας αναδεικνύουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ως τους πλουσιότερους Ελληνες, ο υπουργός εμφανίζει τους ανθρώπους αυτούς ικανούς να υποστούν νέες αφαιμάξεις.
Αφήνοντας τον πλούτο ανέγγιχτο και τους κατόχους του να στήνουν ακόμη ένα πάρτι...

1 σχόλιο:

Markonistis είπε...

Τον λαικισμο οι παντες ελατρευσαν, και ο κυριος Παντελακης δεν ειναι εξαιρεση. Αρκετα με τη καραμελα της φοροδιαφυγης, ετσι γενικα και αοριστα. Για πια φοροδιαφυγη δηλαδη μιλαμε; Του υδραυλικου; Μα ειναι αδυνατο να τη πιασεις χωρις τη συνεργασια ολης της κοινωνιας και αυτη δεν υπαρχει κυριε Πανελακη και σ'αυτο φταις ισως και εσυ οπως και ο καθενας μας. Του γιατρου; Το ιδιο. Του εφοριακου που τα παιρνει μαυρα; Αλλο τεραστιο προβλημα που εχει να κανει με τη κοινωνια που δυστυχως δεν ειναι αρκετα αγανακτισμενη απεναντι σε κατι τετοια φαινομενα (αλλωστε και ο επιορκος εφοριακος λαος ειναι -- ειδα αλλωστε ενα τετοιο εφοριακο να ειναι στο Συνταγμα διαμαρτυρομενος). Του εφοπλιστη; Μα αυτος, αν τον πιεσεις για κερδη στις ανοιχτες θαλασσες, εφυγε για Κυπρο ή για Σιγκαπουρη.
Συνεπως η μεταφυσικη "φοροδιαφυγη" δεν μπορει να ειναι εσαει η δικαιολογια για να μη πληρωνουμε φορους. Αν δεν θελεις να εισαι λαικιστης, πες μας με νουμερα τι φορους και εισφορες πληρωνει ο Γερμανος, ο Φιλανδος, και ο Αμερικανος φορολογουμενος. Ισως θα καταλαβεις γιατι ο Φιλανδος τουριστας παραγγελνει μια σαλατα και μια μπυρα, και τον κοιτα ο Ελληνας σερβιτορος με περιφρονηση. Και αν εχεις κατι που αξιζει να ειπωθει, πες το σ'αυτο τον Φιλανδο.

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες