Σελίδες

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Τρεις µύθοι και δύο αλήθειες

Εν χορδαίς και οργάνω, Πλατεία Ταχρίρ, 10.2.2011. Φωτογραφία της Μυρσίνης Ζορμπά
 Του Μιχάλη Μητσού, ΝΕΑ, 14.2.11

Με τι να µοιάζει άραγε περισσότερο η «εξέγερση του Νείλου»; Με την ιρανική επανάσταση του 1979 (η επέτειος της οποίας συνέπεσε µε τηνπαραίτηση του Μουµπάρακ) ή µε τις εξεγέρσεις του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη; ∆ιάφοροι ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές προσπαθούσαν τις τελευταίες εβδοµάδες να βγάλουν ένα συµπέρασµα. Η απάντηση είναι απλή: µε τίποτα από τα δύο! Οι λαϊκές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην πτώση των δικτατόρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου αποτελούν κάτι καινούργιο, που αιφνιδίασετόσο τις τοπικές ηγεσίες όσο και τουςπολιτικούς και τις µυστικέςυπηρεσίες της ∆ύσης. Ας προσπαθήσουµελοιπόν µε την ευκαιρία να συγκεντρώσουµε µερικούς µύθους και αλήθειες.

Η επανάσταση της Πλατείας Ταχρίρ «κλάπηκε» από τονστρατό: µύθος. Η προσωρινή ανάληψη της εξουσίας από τον στρατόήταν η λύση που ήθελαν οι διαδηλωτές καιο µόνος τρόπος να αποτραπεί το χάος. Το επόµενο στάδιο θα είναι βέβαια κρίσιµο, καθώς δενείναι καθόλου βέβαιο ότι το στρατιωτικό συµβούλιο βιάζεται να µεταβιβάσει την εξουσία στους πολιτικούς. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι διαδηλωτές µιλούν για «ανολοκλήρωτη» επανάσταση. Τα πρόσωπα παίζουν σηµαντικόρόλο στο γράψιµο της Ιστορίας:αλήθεια. Ο Χαλέντ Σαΐντ, πουξυλοκοπήθηκε µέχρι θανάτου από αιγύπτιους αστυνοµικούς, ο Μοχάµεντ Μπουαζίζι, πουαυτοπυρπολήθηκε µετά τον εξευτελισµό του στο Σίντι Μπουζίντ της Τυνησίας, ο Ουαέλ Γόνιµ, πουέβαλε τα κλάµατα µπροστά στον φακό γιατους νεκρούς του Καΐρου, επηρέασαν αποφασιστικά τους συµπατριώτες τους και τουςέκαναν να ξεπεράσουν τον φόβο απέναντι στη διαφθορά και την αδικία.

Ολα είναι ελεγχόµενα καιστηµένα, οι «Αµερικανοί» ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις: µύθος. Η CIA δενείχε προβλέψει τις εξελίξεις, η αµερικανική κυβέρνηση άλλαζε κάθε µέρα θέση, αλλά ο πρόεδρος Οµπάµα συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι «ρεαλπολιτίκ» δεν σηµαίνει σήµερα υποστήριξη του στάτους κβο. Οπως είπε ο γνωστός µας Νίκολας Μπερνς, που έχει υπηρετήσει και στο Κάιρο, «οι Ηνωµένες Πολιτείες πρέπει να δεχθούν το αποτέλεσµα των επόµενων εκλογών στην Αίγυπτο, όποιο κιαν είναι. Αλλη λύση δεν υπάρχει».

Ανοιξε ο δρόµος γιαµια ισλαµική Μέση Ανατολή: µύθος.Οι ισλαµιστές θα προσπαθήσουν ασφαλώς ναεκµεταλλευτούν την κατάσταση, αλλά ορόλος της θρησκείας σε όλες τις διαδηλώσεις που παρακολουθούµε είναι περιθωριακός. Οπως επισηµαίνει στον «Νουβέλ Οµπζερβατέρ» ο γαλλο-ιρανός κοινωνιολόγος Φάρχαντ Χοσροχαβάρ, το Ισλάµ, ακόµη κι όταν είναι παρόν, αναφέρεται περισσότερο στην κοινωνία τωνπολιτών και την αξιοπρέπεια του πολίτη παρά σε µια βίαιη ανατροπή ή στον ισλαµικό νόµο.

Αρχίζει να διαγράφεται ένας νέος παναραβισµός: αλήθεια. Ο παναραβισµός αυτός δεν έχει αντιδυτικά και αντισηµιτικά χαρακτηριστικά όπως παλιά, χρησιµοποιεί πολύ τις νέες τεχνολογίες, αναγνωρίζει τα δικαιώµατα των γυναικών και των µειονοτήτων, και απαιτεί πολιτική ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αξίζει, κατά συνέπεια, την ολόθερµη υποστήριξή µας.


LINK: http://diastaseis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.