Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πυρηνική απειλή από Ιαπωνία, αλλά και Τουρκία

 Του Νίκου Χρυσόγελου, www.aixmi.gr
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ πάγωσε τα πυρηνικά σχέδια για πολλά χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και η ευαισθητοποίηση των πολιτών αντιμετωπίστηκε από το πυρηνικό λόμπυ ως μια μεγάλη ευκαιρία για να επανέλθει η πυρηνική ενέργεια δριμύτερη στο προσκήνιο. Νέα προγράμματα προωθούνται σήμερα όχι μόνο στην περιφέρεια της Ευρώπης (Ιράν, Τουρκία, Ινδία), αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Φιλανδία) και τις ΗΠΑ. Η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας προσπαθεί να «σπάσει» τη συμφωνία που είχαν πετύχει οι Πράσινοι την περίοδο της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες για την σταδιακή αλλά οριστική έξοδο της χώρας από την πυρηνική ενέργεια.

Το πυρηνικό λόμπυ πίστεψε ότι βρήκε την κατάλληλη στιγμή (συζητήσεις για προστασία του κλίματος) για να προωθήσει εκ νέου την πυρηνική ενέργεια ως τη μαγική λύση που θα μας έσωζε από την κλιματική ανατροπή. Το κύριο επιχείρημά του ήταν (από παλιά) ότι η πυρηνική τεχνολογία είναι ασφαλής και ότι αυτό που συνέβη στο Τσερνόμπιλ ήταν κάτι που έχει πιθανότητα να συμβεί μια φορά στο ένα εκατομμύριο. Κάποιοι πείστηκαν ή θέλησαν να πειστούν και υποστήριξαν την επιστροφή στην πυρηνική «λύση».
Ειρωνεία της τύχης, όμως! Το κύριο επιχείρημα της πυρηνικής βιομηχανίας κατέρρευσε στις 12 Μαρτίου 2011 στην Ιαπωνία. Ακούγαμε συνεχώς ότι η πυρηνική τεχνολογία έχει υπολογίσει ακόμα και την περίπτωση μεγάλου σεισμού. Το παράδειγμα που προβαλλόταν ήταν η «μεγάλη ασφάλεια» των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, μια χώρα εξόχως σεισμογενή. Βέβαια, στην Ιαπωνία είχαν συμβεί και άλλα πυρηνικά ατυχήματα και διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες είναι η αλήθεια. Η ζωντανή μετάδοση της έκρηξης και κατάρρευσης ενός κτιρίου πυρηνικού αντιδραστήρα και η αχρήστευση του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα λόγω βλάβης στα συστήματα που δουλεύουν με ντίζελ, είναι μάλλον η πλήρης απομυθοποίηση της τεχνολογικής ασφάλειας που διαφήμιζε το πυρηνικό λόμπυ.
Μακάρι η διαρροή ραδιενέργειας να παραμείνει στα επίπεδα αυτών που ανακοινώθηκαν και να είναι εκπομπή ραδιενέργειας σε μια ώρα όση αντιστοιχεί σε ένα έτος. Καθόλου αμελητέα, βέβαια, ποσότητα. Αλλά το επιχείρημα ότι Τσερνομπίλ δεν μπορεί να ξανα-υπάρξει, δεν μπορεί να ακουστεί ξανά.
Στη γειτονιά μας, η τουρκική κυβέρνηση προωθεί την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου, μια περιοχή κοντά στην Ρόδο, που είναι γνωστή για την σεισμικότητά της. Είναι απαραίτητο σε όλα τα επίπεδα να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στην γειτονική μας χώρα να ξανα-εμποδίσουν, τώρα όμως μια για πάντα, αυτά τα πολύ επικίνδυνα σχέδια. Προτεραιότητα έχει η συνεργασία μεταξύ των γειτονικών περιοχών και μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως, σημαντικό ρόλο έχει να παίξει και η συνεργασία μεταξύ των αυτοδιοικήσεων των δυο χωρών και η σχετική παρέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, και επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης του «Οικολογικού Ανέμου», έχω υποστηρίξει μια πρόσφατη πρωτοβουλία του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου και μαζί με άλλους περιφερειακούς συμβούλους -από σχεδόν όλες τις παρατάξεις προτείνουμε- στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνεργαστεί με φορείς της αυτοδιοίκησης από την Τουρκία, ώστε να εμποδίσουμε από κοινού τα πυρηνικά σχέδια.
Μετά την πυρηνική εμπειρία της …Ιαπωνίας είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο όχι μόνο για να εγκαταλειφθούν τα πυρηνικά σχέδια στην ευρύτερη γειτονιά μας (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιράν, Ινδία, Β. Αφρική κα), αλλά και για να προετοιμαστεί η οριστική έξοδος από την πυρηνική εποχή.
Δεν αντέχουμε ως κοινωνίες να βρισκόμαστε κάθε τόσο μπροστά στον κίνδυνο νέων Τσερνομπίλ.
* O Nίκος Χρυσόγελος είναι στέλεχος  των Οικολόγων Πράσινων και εκλεγμένο μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.