Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Με «προτάσεις» και «ρεαλισμό» ο Φ. Κουβέλης

 Της Π. Μπίτσικα, ΒΗΜΑ, 24.5.11
Και μήνυμα στον Πρωθυπουργό για τα όρια αντοχής και για μια «Αριστερά της ευθύνης»
Βέλη προς πολλαπλούς αποδέκτες, με εμβέλεια από την κυβέρνηση ως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ –όχι κατονομάζοντας αλλά προσδιορίζοντας πολιτικές τακτικές και στρατηγικές– εκτοξεύει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης οδεύοντας προς το Μέγαρο Μαξίμου. Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη 24/5 περικλείεται σε δύο λέξεις: «προτάσεις» και «ρεαλισμός». Σε αυτούς τους άξονες βασίζεται για να διαχωρίσει τη θέση του απέναντι στην «άλλη» Αριστερά αλλά και για να «αφοπλίσει» τον κ. Γ. Παπανδρέου. Από τη μια προτάσσει ότι ο Πρωθυπουργός όταν θέλει και προωθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, «προφανώς και πρέπει να επιδιώκει να ακούσει και να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις οι οποίες πράγματι συνεισφέρουν θετικά». Εάν οι συναντήσεις αυτές είναι «συναντήσεις ακρόασης απόψεων και τίποτε άλλο, τότε βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κανένα νόημα» είπε.

Το μπαλάκι της ευτθύνης στον Πρωθυπουργό

Ετσι, στη συνάντηση θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις και από κει και πέρα πετά το μπαλάκι της πολιτικής ευθύνης στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση «να υιοθετήσει ή να μην υιοθετήσει προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν και κατά τη γνώμη μας θέλουν να προωθήσουν την αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης για την κοινωνία και τη χώρα».

Ακριβώς για να μην αφήσει περιθώριο στον κ. Παπανδρέου να ρίξει ευθύνες περί ατελέσφορου διαλόγου, τουλάχιστον στον χώρο του, ο κ. Κουβέλης δίνει έμφαση στη στάση του κ. Παπανδρέου απέναντι στις προτάσεις που θα καταθέσει ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ).

«Με τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν», τόνισε, θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σαν να λέει ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα, το πρίσμα της οπτικής του κόμματος του κ. Κουβέλη δεν είναι... άκαμπτο.

Ανελαστική εμφανίζεται μόνο η απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να έχει αυτόνομη παρουσία όποτε κι αν γίνουν εκλογές, επιμένει ο κ. Κουβέλης.

Από την άλλη, ακολουθεί τη γραμμή που έχει χαράξει να προσδιορίζει τη Δημοκρατική Αριστερά ως «Αριστερά της ευθύνης», διαχωρίζοντας τις θέσεις αλλά και τις πρακτικές της, από τα άλλα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς.

Δημοκρατική Αριστερά σε «υπεύθυνη στάση»

Είναι χαρακτηριστικό ότι και εν όψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό υπερτόνισε ότι «εμείς τελούμε σε απόλυτη γνώση ότι η χώρα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και αποδίδονται επίσης συγκεκριμένα. Δεν θα υποστηρίξουμε ότι όταν αλλάξει ο κόσμος και εγκαθιδρυθεί ο σοσιαλισμός ότι θα λύσουμε τα προβλήματα».

Και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση θέλει σήμερα να παρεμβαίνει, σήμερα να καταθέτει, σήμερα να διεκδικεί και λύσεις για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης».

Στη σκιά των νέων μέτρων της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστερά διατυπώνει την άποψη ότι οι αντοχές των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί και αυτό φαίνεται ότι θεωρεί το μόνο μήνυμα προς την ΕΕ που μπορεί να σταλεί.
Παράλληλα, εκφωνείται συνεχώς από στελέχη της, όπως ο κ. Δ. Χατζησωκράτης, υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ για την οικονομική πολιτική, ότι «δεν είναι αποδεκτό» να αποτελούν κυβερνητική επιλογή για μείωση των δαπανών στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα «οι οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων, οι κάθετες μειώσεις μισθών και επιδομάτων και οι πλάγιες υποβαθμίσεις των συντάξεων».

1 σχόλιο:

  1. Καλά ο κ Κουβέλης και η Δ.Α. θεωρούσαν το Μνημόνιο αναγκαίο κακό και δεν δέχτηκαν πρόταση για αντιμνημονιακή συσπείρωση. Τώρα οι αντιπολιτευτικές δήθεν κορώνες δεν πρόκειται να πείσουν κανένα. Το κόμμα του Κουβέλη έχει καταδικαστεί οριστικά στη συνείδηση του Ελληνικού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.