Μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο
Στις 9/11 έγινε μια εκλογή λέκτορα στην Ιατρική ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Υποψήφιοι ήταν οι Ε. Σμυρνάκης και Χ. Τσίμτσιου. Μια αναζήτηση δημοσιεύσεων δείχνει τα εξής: PUBMED:
Tsimtsiou Z* 11 ——- Smirnakis E* 1
Web of Science
Tsimtsiou Z* 9, h=5, cit=95 ——- Smirnakis E* or Smyrnakis E* 0
Google Scholar
Tsimtsiou Z* 19 ——- Smirnakis E* or Smyrnakis E* 5
Η κα Τσίμτσιου ξεκίνησε από το ΑΠΘ αλλά τα τελευταία χρόνια είναι στην Αγγλία. Υποθέτω ότι ο συνυποψήφιός της δεν έφυγε ποτέ από το ΑΠΘ. Πληροφορήθηκα ότι η εισηγητική επιτροπή κατά πλειοψηφία προέκρινε την κα Τσίμτσιου αλλά το εκλεκτορικό σώμα επέλεξε τον κ. Σμυρνάκη μετά από πιέσεις του καθηγητή με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια.
Φυσικά, χωρίς τα βιογραφικά των υποψηφίων δεν μπορούμε να κρίνουμε με σιγουριά αν η εκλογή ήταν αξιοκρατική ή όχι. Τα παραπάνω νούμερα όμως προκαλούν εύλογες απορίες.
Tsimtsiou Z* 11 ——- Smirnakis E* 1
Web of Science
Tsimtsiou Z* 9, h=5, cit=95 ——- Smirnakis E* or Smyrnakis E* 0
Google Scholar
Tsimtsiou Z* 19 ——- Smirnakis E* or Smyrnakis E* 5
Η κα Τσίμτσιου ξεκίνησε από το ΑΠΘ αλλά τα τελευταία χρόνια είναι στην Αγγλία. Υποθέτω ότι ο συνυποψήφιός της δεν έφυγε ποτέ από το ΑΠΘ. Πληροφορήθηκα ότι η εισηγητική επιτροπή κατά πλειοψηφία προέκρινε την κα Τσίμτσιου αλλά το εκλεκτορικό σώμα επέλεξε τον κ. Σμυρνάκη μετά από πιέσεις του καθηγητή με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια.
Φυσικά, χωρίς τα βιογραφικά των υποψηφίων δεν μπορούμε να κρίνουμε με σιγουριά αν η εκλογή ήταν αξιοκρατική ή όχι. Τα παραπάνω νούμερα όμως προκαλούν εύλογες απορίες.
Categories: Uncategorized
- November 18th, 2010 at 01:29 | #1Αναρωτιέμαι πότε πήραν οι υποψήφιοι το διδακτορικό τους. Αν ο Σμυρνάκης το πήρε πιο πρόσφατα αυτό θα δικαιολογούσε κάπως τη (μεγάλη) διαφορά. Παρά το ότι μία on-line συζήτηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα εκλεκτορικό τα νούμερα αυτά όντως προβληματίζουν.
- November 18th, 2010 at 01:38 | #2To θέμα δεν είναι η φαινόμενη διαφορά μεταξύ των δυο υποψηφίων (αν τα ονόματα έχουν γραφεί σωστά στην αναζήτηση των εργασιών) αλλά το ότι εκλέχθηκε κάποιος ως ΔΕΠ σε Ιατρική σχολή με 0 WoS hits. Κανονικά ακόμα και αν ήταν ο μόνος υποψήφιος η εκλογή έπρεπε να βγει άγονη (πάντα με την επιφύλαξη ότι τα νούμερα είναι αυτά που βλέπουμε).
- November 18th, 2010 at 03:05 | #6Η απόφασή τους είναι εντελώς ορθολογική. Γιατί να πάρουν τον καλύτερο; τι έχουν να χάσουν; θα τους ελέγξει κανείς; θα γίνει αξιολόγηση και θα τους δώσουν λιγότερα λεφτά; υπάρχει περίπτωση να κλείσει η σχολή τους; δεν υπάρχει ούτε κίνητρο ούτε αντικίνητρο για να συμπεριφερθούν αξιοκρατικά, αντίθετα υπάρχει ισχυρό κίνητρο και αντικίνητρο, να κάνουν τη χάρη στον Καθηγητή.
- November 18th, 2010 at 04:20 | #9
Basil :
Νομίζω αυτές οι κρίσεις είναι κέης στάντι για μόραλ χάζαρντ, σωστά τα λες.
Η απόφασή τους είναι εντελώς ορθολογική. Γιατί να πάρουν τον καλύτερο; τι έχουν να χάσουν; θα τους ελέγξει κανείς; θα γίνει αξιολόγηση και θα τους δώσουν λιγότερα λεφτά; υπάρχει περίπτωση να κλείσει η σχολή τους; δεν υπάρχει ούτε κίνητρο ούτε αντικίνητρο για να συμπεριφερθούν αξιοκρατικά, αντίθετα υπάρχει ισχυρό κίνητρο και αντικίνητρο, να κάνουν τη χάρη στον Καθηγητή. - November 18th, 2010 at 08:05 | #10@grafikos
Πολύ σωστή η παρατήρηση με την ημερομηνία απονομής του διδακτορικού (η οποία αποτελεί και καλοπροαίρετη κριτική στο h-index, i.e. μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά μόνο εφόσον συγκρίνονται υποψήφιοι στο ίδιο στάδιο της καριέρας τους).
Η χρονολογική κατανομή των δημοσιεύσεων στο pubmed επιτρέπει μια αδρή εκτίμηση υποθέτοντας ότι στην Ιατρική του ΑΠΘ δεν μπορείς να πάρεις διδακτορικό χωρίς έστω μια δημοσίευση. - November 18th, 2010 at 08:55 | #11@InspectorGadget
Έστω και έτσι, 0 WoS hits για θέση ΤΤ???
Εκεί που είστε θα γινόταν τέτοια εκλογή, ακόμα και αν ο υποψήφιος ήταν μόλις αναγορευμένος Δρ?
Σε πάρα πολλά εργαστήρια (ακόμα και στην Ελλάδα) με 0 WoS hits δε θα δέχονταν κάποιο ούτε για post-doc. - November 18th, 2010 at 12:40 | #13
grafikos :
Ίδια χρονιά λήψης διδακτορικού:
Αναρωτιέμαι πότε πήραν οι υποψήφιοι το διδακτορικό τους. Αν ο Σμυρνάκης το πήρε πιο πρόσφατα αυτό θα δικαιολογούσε κάπως τη (μεγάλη) διαφορά.
http://invenio.lib.auth.gr/record/101575/files/TSIMTSIOU.pdf
http://invenio.lib.auth.gr/record/107740/files/Smyrnakis.pdf - November 18th, 2010 at 15:56 | #16Ο κ. Σμυρνάκης είχε την ποιο εύστοχη αφιέρωση…Μίλησε στην καρδιά των μελών ΔΕΠ και πλέον συναδέλφων του…
“Στους εκπαιδευτές της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ που κοπιάζουν για την αναβάθμιση της Ιατρικής εκπαίδευσης”
Δυστυχώς αυτά γίνονται καθημερινά και είναι ο κανόνας…
RIP - November 18th, 2010 at 16:03 | #17Γιατι σας κανει εντυπωση; 9 στα 10 τμηματα στην Ελλαδα ετσι λειτουργουν.
Γνωριζει κανεις να μου πει αν το τυπικο προσον των 2 δημοσιευσεων σε διεθνη περιοδικα για εκλογη σε θεση λεκτορα πρεπει κανεις να το διαθετει με την υποβολη του φακελου υποψηφιοτητας ή με οταν γινει η εκλογη (που συνηθως γινεται Χ-καιρο μετα για να διευκολυνονται οι ημέτεροι); - November 18th, 2010 at 18:46 | #18Προφανώς είναι άδικο σε 2-3 γραμμές να κρίνουμε το έργο δύο επιστημόνων, χωρίς να γνωρίζουμε καν το γνωστικό αντικείμενο των δημοσιεύσεων των υποψηφίων.
Σίγουρα το πρόσφατο της απόκτησης του διδακτορικού διπλώματος δικαιολογεί, εν μέρη, την απουσία δημοσιεύσεων, οπότε θα πρέπει να δει κανείς τα βιογραφικά των υποψηφίων, όμως ο αριθμός 0 είναι αδιανόητος!!!
Όταν κάποιος εκλέκτορας ψηφίζει κόντρα στην εισήγηση, δεν θα πρέπει να δικαιολογεί την ψήφο του; Γνωρίζει κανείς το σκεπτικό των ψηφοφόρων του Σμυρνάκη; - November 18th, 2010 at 20:51 | #19Από την δημοσίευση στο PUBMED εξάγω ότι ο κ. Σμυρνάκης συνεργάστηκε με τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή καθηγητή Α. Μπένο.
Στο WoS βρίσκουμε:
Benos A or Benos AS 23 hits, h=7 cit=109
Δηλαδή τα νούμερα του κ. Μπένου είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά της κας Τσίμτσιου.
Ο κ. Μπένος προήχθη πρόσφατα στη βαθμίδα του πρωτοβάθμιου καθηγητή. Τα δύο εξωτερικά μέλη της εισηγητικής επιτροπής ήταν αντίθετα στην εξέλιξή του.
Ο κ. Μπένος ήταν πρόσφατα υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ:
http://www.syriza.gr/ypopsifioi-2009/mpenos-aleksis-panepistimiakos
Θα πει κάποιος, η Ιατρική ΑΠΘ είναι δεξιοκρατούμενη, γίνεται να κάνουν χατίρια στους αριστερούς; Κι όμως. Υπερκομματική σύμπνοια! Σε βάρος φυσικά της κάθε κας Τσίμτσιου αλλά και του πανεπιστημίου. - November 18th, 2010 at 22:08 | #20@ΘΛ
Ετσι φαίνεται ότι είναι αφού ο Μπένος ήταν ο Επιβλέπων Καθηγητής σστη διατριβή του Σμυρνάκη. Κρίμα. Η αναξιοκρατία δεν έχει χρώμα. Ειδικά όταν τα συντρόφια …τα ρίχνουν όλα στον καπιταλισμό που δεν αφήνει τα παιδιά των λαϊκών τάξεων να κάνουν σπουδές στο King College όπως η κ. Τσίμτσιου!!! Πως τα καταφέρουν τα καρντάσια να τους κάνουν όλους καθηγητές στην Ιατρική…δεν μπορώ να καταλάβω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.