Σελίδες

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΣτΕ Αμεση κατεδάφιση 21 βιλών στη Σάνη Χαλκιδικής


 ΤΟ ΒΗΜΑ
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη, απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπών που είχαν καταθέσει ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών εντός της δασικής και παραθαλάσσιας περιοχής Σταυρονικήτα (Κασσάνδρα) Χαλκιδικής.


Με τις αιτήσεις (τριτανακοπές) αυτές οι ιδιοκτήτες των κατοικιών ζητούσαν να ανακοπούν (ανατραπούν) παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχαν κρίνει ότι είναι παράνομη η ανέγερση των 21 συγκεκριμένων κατοικιών.


Κατά συνέπεια με το νέο δικαστικό έτος, που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, θα δημοσιευθούν οι νέες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Αυτό σηματοδοτεί την κατεδάφιση των 21 συγκεκριμένων κατοικιών, καθώς οι οικοδομικές άδειες σύμφωνα με τις οποίες ανεγέρθηκαν κρίθηκαν αμετάκλητα παράνομες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία «Σάνη» κατά τα έτη 1995 - 1998 κατασκεύασε βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής. Η εταιρεία, στη συνέχεια, πώλησε τα ακίνητα αυτά σε ιδιώτες.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει εκπρόσωποι δύο οικολογικών οργανώσεων από τη Θεσσαλονίκη και ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Νέας Φώκαιας και ζητούσαν να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες που εξέδωσε το τοπικό πολεοδομικό γραφείο (Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής), μεταξύ των ετών 1995 - 1998 και επέτρεψε στην εταιρεία να ανεγείρει βίλες και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Όμως, τόσο η Ολομέλεια όσο και το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με σειρά αποφάσεών τους (533 - 535/2003 κ.λπ.) ακύρωσε ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες που επέτρεψαν την ανέγερση των κατοικιών.

Ακολούθως, ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ και ζητούσαν την τριτανακοπή των αποφάσεων. Με άλλα λόγια, ζητούσαν να ανακόψουν το αποτέλεσμα των αποφάσεων του ΣτΕ.

Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε όλους τους λόγους που προέβαλαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να τριτανακοπούν οι αρνητικές γι' αυτούς αποφάσεις του ΣτΕ και έκρινε ότι οι παλιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι ορθές.

Ακόμη, η Ολομέλεια έκρινε ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς και ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ' αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους.

Τέλος, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι με την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο δικαίωμα της περιουσίας των τριτανακοπτόντων, αντικείμενη στις διατάξεις του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), γιατί πέραν του ότι η ανέγερση των επίμαχων κτισμάτων έγινε βάσει παρανόμως εκδοθεισών αδειών, δεν υπήρξε αποδυνάμωση του δικαιώματός τους περί οικιστικής εκμεταλλεύσεως των ακινήτων τους, επί των οποίων, ως κειμένων, εντός δάσους, ουδέποτε ήταν επιτρεπτή η οικοδόμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O διάλογος προϋποθέτει τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Γι' αυτό κάθε υβριστικό, προσβλητικό ή χυδαίο σχόλιο θα διαγράφεται.