Του ΣΟΦΙΑΝΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ, Αυγή, 19.12.10
"Πέρσι τον τελευταίο καιρό, δεν είχαμε Μνημόνιο, αλλά είχαμε πολλά σκουπίδια στους δρόμους - γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην "Καθημερινή". Οι αστικές συγκοινωνίες ήταν, επίσης, υπό αίρεση, οι γιατροί στο ΙΚΑ πάλι απεργούσαν, στα πανεπιστήμια, πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές ελεεινολογούσαν και, φυσικά, φωνασκούσαν για τους κακούς ξένους, που έρχονταν να πιουν το αίμα του λαού, όπως παλαιότερα φωνάζαμε για τους Τουρκο-Βουλγαρο-Αλβανούς που θα έκαναν το μουσουλμανικό τόξο "για να πνίξει την Ελλάδα". Τώρα τι γίνεται; Τώρα, τα λεφτά που χρηματοδοτούσαν όλες τις παράλογες συμπεριφορές έχουν κοπεί. Αναγκαστικά πρέπει ν' αλλάξουμε πορεία.Συμφωνείτε; Κυρίως, όμως, πρέπει ν' αλλάξουμε συμπεριφορές. "Αυτές που έκαναν τη ζωή μας αβίωτη και πριν". Συμφωνείτε;"
ΟΜΟΛΟΓΩ, μπερδεύτηκα, κάπως, με τους δύο επάλληλους τίτλους της "Καθημερινής". Ο πρώτος τίτλος έγραφε: "Διαφωνίες και μικρές συγκρούσεις μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά ", ενώ ο δεύτερος υπέβαλλε:
"Χθες, στο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων για την οικονομική πολιτική ". Τα πράγματα ήταν καλύτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Α. Παπαρήγα ("η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει ") ή με την "αλλαγή πλεύσης" από Καρατζαφέρη. Υπάρχει και κάτι άλλο;
"Χθες, στο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων για την οικονομική πολιτική ". Τα πράγματα ήταν καλύτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Α. Παπαρήγα ("η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει ") ή με την "αλλαγή πλεύσης" από Καρατζαφέρη. Υπάρχει και κάτι άλλο;
Υπάρχει η δήλωση Αλ. Τσίπρα: Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση "την ημέρα που συζητείται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά στη Βουλή ", όπως υπάρχει και η δήλωση του Φ. Κουβέλη: "Ν' αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που καταδικάζει τα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα ". (Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, την ερχόμενη Δευτέρα, στο θέατρο "Γκλόρια", Ιπποκράτους 7, στις 7.00 το βράδυ).
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και ο φόβος των διαρροών. Και, παρά την εξαίρεση (στο παραπέντε) του άρθρου 7, που προέβλεπε τη διαγραφή οφειλών προς το δημόσιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Παπαχρήστου, καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν αυτόματη. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικος, του ανακοίνωσε τη απόφαση του πρωθυπουργού να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. [Μετά τη διαγραφή της Σοφίας Σακοράφα, του Βασίλη Οικονόμου και του Γιάννη Δημαρά, είναι τώρα 156 τον αριθμό]. Ο διαγραφείς βουλευτής, αμέσως μετά τη διαγραφή του, απήγγειλε Καβάφη ["κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τουλάχιστον μην την εξευτελίζεις"...], δήλωσε ότι είχε αποχωρήσει από το ΚΚΕ, όταν το κόμμα του, το ΚΚΕ, είχε γίνει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, και ότι, επί υπουργίας Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, διατηρούσε αγαθές σχέσεις μαζί του.
ΞΕΡΩ, για τους δημοσιογράφους είναι δύσκολη μέρα. Το 44,5% των Γάλλων, το 42% των Ιταλών και το 27% των Γερμανών ελπίζει πως μια μέρα η "ενοποιημένη Ευρώπη" θα μεταβληθεί σ' ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Και ακόμη: Τρεις ψήφοι χάρισαν την πολιτική επιβίωση (314 υπέρ, έναντι 311) στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατά την Corriera della Sera, μάλιστα, "διαδραματίσθηκαν (στη Ρώμη) σκηνές που θύμιζαν "αντάρτικο πόλεων". Στήθηκαν οδοφράγματα, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα, καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων, αλλά και τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων... Ωστόσο, ο Καβαλιέρε εξέρχεται από αυτή τη δοκιμασία πολιτικά αποδυναμωμένος και εξαρτώμενος από τις ψήφους τριών βουλευτών. Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο εξής στη χώρα αυτήν θυμίζει ρωμαϊκό μαρτύριο, καθώς οι αγορές εκφράζουν την ανησυχία τους "για ενδεχόμενη παρατεταμένη κατάσταση παράλυσης στην Ιταλία". Κι ενώ αυτά σημειώνει ο ξένος Τύπος, ο Πιέρ - Λουίτζι Μπερσόνι, αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (το οποίο ηγείται της αντιπολίτευσης), δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι κλινικά νεκρή. Από την πλευρά του ο Αντόνιο ντι Πιέτρο (πρώην δικαστής, γνωστός από την υπόθεση "Καθαρά Χέρια"), ηγέτης του κινήματος Ιταλία των Αξιών, δήλωσε ότι για τον Μπερλουσκόνι η Ιταλία γίνεται "Δημοκρατία της Μπανάνας "!
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ξεκίνησε από την Πέμπτη το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Την παραμονή των Χριστουγέννων (24.12), το ωράριο θα είναι 9 π.μ. - 6 μ.μ., ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12) θα είναι 9 π.μ. - 6 μ.μ. Κι ενώ η Γερμανία βεβαιώνει ότι μένει πάντα πιστή στο ευρώ (την ώρα που η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επέρριπταν ευθύνες στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ), Γερμανοί αξιωματούχοι επιχειρούσαν να διαβεβαιώσουν τους υπολοίπους Ευρωπαίους για την προσήλωση του Βερολίνου στο ευρώ και ότι είναι "προς το συμφέρον της Γερμανίας ο μηχανισμός στήριξης των κρατών - μελών της Ευρωζώνης υπό αυστηρές προϋποθέσεις".
ΧΙΟΝΙΑ, στο μεταξύ, δεν είχαμε μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα στον Λίβανο, στο Ισραήλ, στη Συρία, αλλά και στην Αίγυπτο. Βροχές και χαλαζόπτωση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού των τελευταίων ημερών. Μια γυναίκα σκοτώθηκε όταν φοίνικας καταπλάκωσε το όχημά της, ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας στην Αίγυπτο, όπου αμμοθύελλες και καταιγίδες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 38 ατόμων. Στην πόλη Τάντια, στο Δέλτα του Νείλου κατέρρευσε ένα πενταώροφο κτήριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματισθούν εννέα άτομα. Επίσης, προχθές, ανασύρθηκαν 13 πολίτες από τα χαλάσματα βιοτεχνίας που κατέρρευσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.
Πέρσι τον τελευταίο καιρό, δεν είχαμε Μνημόνιο, αλλά είχαμε πολλά σκουπίδια στους δρόμους - γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην "Καθημερινή". Οι αστικές συγκοινωνίες ήταν, επίσης, υπό αίρεση, οι γιατροί στο ΙΚΑ πάλι απεργούσαν, στα πανεπιστήμια, πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές ελεεινολογούσαν και, φυσικά, φωνασκούσαν για τους κακούς ξένους, που έρχονταν να πιουν το αίμα του λαού, όπως παλαιότερα φωνάζαμε για τους Τουρκο-Βουλγαρο-Αλβανούς που θα έκαναν το μουσουλμανικό τόξο "για να πνίξει την Ελλάδα". Τώρα τι γίνεται; Τώρα, τα λεφτά που χρηματοδοτούσαν όλες τις παράλογες συμπεριφορές έχουν κοπεί. Αναγκαστικά πρέπει ν' αλλάξουμε πορεία.
Συμφωνείτε; Κυρίως, όμως, πρέπει ν' αλλάξουμε συμπεριφορές. "Αυτές που έκαναν τη ζωή μας αβίωτη και πριν". Συμφωνείτε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.