Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Με χρεοκοπία απειλείται ο δήμος Θεσσαλονίκης

Του Βαγγέλη Πλάκα, Μακεδονία, 17.3.11

Υποχρεώσεις που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η νέα δημοτική διοίκηση, οι οποίες καθιστούν ορατό τον κίνδυνο ακόμη και χρεοκοπίας. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του δήμου ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών -και επί τούτου έχει καταθέσει και σχετική νομοθετική πρόταση- ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν έθεσε αυτήν την προϋπόθεση για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, προσθέτοντας πως, αν γίνει αποδεκτή η ρύθμιση, ο δήμος θα μπορεί να είναι βιώσιμος.

Η επισήμανση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ενόψει του νέου προϋπολογισμού, στην οποία τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης όσο και ο κ. Καπόν περιέγραψαν μια μαύρη κατάσταση στα οικονομικά του δήμου. Εξαπέλυσαν επίθεση στην προηγούμενη διοίκηση κάνοντας λόγο για διαφθορά και χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «χάος» και «μπάχαλο». «Το πρόβλημα της κληρονομιάς μας έχει δύο συνιστώσες: η μία είναι της διαφθοράς στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, και η άλλη η αδιαφορία στη διαχείρισή του», επισήμανε ο κ. Μπουτάρης. Μάλιστα, ο δήμος προτίθεται να διεκδικήσει με αγωγές -ενδεχομένως και κατά αντιδημάρχων- την έντοκη επιστροφή χρημάτων από όσους έχουν ευθύνες σε υποθέσεις όπως η υπεξαίρεση και η μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και σε περιπτώσεις παράνομων αμοιβών. Αγωγές εξετάζει και κατά των ορκωτών ελεγκτών για πλημμελή άσκηση καθηκόντων.

Τα ανοίγματα του δήμου
Ο κ. Καπόν τόνισε πως ο δήμος χρωστά 35 εκατ. σε προμηθευτές και 42 εκατ. σε τράπεζες από δάνεια (που εξυπηρετούνται κανονικά). 51.5 εκατ. είναι το ποσό της υπεξαίρεσης, 17 εκατ. είναι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις από την εφορία, 1,5 εκατ. είναι οι διεκδικήσεις μουσικών του δήμου, ενώ άγνωστο είναι το ύψος των προστίμων που θα επιβάλει η εφορία από τη μη απόδοση ΦΠΑ.
Προς επίρρωση των αναφορών για την οικονομική κατάσταση του δήμου, αναφέρθηκε στις αιτήσεις κατασχέσεων που έχουν καταθέσει εργολήπτες και προμηθευτές, στην αδυναμία έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και στην αδυναμία μεταβίβασης ή υποθήκευσης της ακίνητης περιουσίας.
Καταλόγισε δε στην προηγούμενη διοίκηση σειρά κενών και παραλείψεων, όπως ανυπαρξία μηχανογραφημένου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, κλείσιμο ταμείου με «καρφωτές» λογιστικές εγγραφές, πλασματική απεικόνιση χρεών, μη καταχωρημένα τιμολόγια, απουσία μητρώου παρακολούθησης παγίων και αποθηκών αλλά και ασυμφωνία μεταξύ ταμείου και πραγματικότητας.
Έκανε επίσης λόγο για δυσλειτουργίες στο σύνολο των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε προσλήψεις υπαλλήλων με ανορθόδοξο, όπως είπε, τρόπο: με συμβάσεις έργου στην καθαριότητα ή με δίμηνες, τετράμηνες κλπ. συμβάσεις εργαζομένων που αποδείχτηκε πως εργάζονταν στο βιβλιοπωλείο της Αγιορείτικης Εστίας, ως δημοσιογράφοι στη ΔΕΠΘΕ, ως λογιστές στο ωδείο κ.α. Επίσης αναφέρθηκε στην καταβολή υπέρογκων και πλασματικών υπερωριών στη ΔΕΠΘΕ (σύνολο υπερωριών 390.000 για το 2010), στη μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από τη ΔΗΚΕΘΕ, στη μη καταβολή δεδουλευμένων στη ΔΗΚΕΤΑ, στην παρακράτηση των κρατικών επιχορηγήσεων για τα ΚΕΦΟ κλπ.

40% κάτω ο φετινός προϋπολογισμός
Ένεκα της δεινής οικονομικής κατάστασης του δήμου αλλά και του «Καλλικράτη» ο προϋπολογισμός του δήμου θα είναι φέτος μειωμένος κατά 40% και δεν θα ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ στο τακτικό τμήμα και τα 200 εκατ. ευρώ στο σύνολο, έναντι 320 εκατ. του προηγούμενου (εκτελέστηκαν τα 247 εκατ.). Παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια για να αντληθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ο κ. Μπουτάρης είπε πως για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος και πραγματικός. Στο πλαίσιο των περικοπών είναι χαρακτηριστική η σκέψη που μοιράστηκε λέγοντας πως έχει εξεταστεί ακόμη και να μην πραγματοποιούνται ταφές τις Κυριακές ώστε να μην καταβάλλονται υπερωρίες. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, οι συνολικές υπερωρίες που καταβλήθηκαν το 2010 ανέρχονται σε 9 εκατ. ευρώ (σε σύνολο μισθοδοσίας 90 εκατ.), όπως μάλιστα σημειώθηκε πολλές ήταν πλασματικές και το μεγαλύτερο μέρος πήγαινε σε μικρή μερίδα υπαλλήλων. Το 2011 θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής τους και το ποσό θα περικοπεί κατά 2/3.
Ο κ. Καπόν τόνισε πως προωθούνται ενέργειες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της οργανωτικής λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών, καθώς και για την πραγματική απεικόνιση των οικονομικών δεδομένων. Μεταξύ άλλων ανέφερε τη λειτουργία μηχανογραφημένου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, τη διακοπή «καρφωτών» εγγραφών στα λογιστικά του δήμου, την κατάρτιση μητρώου και μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης παγίων, τη μηχανογραφημένη σύνδεση όλων των φορολογικών σημείων του δήμου, την εγκατάσταση ολοκληρωμένου μηχανογραφικού λογιστικού συστήματος για τη διαχείριση αποθηκών και τη συμφωνία λογιστικού και ταμειακού υπολοίπου. Επίσης προανήγγειλε την κατάρτιση νέου οργανισμού για τις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο και του «Καλλικράτη».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε ακόμη πως στον ισολογισμό της 31ης-12-2010 θα καταγραφούν όλα τα χρέη του δήμου. Σε ό,τι αφορά την υπεξαίρεση, σημείωσε πως στα λογιστικά βιβλία του δήμου εμφανίζεται ποσό 15 εκατ. ευρώ, που δεν συμφωνεί ούτε με τα φύλλα ελέγχου της εφορίας ούτε το πόρισμα της κ. Τσεμπερά. Ο κ. Καπόν πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τους ορκωτούς ελεγκτές του δήμου και τις οικονομικές υπηρεσίες θα απεικονιστεί το πραγματικό υπεξαιρεθέν ποσό, κάτι που στο παρελθόν ούτε οι λογιστικοί σύμβουλοι του δήμου «Ορθολογισμός» προέβλεψαν ούτε οι ορκωτοί ελεγκτές του δήμου επί σειρά ετών «BDO» προέβλεψαν ή προσπάθησαν να καταγράψουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Συκοφαντίες και λασπολογία
Για συκοφαντίες με χαλκευμένα στοιχεία κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή επίθεση στη νέα δημοτική διοίκηση, την οποία χαρακτηρίζει «ανασφαλή», καθώς ασχολείται με την προηγούμενη διοίκηση και όχι με τα προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη. «Η νέα διοίκηση, αντί να συκοφαντεί με χαλκευμένα στοιχεία την προηγούμενη διοίκηση, θα έπρεπε να ασχολείται, π.χ., με το παραεμπόριο που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα του επιχειρηματικού κόσμου και αλλοιώνει συγχρόνως την εμφάνιση της πόλης μας. Αντί να λασπολογεί, θα έπρεπε να ασχολείται με την καθαριότητα της πόλης που κάθε μέρα γίνεται και πιο προβληματική».
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος, μεταξύ άλλων, ασκεί κριτική για διώξεις υπαλλήλων και απολύσεις, κατάργηση θεσμών όπως η «Γιορτή του Αθλητισμού», παροπλισμό πολιτιστικών συγκροτημάτων όπως το «Παραδοσιακό του Δήμου», κατάργηση επιδομάτων σε πολύτεκνες οικογένειας κλπ.
«Αντί να στεφανώνει με την ημισέληνο την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αντί να προτείνει το ‘Νέα Μακεδονία’ για όνομα των Σκοπίων, θα έπρεπε να στηρίζει τις εθνικές μας θέσεις που καταγράφονται στα ψηφίσματα του δημοτικού μας συμβουλίου», προσθέτει και καταλήγει λέγοντας πως η νέα διοίκηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.