Η Καθημερινή 30-01-11
Ο Εβρος αποτελούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πύλη μη νομίμων αλλοδαπών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 100.000 περίπου συλλήψεις που έγιναν πέρυσι, οι 47.088 έγιναν στον Εβρο και μεταξύ αυτών οι 44.000 στα επίμαχα 12,5 χλμ. του Εβρου. Και ενώ η χώρα ανακοίνωσε ότι θα «σηκώσει» φράχτη στα 12,5 χλμ., ο Τούρκος υπουργός κ. Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι ο φράχτης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Μοναδική λύση αποτελεί η παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης, είπε. Ο κ. Μπαγίς προέβη στη δήλωση αυτή, στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα που, στην ίδια πόλη, η επίτροπος κ. Σεσίλια Μάλστρομ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.
Η Συμφωνία Επανεισδοχής που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας το 2002, και επέτρεπε την επαναπροώθηση όσων έχουν εισέλθει από την Τουρκία, υπήρξε κενό γράμμα που πυροδότησε το πρόβλημα. Αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ε.Ε. ξεκίνησε το 2006 διαβουλεύσεις με τη γείτονα για την υπογραφή Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας. Η συμφωνία πήρε την προηγούμενη εβδομάδα τον δρόμο για το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο. Ομως πάλι δεν λύνει για τα ερχόμενα χρόνια το πρόβλημα. Ούτε καν το αμβλύνει. Διότι η Τουρκία για τέσσερα χρόνια θα δέχεται πίσω μόνο Τούρκους υπηκόους, αριθμός απειροελάχιστος όσων εισέρχονται στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.